Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Κοινό μέτωπο ΗΠΑ – Τουρκίας εναντίον του Άσαντ


Reuters

Στην πρώτη κοινή σύσκεψη «επιχειρησιακού σχεδιασμού» με ανοιχτά διακηρυγμένο στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία προχώρησαν την Πέμπτη Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία. Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, συμμετείχαν η Αμερικανίδα πρεσβευτής Ελίζαμπεθ Τζόουνς και ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Χαλίτ Τσεβίκ, επικεφαλής πολυμελών αντιπροσωπειών αποτελουμένων από στελέχη μυστικών υπηρεσιών, στρατιωτικούς και διπλωμάτες των δύο χωρών.

Τη δημιουργία μηχανισμού με αποστολή την επιτάχυνση της καθεστωτικής αλλαγής στη Συρία είχαν προαναγγείλει στις 11 Αυγούστου η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο Τούρκος ομόλογός της Αχμέτ Νταβούτογλου.

Έχοντας θέσει από πολύ νωρίς υπό την προστασία της τους ένοπλους αντικαθεστωτικούς του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, η Άγκυρα ανησυχεί για την απροσδόκητη αντοχή του καθεστώτος Άσαντ: το κύμα προσφύγων προς την Τουρκία παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ η αναταραχή στα σύνορα με τη Συρία προσφέρει ιδεώδεις συνθήκες στην κουρδική αυτονομιστική οργάνωση ΡΚΚ να κλιμακώσει την ένοπλη δράση της, όπως απέδειξαν οι πρόσφατες αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στη νότια Τουρκία.

Στο εσωτερικό της Συρίας, η κυριότερη εξέλιξη αυτής της εβδομάδας ήταν η ανακατάληψη τριών χριστιανικών συνοικιών, στο ιστορικό κέντρο στο Χαλέπι, από τον κυβερνητικό στρατό. Οι αντικαθεστωτικοί είχαν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μέρος της μεγαλύτερης συριακής πόλης το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά η σφοδρή αντεπίθεση των πιστών στον πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ ενόπλων δυνάμεων φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την απώθηση των ανταρτών, εκατοντάδες κάτοικοι των χριστιανικών συνοικιών στο Χαλέπι κατέβηκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας και δημιούργησαν «λαϊκές επιτροπές» για να αποτρέψουν ενδεχόμενη επάνοδο των αντικαθεστωτικών. Στη μεγάλη πλειονότητά της, η χριστιανική κοινότητα εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Μπασάρ Άσαντ, φοβούμενη τις πιθανές συνέπειες μιας επικράτησης των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Διαφορετική ήταν η εικόνα στις κατά πλειονότητα σουνιτικές συνοικίες της νότιας Δαμασκού, όπου εντοπιζόταν και αυτή την εβδομάδα το δεύτερο, σημαντικότερο μέτωπο των εμφύλιων συγκρούσεων. Κάτοικοι της περιοχής την περιέγραφαν ως «συριακή Γάζα», με τον κυβερνητικό στρατό να την έχει περικυκλώσει ασφυκτικά, χωρίς όμως να είναι σε θέση να την καταλάβει. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι δυνάμεις του καθεστώτος προσπαθούν να εκκαθαρίσουν τη Δαμασκό από τους ένοπλους αντικαθεστωτικούς, αλλά συναντούν ισχυρή αντίσταση. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, στους 17 μήνες από την έναρξη της εξέγερσης έχουν σκοτωθεί 24.495 άνθρωποι – 17.281 πολίτες, 6.163 στρατιώτες και 1.051 αντάρτες. Η ακρίβεια αυτών των στοιχείων δεν ήταν δυνατόν να διασταυρωθεί.

Στο διπλωματικό επίπεδο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έσπευσε να ευθυγραμμιστεί με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα περί «κόκκινης γραμμής», που άφησαν για πρώτη φορά ανοιχτή την προοπτική στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία στην υποθετική περίπτωση που το καθεστώς Ασαντ θα χρησιμοποιούσε χημικά όπλα εναντίον της αντιπολίτευσης. Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, οι δύο άνδρες υπογράμμισαν την κοινή τους θέση ότι παρόμοια κίνηση του συριακού καθεστώτος θα ήταν «απολύτως απαράδεκτη». Εξάλλου, το Πεντάγωνο έκανε γνωστό ότι αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο κινείται προς την περιοχή, ενόψει των «απειλών» από την πλευρά του Ιράν και των προοπτικών επιδείνωσης της συριακής κρίσης.

Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ έδωσε εντολή στον διοικητή των επίλεκτων δυνάμεων Αλ Κουντς, Κασέμ Σουλεϊμανί, να κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον της Δύσης, ώστε «να αποσταλεί μήνυμα προς την Αμερική, το Ισραήλ, τη Βρετανία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και αλλού, ότι δεν μπορούν να δρουν ατιμώρητοι στη Συρία», μεταδίδει η «Daily Telegraph», επικαλούμενη πηγές των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.
http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.