Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Διεργασίες για τη Συρία

Hμερομηνία δημοσίευσης25-08-12

Διπλωματικός πυρετός, με τον αεροπορικό αποκλεισμό πλέον στο τραπέζιAFP, A.P.
Ενώ συνεχίζεται για πέμπτη κατά σειρά ημέρα η σφοδρή αντεπίθεση του κυβερνητικού στρατού στα δύο κυριότερα αστικά κέντρα, Δαμασκό και Χαλέπι, με στόχο την ολοσχερή εκκαθάριση από τους αντικαθεστωτικούς, το συριακό πρόβλημα προκαλεί διπλωματικό πυρετό στις πρωτεύουσες όλων των μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων που εμπλέκονται στην κρίση.
Με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν–Ιβ Λε Ντριάν, τάχθηκε υπέρ της επιβολής ζώνης μερικού αεροπορικού αποκλεισμού της Συρίας, κάτι που έχει ήδη θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Στην περίπτωση της Λιβύης, η επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού από το ΝΑΤΟ ήταν το πρώτο βήμα της διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης εναντίον του καθεστώτος Καντάφι.
Πάντως, ο Γάλλος αξιωματούχος απέρριψε τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό του συριακού εναέριου χώρου, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου. Επιπλέον, ο Λε Ντριάν διευκρίνισε ότι η χώρα του δεν εννοεί να αναλάβει οποιαδήποτε δράση στη Συρία χωρίς σχετική κάλυψη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ρωσία και Κίνα έχουν κατ’ επανάληψιν ασκήσει βέτο στο ανώτατο όργανο των Ηνωμένων Εθνών για να εμποδίσουν αποφάσεις εναντίον του καθεστώτος Ασαντ.
Πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι σε μορφές άμεσης στρατιωτικής επέμβασης, με τον υπουργό Αμυνας Λίον Πανέτα να δηλώνει ότι η πρόταση για μερικό αεροπορικό αποκλεισμό είναι μεν υπό συζήτηση, αλλά «δεν προηγείται, για την ώρα», στις προτιμήσεις του αμερικανικού επιτελείου. Χθες το βράδυ, ο νέος ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ στη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, επρόκειτο να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, για τις προοπτικές μιας νέας ειρηνευτικής απόπειρας στη Συρία.
Από την πλευρά του το Ιράν, ο σταθερότερος σύμμαχος της Συρίας, γνωστοποίησε χθες ότι θα καταθέσει σχέδιο ειρηνικής επίλυσης της κρίσης στη σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων, την οποία θα φιλοξενήσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Τεχεράνη. Στη σύνοδο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συμμετάσχει ο πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φεϊζάλ Μουκντάντ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Εθνη και τους Αδεσμεύτους προς αναζήτηση πολιτικής διεξόδου. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Συρίας είχε αφήσει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησης του προέδρου Ασαντ από την προεδρία, στο όνομα της εθνικής συμφιλίωσης.
Χθες το πρωί, ο συριακός στρατός σφυροκόπησε τη συνοικία Νταράγια, στα δυτικά περίχωρα της Δαμασκού, επιστρατεύοντας εκτοξευτές ρουκετών από την παρακείμενη στρατιωτική βάση Τάλετ Καουκάμπα. Σύμφωνα με πηγές των αντικαθεστωτικών, οι νεκροί του τελευταίου τριημέρου στην περιοχή υπερβαίνουν τους 70. Παράλληλα, συνεχίζονταν οι σφοδροί βομβαρδισμοί θυλάκων των αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Συρίας. Η Διεθνής Αμνηστεία δήλωσε ότι οι πολίτες ζουν υπό «τρομακτικές» συνθήκες στο Χαλέπι και κατηγόρησε τον κυβερνητικό στρατό για τυφλές, σαρωτικές επιθέσεις.
Η κλιμάκωση των μαχών διογκώνει από μέρα σε μέρα το κύμα των προσφύγων προς γειτονικές χώρες – Τουρκία, Λίβανο, Ιράκ και Ιορδανία. Οπως δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Εϊντριαν Εντουαρντς, οι πρόσφυγες υπολογίζονται ήδη σε 202.512, με τον ρυθμό της εξόδου να επιταχύνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Τέλος, στην Τρίπολη του Λιβάνου, ένας σεΐχης των σουνιτών μουσουλμάνων ήρθε να προστεθεί χθες στα θύματα των ενόπλων συγκρούσεων μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του καθεστώτος Ασαντ, που συνεχίστηκαν για πέμπτη κατά σειρά ημέρα, σε πείσμα της επέμβασης του στρατού για την αποκατάσταση της τάξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.