The New York Times
Οι Αμερικανοί σε συνεργασία με τους Aραβες συμμάχους τους «υφαίνουν» ένα περιφερειακό πυραυλικό σύστημα άμυνας κατά μήκος του Περσικού Κόλπου προκειμένου να προστατεύσουν πόλεις, διυλιστήρια, αγωγούς και στρατιωτικές βάσεις από μια ιρανική επίθεση. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Ουάσιγκτον, πρωταρχικός στόχος του εγχειρήματος είναι να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κατεύθυνση της Τεχεράνης. Παρ’ όλα αυτά, η επιτυχία του σχεδίου προϋποθέτει από τους συμμάχους των ΗΠΑ στον Κόλπο να παραμερίσουν τις διαφωνίες τους και να συνεργαστούν τόσο στον τομέα ανταλλαγής πληροφοριών όσο και σε αυτόν του συντονισμού για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των βαλλιστικών τους συστημάτων.
«Μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα για να ενισχύσουμε την άμυνα του Κόλπου, συνεργαζόμενοι για τη δημιουργία μιας πυραυλικής ασπίδας», είχε τονίσει από τον περασμένο Μάρτιο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, για να αμυνθεί επαρκώς ένα έθνος χρειάζεται ένα σύστημα ραντάρ σε μια γειτονική του χώρα», είχε επισημάνει η κ. Κλίντον ενώπιον συνόδου των κρατών-μελών του Συμβουλίου για τη Συνεργασία στον Κόλπο. «Πρέπει να αποδεχθούμε την αρχή της συνεργασίας έτσι ώστε να σηκώσουμε τα μανίκια και να πιάσουμε δουλειά», είχε υπογραμμίσει η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Η πυραυλική ασπίδα, λοιπόν, προβλέπει την εγκατάσταση ραντάρ τα οποία θα ανιχνεύουν έγκαιρα ενδεχόμενες εκτοξεύσεις πυραύλων από το Ιράν, καθώς και κέντρων επικοινωνίας που θα επιτρέπουν την ανταλλαγή πληροφοριών με τους χειριστές των πυραύλων αναχαίτισης στην κάθε χώρα. Εξ ου, λοιπόν, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου έτους τη συμφωνία πώλησης δύο υπερσύγχρονων ραντάρ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στις αρχές του έτους, επίσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι άφηναν να διαρρεύσει ότι επήλθε συμφωνία για την τοποθέτηση συστημάτων ραντάρ τύπου X-Band στο Κατάρ.
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην περίπτωση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, οι Αμερικανοί διαπραγματεύονται υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας με τα κράτη του Κόλπου. Μολονότι ο Λευκός Οίκος δεν διαρρέει τον κατάλογο με τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων στα κράτη της περιοχής, τα πρακτικά των νομικών μελετών που διενεργήθηκαν πριν παρουσιαστούν οι σχετικές συμφωνίες ενώπιον του Κογκρέσου είναι αποκαλυπτικά. Πριν από τρεις εβδομάδες, για παράδειγμα, ενημερώθηκε το Κογκρέσο αναφορικά με το σχέδιο πώλησης οπλικών συστημάτων αξίας 4,2 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 60 πυραύλων Patriot νέας γενιάς και τεσσάρων ραντάρ, στο Κουβέιτ. Σημειώνεται ότι το Κουβέιτ είχε αγοράσει 350 συνολικά πυραύλους Patriot από το 2007 μέχρι το 2010.
Αμυντικά συστήματα
Από άλλα έγγραφα διαφαίνεται ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αγόρασαν την τελευταία τετραετία αμυντικά συστήματα ύψους 12 δισ. δολαρίων. Είναι, συνεπώς, προφανές πως όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και τα νέα οπλικά συστήματα έχουν εγκατασταθεί στον Κόλπο, οι Αμερικανοί θα έχουν δώσει σάρκα και οστά σ’ ένα σχέδιο την υλοποίηση του οποίου επεδίωκαν συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια. |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.