Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Νταβούτογλου: Η Τουρκία δεν μπορεί να δεχθεί στο έδαφός της πάνω από 100.000 Σύρους πρόσφυγες


Η Τουρκία δεν μπορεί να δεχθεί στο έδαφός της πάνω από 100.000 Σύρους πρόσφυγες και μια ουδέτερη ζώνη ίσως είναι απαραίτητη για να εμποδίσει τα κύματα των προσφύγων να εισέλθουν στη χώρα, τονίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε δηλώσεις του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Μιλιέτ.
"Εάν ο αριθμός των προσφύγων αυξηθεί σε 100.000, εμείς δε θα μπορέσουμε να τους φιλοξενήσουμε στην Τουρκία. Θα πρέπει να τους βοηθήσουμε στο συριακό έδαφος», προσθέτει ο Νταβούτογλου.
Ο Τούρκος υπουργός προτείνει, στην περίπτωση αυτή, να εγκαταστήσει ο ΟΗΕ καταυλισμούς προσφύγων «στα σύνορα με τη Συρία» για να περιοριστεί η είσοδος Σύρων εκτοπισμένων στην Τουρκία.
Ο Νταβούτογλου επισημαίνει ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει σε υπουργική σύνοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 30 Αυγούστου, κατά την οποία θα εξεταστεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία και στις γειτονικές χώρες και ελπίζει ότι στη σύνοδο αυτή θα ληφθεί απόφαση για το θέμα.
Ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που έφθασαν στην Τουρκία αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα εξαιτίας της επίθεσης του συριακού στρατού και των μαχών στο Χαλέπι και αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε 70.000.
Οι τουρκικές αρχές άρχισαν να μοιράζουν βοήθεια το Σαββατοκύριακο στους πρόσφυγες που στρατοπεδεύουν στο συριακό έδαφος.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.