Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο παραίτησης του Ασαντ ο Σύρος αναπληρωτής πρωθυπουργός
A.P., Reuters
Αποφασισμένη να εμποδίσει μια ανοιχτή εξωτερική επέμβαση της Δύσης στη συριακή κρίση εμφανίστηκε χθες η Ρωσία, λίγες ώρες μετά τη στροφή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη στρατιωτική βία, επικαλούμενος τα όπλα μαζικής καταστροφής του καθεστώτος Ασαντ.
«Η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβληθεί με βόμβες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια συνάντησής του με τον επικεφαλής του κινεζικού διπλωματικού σώματος, Ντάι Μπινγκούο. Λίγο αργότερα, ο Ρώσος αξιωματούχος συναντήθηκε με τον Σύρο αναπληρωτή πρωθυπουργό, Κάντρι Τζαμίλ, ενώπιον του οποίου δήλωσε: «Δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε εξωτερική επέμβαση. Το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει ο διεθνής παράγων είναι να δημιουργήσει συνθήκες για την έναρξη διαλόγου» μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά του, ο Τζαμίλ δήλωσε ότι «η Δύση αναζητεί πρόσχημα για επέμβαση» εναντίον της χώρας του, εκτίμησε όμως πως «η απευθείας στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είναι αδύνατη» γιατί θα προκαλέσει μοιραία «γενικευμένη σύγκρουση, πέραν των συριακών συνόρων».
Ωστόσο, την παράσταση έκλεψε μία άλλη δήλωση του Τζαμίλ, ο οποίος για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Ασαντ. «Ολα τα προβλήματα μπορούν να συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις· είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ακόμη και αυτό το ζήτημα», δήλωσε σχετικά.
Μιλώντας σε εκπροσώπους Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι δεν έχει αποφασίσει «επί του παρόντος» στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, για να προσθέσει, όμως, ότι ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ θα αποτελούσε υπέρβαση της «κόκκινης γραμμής». «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αλλάξει ουσιωδώς τους υπολογισμούς μου», προειδοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τη Συρία, «αφορά και τους στενούς συμμάχους μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Αφορά και εμάς τους ίδιους». Η συριακή κυβέρνηση αναγνώρισε, τον περασμένο μήνα, ότι διαθέτει χημικά όπλα, προσθέτοντας ότι προτίθεται να τα χρησιμοποιήσει μόνο εναντίον εξωτερικού εχθρού.
Τους φόβους για το ενδεχόμενο διάχυσης της συριακής κρίσης εκτός συνόρων ενίσχυσαν τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια στον Λίβανο, που ξύπνησαν αναμνήσεις από τον παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο της Χώρας των Κέδρων. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 60 τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων στην Τρίπολη μεταξύ σουνιτών υποστηρικτών της συριακής αντιπολίτευσης και αλεβιτών οπαδών του καθεστώτος Ασαντ.
Στο εσωτερικό της Συρίας μαίνονταν χθες οι μάχες στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη συριακή πόλη, στο βόρειο τμήμα της χώρας και στις πόλεις Μαρέα και Ταλ Ριφαάτ, επίσης στον συριακό Βορρά. Μεταξύ των θυμάτων που άφησαν πίσω τους οι σφοδρές μάχες στο Χαλέπι περιλαμβάνεται η Γιαπωνέζα δημοσιογράφος Μίκα Γιαμαμότο, η οποία κάλυπτε τις συγκρούσεις από την πλευρά των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και κατά τα φαινόμενα δέχθηκε σφαίρα από τα κυβερνητικά στρατεύματα. Η 45χρονη δημοσιογράφος, η οποία είχε καλύψει και τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, έγινε το τέταρτο μέλος του ξένου Τύπου που έχασε τη ζωή του στο πεδίο του συριακού εμφύλιου πολέμου.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, της κυριότερης ένοπλης οργάνωσης των αντικαθεστωτικών, το Χαλέπι βρίσκεται σε ποσοστό περίπου 60% υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, παρά τη σφοδρή αντεπίθεση που εξαπέλυσε το καθεστώς Ασαντ στις 20 Ιουλίου, κάνοντας λόγο για τη «μητέρα όλων των μαχών». Ο ισχυρισμός δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Στο μεταξύ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν μυστικό νοσοκομείο στη βόρεια Συρία για την περίθαλψη των τραυματιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.