Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Πούτιν «απέλυσε» διευθυντή διαστημικού κέντρου λόγω αποτυχιών


Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έπαυσε τον διευθυντή ενός από τα κύρια διαστημικά κέντρα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, καθώς η ρωσική εξουσία επιχειρεί να ανακτήσει τον έλεγχο αυτού του στρατηγικού τομέα έπειτα από μια σειρά οδυνηρών αποτυχιών.
Ο Πούτιν διέταξε «να παυθεί από τα καθήκοντά του ο γενικός διευθυντής του κέντρου διαστημικών ερευνών και κατασκευών Χρουνίτσεφ, ο Βλαντίμιρ Νεστέροφ», σύμφωνα με το κείμενο του διατάγματος που δημοσιεύεται από τον ιστότοπο του Κρεμλίνου.
Στη διάρκεια συνεδρίασης την Παρασκευή με τον επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos, τον Βλαντίμιρ Ποπόβκιν, ο Πούτιν διέταξε την αναδιάρθρωση του τομέα και ζήτησε να του υποβληθούν, αν είναι απαραίτητο, τα ονόματα άλλων υπευθύνων για να τιμωρηθούν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Ο 63χρονος Νεστέροφ διηύθυνε από το 2005 το κέντρο Χρουνίτσεφ, τη σημαντικότερη επιχείρηση του διαστημικού τομέα στη Ρωσία, με έδρα τη Μόσχα. Στο κέντρο αυτό παράγεται κυρίως ο βαρύς πύραυλος Proton, ένας από τους πυλώνες του ρωσικού διαστημικού τομέα μαζί με τον περίφημο Σογιούζ που χρησιμοποιείται κυρίως στις επανδρωμένες πτήσεις.
Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε κατηγορήσει στα μέσα Αυγούστου τους επικεφαλής του διαστημικού τομέα στη διάρκεια μιας κυβερνητικής συνόδου υπογραμμίζοντας πως η απώλεια 10 δορυφόρων μέσα σε ενάμισι χρόνο «αποτελεί πλήγμα για τη φήμη της Ρωσίας ως διαστημικής δύναμης».
Στις 6 Αυγούστου, ένας πύραυλος Proton-M που εκτοξεύθηκε από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ (Καζακστάν) είχε αποτύχει λόγω βλάβης να θέσει σε τροχιά δύο τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, τον έναν από τους οποίους για λογαριασμό της Ινδονησίας.
Στη συνέχεια μια ερευνητική επιτροπή είχε εντοπίσει πρόβλημα στον τελευταίο όροφο του πυραύλου Proton. Έδωσε εντολή να ελεγχθεί όλη η γραμμή παραγωγής και ανέστειλε όλες τις εκτοξεύσεις πυραύλων αυτού του τύπου.
Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο γενικός διευθυντής του κέντρου Χρουνίτσεφ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί προσωπικά, υπέβαλε την παραίτησή του την επομένη της κυβερνητικής συνόδου της 14ης Αυγούστου.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.