Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Έκρυθμη η κατάσταση μετά την απαγωγή 20 ατόμων στη Βηρυτό

Δημοσίευση : 15 Aυγούστου 2012
Κατάρ, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ καλούν τους υπηκόους τους να φύγουν από τη χώρα. Καταδικάζει τις απαγωγές ο πρωθυπουργός.

Ένοπλοι, μέλη μιας από τις ισχυρότερες οικογένειες του Λιβάνου, απήγαγαν σήμερα περισσότερα από 20 άτομα, μεταξύ των οποίων έναν Τούρκο, έναν Σαουδάραβα και πολλούς Σύρους, σε αντίποινα για την απαγωγή ενός συγγενούς τους στη Δαμασκό της Συρίας.
Το επεισόδιο αυτό, σε μια περιοχή του Λιβάνου που ελέγχεται από τη σιιτική Χεζμπολάχ, εντείνει τους φόβους για διαθρησκευτική βία και επέκταση της συριακής κρίσης και στη γειτονική της χώρα.
Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν τους υπηκόους τους να φύγουν αμέσως από το Λίβανο μετά τη μαζική απαγωγή και τις απειλές για αντίποινα σε βάρος πολιτών οι χώρες των οποίων στηρίζουν την εξέγερση εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων ανακοίνωσε από το Άμπου Ντάμπι ότι η πρεσβεία της χώρας στη Βηρυτό έλαβε πληροφορίες για «απειλές» εναντίον των υπηκόων των ΗΑΕ ενώ παρόμοια έκκληση έκανε και το Ριάντ μέσω της πρεσβείας του στη λιβανέζικη πρωτεύουσα. «Λόγω της ασταθούς κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας η πρεσβεία του Κατάρ στη Βηρυτό κάλεσε τους υπηκόους της χώρας να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο, ανέφερε από την πλευρά του το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ.
Αργά απόψε αεροσκάφος της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας Air France που είχε αναχωρήσει από το Παρίσι και επρόκειτο να προσγειωθεί στη Βηρυτό έκανε στροφή και κατευθύνθηκε στο Αμάν της Ιορδανίας, «για λόγους ασφαλείας», όπως διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας από τη γαλλική πρωτεύουσα.
Η φυλή Μεκντάντ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι προχώρησε στην απαγωγή 20 και πλέον ατόμων σε αντίποινα επειδή ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ) αιχμαλώτισε πριν από δύο ημέρες τον Χάσαν αλ-Μεκντάντ στη Δαμασκό. Σύμφωνα με μέλη της φυλής, στους ομήρους περιλαμβάνονται ένας Τούρκος επιχειρηματίας, ένας Σαουδάραβας και πολλοί Σύροι, τους οποίους χαρακτηρίζουν «αντάρτες μαχητές».
Μιλώντας στο εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου ο Χάτεμ αλ-Μεκντάντ, αδελφός του Χάσαν, είπε ότι «η χιονοστιβάδα θα μεγαλώσει» και προειδοποίησε «το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και τους υπηκόους τους».
Οι χώρες αυτές έχουν όλες σουνιτικές ηγεσίες και έχουν στηρίξει τους σουνίτες αντάρτες που μάχονται τον Άσαντ στη Συρία.
Η συριακή κρίση έχει διχάσει τον Λίβανο, καθώς οι Λιβανέζοι σουνίτες υποστηρίζουν τους αντάρτες ενώ οι σιίτες, συμπεριλαμβανομένης και της πανίσχυρης οργάνωσης Χεζμπολάχ, τάσσονται κυρίως με τον Άσαντ. Η εμφάνιση ένοπλων μασκοφόρων που απήγαγαν ανθρώπους στους δρόμους του Λιβάνου ξύπνησε αναμνήσεις από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-90, όταν η χώρα είχε διχαστεί μεταξύ σουνιτών, σιιτών, χριστιανών και δρούζων. Οι απαγωγές ήταν συνηθισμένο φαινόμενο την εποχή εκείνη και ορισμένοι από τους ομήρους δεν βρέθηκαν ποτέ.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι καταδίκασε τις απαγωγές χαρακτηρίζοντάς τις «απαράδεκτες». «Αυτός δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να λύσουμε το πρόβλημα της απαγωγής ενός Λιβανέζου πολίτη στη Συρία και μας επαναφέρει στις ημέρες του οδυνηρού πολέμου, μιας σελίδας που οι Λιβανέζοι πολίτες προσπαθούν να την γυρίσουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι η πρεσβεία του Ριάντ το Λίβανο «κάλεσε τους Σαουδάραβες να φύγουν αμέσως, λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο Λίβανο και την εμφάνιση ρητών απειλών για απαγωγή Σαουδαράβων πολιτών και άλλων».
Ένας διπλωμάτης είπε ότι ο Τούρκος επιχειρηματίας απήχθη λίγη ώρα μετά την άφιξή του στο Λίβανο. «Βρισκόταν εδώ για δουλειές, έφτασε σήμερα και τον απήγαγαν κοντά στο αεροδρόμιο», είπε η πηγή αυτή, διευκρινίζοντας ότι μέχρι τώρα έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος για την απελευθέρωσή του. Πάντως επιτράπηκε στον Τούρκο να μιλήσει στο κανάλι Αλ Τζαντίντ και ο όμηρος είπε ότι του συμπεριφέρονται καλά.
Σε βίντεο που μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Μαγιαντίν διακρίνονται δύο από τους Σύρους ομήρους συνοδευόμενοι από ενόπλους της φυλής Μεκντάντ που φορούν πράσινες στολές και κρατούν αυτόματα. Ο Μάχερ αλ-Μεκντάντ υποστήριξε ότι στους κρατούμενους Σύρους περιλαμβάνεται και ένας υπολοχαγός ο οποίος λιποτάκτησε για να ενωθεί με τους αντάρτες. Ισχυρίστηκε ότι όσοι όμηροι δεν ήταν μέλη του ΕΣΣ αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο ένας από τους ομήρους, που στο βίντεο εικονίζεται σε ένα δωμάτιο γεμάτο με ενόπλους, δηλώνει ότι είναι λοχαγός, ονομάζεται Μοχάμεντ και ο ρόλος του είναι ήταν να βοηθά στον ανεφοδιασμό του ΕΣΣ. Ο άλλος άνδρας είπε ότι είναι βοηθός του Μοχάμεντ.
Οι αντάρτες στη Δαμασκό είχαν κατηγορήσει τον όμηρο που κρατούν, τον Χάσαν αλ-Μεκντάντ, ότι στάλθηκε στη Συρία από την Χεζμπολάχ για να βοηθήσει το καθεστώς του Άσαντ. Ωστόσο ο Μάχερ είπε ότι ο συγγενής του πήγε στη Συρία πριν ξεσπάσουν οι ταραχές στη χώρα αυτή και δεν έχει καμία σχέση με τις συγκρούσεις. «Δεν μας ενδιαφέρει τι συμβαίνει στη Συρία. Σεβόμαστε τη θέλησή τους για δημοκρατία. Θέλουμε μόνο να επιστρέψει με ασφάλεια ο γιος μας στο Λίβανο», πρόσθεσε.
Οι απαγωγές σημειώθηκαν σε μια περιοχή που ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ, γεγονός που για ορισμένους εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο η οργάνωση αυτή είχε εγκρίνει τη δράση της φυλής.
Το κανάλι Αλ Μαγιαντίν ανέφερε ότι ο σουνίτης μουφτής του Λιβάνου, Μάλεκ Σάαρ, ζήτησε να γίνει απόψε μια κατεπείγουσα συνάντηση για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.
Την ίδια ώρα, μια ομάδα μασκοφόρων ενόπλων, που μίλησαν σε δημοσιογράφους στη συνοικία Νταχίγια η οποία ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ, είπαν ότι αποτελούν τη «στρατιωτική πτέρυγα» της φυλής Μεκντάντ και απείλησαν ότι θα συνεχίσουν τη δράση τους αν δεν απελευθερωθεί ο συγγενής τους. «Ακόμη δεν έχουμε κάνει ούτε το 1%, δεν έχουμε κινηθεί πραγματικά», είπε ένας άνδρας με μαύρη μάσκα που κρατούσε ένα αυτόματο όπλο. «Όποιος από τον ΕΣΣ προσπαθεί να παραβιάσει τα δικαιώματά μας όσον αφορά το θέμα του Χάσαν Μεκντάντ θα αναλάβει την ευθύνη, όπως και οποιαδήποτε πολιτική οργάνωση ή φατρία», πρόσθεσε.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.