Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Τελεσίγραφο Άσαντ στην Τουρκία: SA-7 και SA-8 στο ΡΚΚ!

Ο βαθμός της τουρκικής εμπλοκής στην Συρία είναι πλέον τέτοιος που ανάγκασε τον Σύρο πρόεδρο να απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς την Άγκυρα, για δραστικές κινήσεις που θα αλλάξουν το σκηνικό των συγκρούσεων στο μέτωπο της Τουρκίας με τους Κούρδους… Προειδοποίησε, ότι εάν δεν αποσύρουν τους αντιαεροπορικούς πυραύλους FIM-92 Stinger, με τους οποίους φέρεται να έχουν εφοδιάσει τους Σαλαφιστές εξτρεμιστές και ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης, τότε θα αντιστρέψει δυναμικά τους όρους λαμβάνοντας μέτρα… ή μάλλον αντίμετρα.
Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος
Δημοσιογράφος-Αμυντικός Αναλυτής
Ο Σύρος πρόεδρος απείλησε ανοικτά την νέο-οθωμανικής νοοτροπίας κυβέρνηση ότι θα παραδώσει αντιαεροπορικούς εκτοξευτές και βλήματα SA-7 Grail, αλλά και αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα SA-8 Gecko (!) στους μαχητές του PKK – σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές – γεγονός που θα αναβαθμίσει κάθετα τις αντιαεροπορικές δυνατότητες των Κούρδων και θα αποτελέσει θανάσιμο κίνδυνο – εντός της Τουρκίας πλέον – για τα ελικόπτερα (επιθετικά και μεταφορικά), UAV αλλά και τα μαχητικά αεροσκάφη που επιχειρούν στο Κουρδιστάν.
Την είδηση αποκάλυψε ο ισραηλινός ιστότοπος «DebkaFile» και προκάλεσε αίσθηση, καθώς επεσήμανε ότι η απάντηση της Άγκυρας ήταν με μια φράση: «Αυτό θα σημάνει πόλεμο». Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε κάποιες «υπερβολές» και ορισμένες ασάφειες που γεννά η συνταρακτική αυτή είδηση. Η παράδοση εποχούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων SA-7 στους άνδρες του ΡΚΚ δεν είναι κάτι που ενέχει κάποιον βαθμό δυσκολίας υλοποίησης. Είναι σαφές ότι το καθεστώς Άσαντ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους Κούρδους ως εργαλείο εξισορρόπησης των ενεργειών της Άγκυρας στο εσωτερικό της Συρίας, επιχειρώντας να προκαλέσει αντιπερισπασμό στο τουρκικό Κουρδιστάν.
Υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να εξηγηθεί επιχειρησιακά και να ενταχθεί η εξαιρετικά επιτυχής επιχείρηση του ΡΚΚ στην «εξέχουσα του Σεμντινλί», η οποία δέσμευσε – σε μια επιλεγμένη χρονική συγκυρία – ισχυρές δυνάμεις του Τουρκικού Στρατού, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Συρία. Οι Κούρδοι είναι πολύ πιθανό να έχουν ελέγξει κάποιες από τις αποθήκες οπλισμού του Συριακού Στρατού στον βορρά και να έχουν ήδη περιέλθει στα χέρια τους βαρύς οπλισμός όπως και συστήματα SA-7, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν εύκολα, όπως και να κρυφτούν. Όμως, η παραχώρηση των αυτοκινούμενων SA-8 Gecko – εκ των οποίων οι Σύριοι φέρονται να διαθέτουν περί τις 60 μονάδες – είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και κατά την εκτίμησή μας εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί.
Η φύση του ανταρτοπολέμου στην ορεινή νοτιοανατολική Τουρκία και το κατεχόμενο Κουρδιστάν είναι τέτοια που δεν ευνοεί τη χρήση σχετικά «δύσχρηστων» οπλικών συστημάτων, για τα οποία μάλιστα απαιτείται ύπαρξη υποδομής υποστήριξης και συντήρησης. Οπότε, η απειλή Ασαντ – κατά το δεύτερο σκέλος – μένει κενό γράμμα και εκτοξεύθηκε προς χάρη εντυπώσεων; Η εκτίμησή μας είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι Κούρδοι της Συρίας και όχι το ΡΚΚ να έχουν αποκτήσει/καταλάβει κάποια συστήματα (πιθανώς ένα ή δύο) τα οποία στη συνέχεια να επιχειρήσουν να μεταφέρουν στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Σε μια τέτοια εξέλιξη, λόγω της εμβέλειας των συστημάτων SA-8 και επειδή η Τουρκική Αεροπορία αλλά και ο Στρατός πραγματοποιούν επιχειρήσεις κοντά στα σύνορα, ή προσβάλλουν θέσεις των Κούρδων εντός του Ιράκ, τα τουρκικά αεροσκάφη/ελικόπτερα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια ανεπιθύμητη και λίαν επικίνδυνη απειλή. Ενδεχόμενη τάξη των SA-8 λίγες εκατοντάδες μέτρα πίσω από την όριο γραμμή (Ιράκ-Τουρκίας) θα προσδώσει στους Πεσμεργκά ικανότητα αποτροπής/κατάρριψης αεροσκαφών που θα παραβίαζαν τον εναέριο χώρο του ιρακινού Κουρδιστάν.
Συνεπώς, αν τα όσα αναφέρει ο ισραηλινός ιστότοπος αληθεύουν και επιβεβαιωθούν αναφορικά με τις προθέσεις/δηλώσεις του Σύρου προέδρου, τότε οδεύουμε προς την περιφερειακή κλιμάκωση, εξέλιξη που δεν ευνοεί τα τουρκικά σχέδια καθώς αναδεικνύει και υπερτονίζει τη γεωστρατηγική σημασία του κουρδικού ζητήματος σε σχέση με την αμερικανο-ισραηλινή αναθεωρητική πολιτική που αποσταθεροποιεί το status-quo της περιοχής.
Να παρατηρήσουμε βέβαια, ότι το τελευταίο διάστημα διακινούνται και πληροφορίες που αναφέρουν ότι και το μέτωπο των Κούρδων δεν είναι και απόλυτα αρραγές, κάτι που θα πρέπει να τύχει επιβεβαίωσης, διασταύρωσης και στη συνέχεια αξιολόγησης, καθώς μια τέτοια πληροφορία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.