Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

«Το καθεστώς της Συρίας καταρρέει»


Hμερομηνία δημοσίευσης
15-08-12


Δήλωση του Χιτζάμπ που αυτομόλησε και κάλεσε όλους τους αξιωματούχους να τον ακολουθήσουν
AFP, Reuters, A.P.
ΑΜΜΑΝ. «Η Συρία είναι γεμάτη αξιοσέβαστους αξιωματούχους και στρατιωτικούς ηγέτες, οι οποίοι περιμένουν την ευκαιρία τους για να ταχθούν στο πλευρό της αντιπολίτευσης»... Με αυτά τα λόγια ο Ριάντ Χιτζάμπ, ο τέως πρωθυπουργός της Συρίας ο οποίος αυτομόλησε στην Ιορδανία προ ημερών καταφέροντας ισχυρό πλήγμα στο καθεστώς Ασαντ, κάλεσε χθες κάθε Σύρο αξιωματούχο, είτε πολιτικό είτε στρατιωτικό, να ακολουθήσει το παράδειγμά του και διαβεβαίωσε ότι οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες.
Την ίδια ώρα, στη Μέκκα οι μουσουλμάνοι ηγέτες συζητούσαν το ενδεχόμενο να αναστείλουν τη συμμετοχή της Συρίας στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, προοπτική στην οποία αντιδρά έντονα το Ιράν.
«Το καθεστώς βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, ηθικής και οικονομικής», τόνισε ο Ριάντ Χιτζάμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Αμμάν της Ιορδανίας, προβαίνοντας στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του μετά τη φυγή του την περασμένη εβδομάδα. «Δεν είχα τη δύναμη να σταματήσω την αδικία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ μιλούσε μπροστά από τη σημαία των ανταρτών. «Καλώ τον στρατό να ακολουθήσει το παράδειγμα των στρατών της Τυνησίας και της Αιγύπτου – να πάρει το μέρος του λαού», συμπλήρωσε ο Ριάντ Χιτζάμπ και αποκάλεσε την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ «εχθρό του Θεού».
Στη Μέκκα, με πρωτοβουλία του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα, οι ηγέτες των κρατών-μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, OIC, επρόκειτο να εξετάσουν αργά τη νύχτα της Τρίτης την πρόταση για την αναστολή της συμμετοχή της Συρίας, κάτι που εισηγήθηκαν στη συνάντηση προετοιμασίας, τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών. Στην Τεχεράνη, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αλάμ ανακοίνωσε ότι απήχθη από «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» ένας από τους δημοσιογράφους του που εργάζονται στη Συρία, καθώς επέστρεφε στο σπίτι του στην πόλη Χομς. «Οι αντάρτες επιτέθηκαν επίσης και λεηλάτησαν το γραφείο του», ανέφερε το ιρανικό κανάλι. Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδια για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Βαλερί Αμος, έφθασε χθες στη Συρία, στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας της στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να προωθήσει λύσεις για το πρόβλημα των προσφύγων.
Δύο εκατομμύρια άτομα εκτιμάται ότι έχουν επηρεαστεί από την κρίση και 1,5 εκατομμύριο πολίτες έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Διαβουλεύσεις με Κινέζους αξιωματούχους σχετικά με την προοπτική μιας πολιτικής λύσης επρόκειτο να έχει στο Πεκίνο η ανώτατη σύμβουλος του προέδρου Ασαντ, Μπουταΐνα Σααμπάν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται αύριο να εξετάσει το μέλλον της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία εν μέσω ριζικών διαφωνιών, με την Κίνα, παραδοσιακό σύμμαχο του Ασαντ, να δέχεται έντονη κριτική για τη στάση της.
Στην Ουάσιγκτον, πάντως, ο υπουργός Αμύνης Λίον Πανέτα δήλωσε ότι τα σχέδια για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από περιοχές της Συρίας «δεν είναι του παρόντος», παρά τις επίμονες εκκλήσεις των ανταρτών για προστασία από τις κλιμακούμενες επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων. Ο κ. Πανέτα δήλωσε πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν επιτυχώς μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, αλλά η υλοποίησή της απαιτεί μια «μεγάλη πολιτική απόφαση», που δεν έχει ληφθεί ακόμη.
Σύροι αντάρτες
Στο Χαλέπι, οι Σύροι αντάρτες πανηγύριζαν χθες, υποστηρίζοντας ότι έχουν αιχμαλωτίσει τον πιλότο μαχητικού αεροσκάφους των δυνάμεων του Ασαντ, που κατέρριψαν τη Δευτέρα. Βίντεο που μεταδόθηκε στο Ιντερνετ δείχνει το αεροσκάφος να φλέγεται. Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τέλος, διέψευσε ότι απήχθη ένα από τα μέλη της από Σύρους αντάρτες στη Δαμασκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.