Η απαγωγή και η απειλή εκτέλεσης σουνιτών από σιίτες αποσταθεροποιεί την περιοχή
The New York Times, ΑΠΕ
Η συριακή κρίση διαχέεται πλέον στον Λίβανο μ’ έναν νέο, σαφώς πιο επικίνδυνο για την ενότητα της χώρας, τρόπο, καθώς μία από τις μεγαλύτερες σιιτικές φατρίες της νότιας Βηρυτού επέστρεψε σε μια από τις πλέον αποτρόπαιες τακτικές της περιόδου του εμφυλίου, αυτή της απαγωγής, σε μια προσπάθεια να υποχρεώσει τους Σύρους αντάρτες να απελευθερώσουν μέλος της. Πρόκειται για τη φατρία των Μοκντάντ, οι οποίοι στα μέσα της περασμένης εβδομάδας έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο στο οποίο εμφανίζονται ορισμένοι εκ των περισσοτέρων των είκοσι Σύρων απαχθέντων και ένας Τούρκος επιχειρηματίας. «Αν δεν απελευθερώσουν άμεσα τον αδελφό μου, τότε θα σκοτώσουμε αυτούς εδώ, αρχίζοντας από τον Τούρκο», εμφανίζεται να απειλεί ο Χατέμ αλ Μοκντάντ. Δίπλα του, ένα άλλο μέλος της φατρίας προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) δεν αφήσει ελεύθερο τον Χασάμ Σαλίμ αλ Μοκντάντ θα ακολουθήσει κύμα απαγωγών σουνιτών.
Το περιστατικό έχει εγείρει φόβους πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας και οι τοπικές αρχές έχουν ήδη λάβει δρακόντεια μέτρα για την προστασία των διπλωματών που προέρχονται από τα σουνιτικά κράτη, τα οποία στηρίζουν τους Σύρους αντάρτες. Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ έχουν ήδη αποστείλει αεροσκάφη για να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους, ενώ το βράδυ της Τετάρτης η Air France υποχρεώθηκε να εκτρέψει πτήση από το Παρίσι με προορισμό τη Βηρυτό στην Κύπρο, διότι πλήθος εξαγριωμένων σιιτών είχε αποκλείσει τη λεωφόρο προς το αεροδρόμιο της Βηρυτού.
Κλονίζεται η κυβέρνηση
Μολονότι οι συνθήκες υπό τις οποίες αιχμαλωτίστηκε το μέλος των Μοκντάντ στη Συρία δεν έχουν διευκρινιστεί, οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν τον βαθμό στον οποίο η βίαιη εξέγερση κατά του Μπασάρ Ασαντ έχει αντίκτυπο στη χώρα των Κέδρων. Διευρυμένες οικογένειες με διαφορετικές θρησκευτικές αντιλήψεις και πολιτικές ιδεολογίες υφίστανται και στις δύο χώρες. Κατά συνέπεια, οι απαγωγές δεν αποτελούν παρά μία ακόμα τακτική μεταξύ οικογενειών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στη συριακή διένεξη. Παράλληλα, η διαιρεμένη κυβέρνηση του Λιβάνου, η οποία παραδοσιακά αποφεύγει την αντιπαράθεση με τις ένοπλες οργανώσεις, κλονίζεται ήδη από τις πρώτες, περιορισμένης ακόμα είναι η αλήθεια κλίμακας, ταραχές μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Ούτε η αστυνομία ούτε ο στρατός αντέδρασαν στις απαγωγές, ενώ οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τηρούσαν σιγήν ιχθύος την ώρα που οι σιίτες απέκλειαν τη λεωφόρο προς το αεροδρόμιο της Βηρυτού. Οι δε φόβοι για κύμα απαγωγών αυξήθηκαν καθώς η λιβανική τηλεόραση μετέδιδε ότι κατά την επιδρομή κυβερνητικού μαχητικού με πυραύλους στην Αζάζ, βόρεια του Χαλέπι, σκοτώθηκαν κάποιοι -αν όχι όλοι- από τους Λιβανέζους προσκυνητές που είχαν απαχθεί τον περασμένο Μάιο από τους αντάρτες.
Στην απέναντι πλευρά των συνόρων, λοιπόν, ο επικεφαλής της μονάδας του FSA που αιχμαλώτισε τον Χασάν Σαλίμ Μοκντάντ υποστηρίζει ότι είναι ελεύθερος σκοπευτής της Χεζμπολάχ που πολεμούσε στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων. Η Χεζμπολάχ, ωστόσο, έσπευσε την Τετάρτη να διαψεύσει ότι ο Χασάν Σαλίμ Μοκντάντ είναι μέλος της, ενώ ο αδελφός του Χατέμ ισχυρίζεται πως διέφυγε στη Συρία πριν από την εξέγερση προκειμένου να «γλιτώσει» από τους πιστωτές του.
Το βράδυ της Παρασκευής ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος της χώρας Φαρούκ αλ Σάρα αποσκίρτησε κι είχε καταφύγει στην Ιορδανία. Ιορδανός διπλωμάτης διέψευσε τον ισχυρισμό, ενώ η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ανακοίνωση του γραφείου του, σύμφωνα με την οποία ο Αλ Σάρα δεν σκέφτηκε ποτέ να εγκαταλείψει την πατρίδα του. Ο ίδιος ο Σύρος αντιπρόεδρος, πάντως, μέχρι αργά το Σάββατο, παρέμενε άφαντος.
Εκκληση του ΟΗΕ για τους αμάχους
Εκκληση στις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά και στους αντάρτες, να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό από τη βία, απηύθυνε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδια για ανθρωπιστικά ζητήματα, Βάλερι Εϊμος. Μιλώντας στο περιθώριο των συναντήσεων που είχε με τον νέο πρωθυπουργό της Συρίας, Ουαέλ αλ Χάλκι, και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του καθεστώτος, η κ. Εϊμος επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους και πλέον είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια ξεπερνά το ένα εκατομμύριο. «Εκτιμάται ότι άλλοι τόσοι έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας, λόγω των αυξανόμενων επιπτώσεων της κρίσης στην οικονομία και στις συνθήκες διαβίωσης», τόνισε. Η ίδια πρόσθεσε ότι συναντήθηκε με εκτοπισμένες οικογένειες στη Δαμασκό και στην πόλη Ναμπκ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, οι οποίες στεγάζονται σε σχολεία και σε άλλα δημόσια κτίρια που πρόκειται, ωστόσο, να ανοίξουν τον επόμενο μήνα. «Οι ανάγκες των ανθρώπων αυτών σε τρόφιμα, νερό και ιατρική περίθαλψη διαρκώς αυξάνονται και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Συρία δεν επαρκούν για τη διαχείριση μιας ανθρωπιστικής κρίσης σε τόσο μεγάλη κλίμακα», εξήγησε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ. Η κ. Εϊμος παραδέχθηκε πως δεν κατόρθωσε να πείσει τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει την πρόσβαση σε άλλες διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις. «Η κυβέρνηση ανησυχεί πως η βοήθεια θα καταλήξει στα χέρια των ενόπλων», συνέχισε. «Είναι κάτι που μου τονίστηκε σε κάθε μου συνάντηση εδώ», είπε η κ. Εϊμος.
Εκτός των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της Συρίας, υπολογίζεται πως άλλοι 157.600 Σύροι πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στις γειτονικές χώρες, οι περισσότεροι στην Τουρκία και στον Λίβανο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.