Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Οξύνει τις εντάσεις η σύλληψη Ιρανών πρακτόρων στην Τουρκία


Προς τα Τάρταρα διολισθαίνουν οι σχέσεις Τουρκίας - Ιράν, λόγω συριακής εμπλοκής, αλλά και μιας αλληλουχίας γεγονότων στο εσωτερικό της Τουρκίας. Το πλέον πρόσφατο περιστατικό αφορά στη σύλληψη Ιρανών πρακτόρων. Επτά άτομα συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή στη βορειοανατολική επαρχία Ιγκντίρ και ένας πράκτορας της ιρανικής μυστικής υπηρεσίας Σαβάμα την επομένη στο Ντιγιάρμπακιρ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπουγκίν», το οποίο αναδημοσιεύει η «Ζαμάν».
Σε σχέση με τους επτά, την περασμένη Δευτέρα η τουρκική τηλεόραση προέβαλε μαγνητοσκοπημένη συνομιλία μεταξύ τριών Ιρανών πρακτόρων και ενός πληροφοριοδότη, από τον οποίο ζητούσαν πληροφορίες. Σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία, ρωτούσαν για κρατικά ιδρύματα και προσωπικότητες στο Τσαλντιράν, πόλη της επαρχίας Βαν. Στο ίδιο βίντεο εικονίζεται Ιρανός πράκτορας να συνομιλεί με δύο γυναίκες μέλη του ΡΚΚ, ζητώντας και πάλι πληροφορίες για την κουρδική αυτονομιστική οργάνωση, για τουρκικά κρατικά ιδρύματα, αλλά και για επίθεση του ΡΚΚ στην Ντάγλιτσα, στην ίδια περιοχή.
Πληροφοριοδότης που συνελήφθη από την αστυνομία αποκάλυψε ότι μονάδες των Φρουρών της Επανάστασης και του ιρανικού στρατού προσπαθούν να συλλέξουν πληροφορίες στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ως προς τον Ιρανό που συνελήφθη στο Ντιγιάρμπακιρ, αυτός είναι συχνός επισκέπτης της περιοχής και, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, έχει συχνές επαφές με μέλη του ΡΚΚ και την κουρδική οργάνωση KCK.
Το ιρανικό κατασκοπευτικό σκάνδαλο αποκαλύπτεται ενώ οι διαξιφισμοί μεταξύ Αγκυρας και Τεχεράνης, με αφορμή τη Συρία, αποκτούν καθημερινά μεγαλύτερη οξύτητα. Τον Αύγουστο, ο Ιρανός αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χασάν Φιρουμπαζαντί κατηγόρησε την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σ. Αραβία ότι εξυπηρετούν τους στόχους του «Μεγάλου Σατανά» και ως εκ τούτου «θα έλθει και η δική τους σειρά».
Τουρκικοί κυβερνητικοί παράγοντες έχουν κατηγορήσει το συριακό καθεστώς ότι έχει εκχωρήσει στο ΡΚΚ περιοχές της συριακής μεθορίου με την Τουρκία. Τώρα κατηγορούν και το Ιράν ότι στηρίζει τους Κούρδους, γεγονός το οποίο αρνείται η Τεχεράνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.