Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Ισλαμική τράπεζα ενισχύει οικονομικά την Τεχεράνη


The New York Times
Οταν τον περασμένο μήνα ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωνε την απαγόρευση οποιασδήποτε οικονομικής συναλλαγής με συγκεκριμένη τράπεζα της Βαγδάτης, ουσιαστικά αναγνώριζε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο πρόβλημα: Μπορεί να μην έχει περάσει καιρός από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, εντούτοις η κυβέρνηση Αλ Μαλίκι βοηθάει εδώ και μήνες το Ιράν να παρακάμπτει τις οικονομικές κυρώσεις που του επιβλήθηκαν λόγω του πυρηνικού του προγράμματος. Σύμφωνα, λοιπόν, με Αμερικανούς αξιωματούχους και ειδικούς στο τραπεζικό σύστημα του Ιράκ, η ισλαμική τράπεζα «Ελάφ», είναι μόνο ένας κρίκος στην αλυσίδα των οικονομικών και όχι μόνο θεσμών που διευκολύνουν τη ροή χρήματος προς την Τεχεράνη. Εντούτοις, η αμερικανική κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη, όχι προς το παρόν τουλάχιστον, για μια δημόσια αντιπαράθεση με την ιρακινή κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Σε επίπεδο ιδιωτικών συνομιλιών, ωστόσο, στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί έντονα για συγκεκριμένα περιστατικά παραβίασης του οικονομικού εμπάργκο, αλλά και περιπτώσεις λαθρεμπορίου πετρελαίου με την ανοχή των ιρακινών αρχών. Πρόσφατα δε, ο πρόεδρος Ομπάμα επικοινώνησε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι Αλ Μαλίκι προκειμένου να του εκφράσει τη δυσφορία της Ουάσιγκτον για το γεγονός ότι μεταγωγικά αεροσκάφη του Ιράν μεταφέρουν προμήθειες στη Συρία μέσω του ιρακινού FIR. Αμερικανοί αξιωματούχοι, μάλιστα, ισχυρίζονταν ότι στενοί συνεργάτες του κ. Αλ Μαλίκι αποκομίζουν τεράστια οικονομικά οφέλη κάνοντας τα «στραβά μάτια» στις οικονομικές συναλλαγές και στο λαθρεμπόριο με το Ιράν.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση Αλ Μαλίκι δεν επέβαλε την παραμικρή κύρωση στην «Ελάφ». Αντιθέτως, οι ιρακινές αρχές χορήγησαν μόλις την περασμένη εβδομάδα άδεια στη συγκεκριμένη τράπεζα προκειμένου να συμμετάσχει στην ημερήσια δημοπρασία της κεντρικής τράπεζας της χώρας κατά τη διάρκεια της οποίας εμπορικές τράπεζες μπορούν να πουλούν δηνάρια και να αγοράζουν δολάρια. Εκτιμάται ότι οι Ιρανοί διακινούν μεγάλα χρηματικά ποσά μέσω αυτών ακριβώς των δημοπρασιών και από εκεί τα διοχετεύουν σε τράπεζες του Ντουμπάι ή του Αμάν. Σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς, στόχος της Τεχεράνης είναι να ενισχύσει τα αποθεματικά έτσι ώστε να σταθεροποιήσει τη συναλλαγματική του ισοτιμία και να μπορεί να πληρώνει για εισαγωγές. Υπάρχουν δε ορισμένα στελέχη αμερικανικών, αλλά και ιρακινών τραπεζών που υποστηρίζουν ότι οι ιρανικές οργανώσεις ελέγχουν μέσω ενδιάμεσων τέσσερις, τουλάχιστον, τράπεζες στο Ιράκ. Ετσι το Ιράν έχει απευθείας πρόσβαση στο διεθνές οικονομικό σύστημα παρακάμπτοντας τις κυρώσεις.
Την ώρα, μάλιστα, που οι ΗΠΑ προβαίνουν σε κινήσεις με στόχο να σφίξουν τον κλοιό γύρω από την Τεχεράνη, η κυβέρνηση Αλ Μαλίκι δεν κρύβει ότι επιδιώκει να διευρύνει τις σχέσεις με το Ιράν. Την περασμένη εβδομάδα ιρακινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας μετέβη στην Τεχεράνη προκειμένου να συζητήσουν με τους Ιρανούς ομολόγους τους γύρω από την προοπτική της περαιτέρω σύσφιγξης των οικονομικών τους σχέσεων. «Δεν θέλουμε να παραβιάσουμε τη διεθνή νομιμότητα, ούτε όμως να διαταράξουμε τις καλές μας σχέσεις με το Ιράν» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ιρακινής κυβέρνησης, Αλί Αλ Νταμπάγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.