Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Νίκη των αυτονομιστών στον Καναδά

Οι αυτονομιστές στην εξουσία, αλλά χωρίς περιθώρια ελιγμών.

Οι αυτονομιστές του Parti Quebecois (Παρτί Κεμπεκουά) είναι οι νικητές των εκλογών στο Κεμπέκ, αλλά η νίκη τους επισκιάσθηκε από την επίθεση ενόπλου κατά τη διάρκεια της επινίκιας ομιλίας της νεοεκλεγείσας πρωθυπουργού Πολίν Μαρουά, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου.
Ο δράστης, ο οποίος τραυμάτισε σοβαρά έναν ακόμη άνθρωπο, άνοιξε πυρ στο βεστιάριο της αίθουσας συναυλιών όπου το Parti Quebecois γιόρταζε τη νίκη του, προσπάθησε επίσης να βάλει φωτιά, πριν συλληφθεί από την αστυνομία έχοντας στην κατοχή του «περισσότερα από ένα» όπλα.
Την ώρα της σύλληψής του ο πενηντάχρονος δράστης φώναξε με έντονα αγγλική προφορά «Οι Αγγλοι ξυπνούν» και πρόσθεσε στα αγγλικά: «Θα πάρετε τα ρέστα».
Το συμβάν διέκοψε την ομιλία της Πολίν Μαρουά, η οποία απομακρύνθηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από το βήμα του Metropolis, και μάλιστα ακριβώς τη στιγμή που εκείνη έλεγε «το μέλλον του Κεμπέκ είναι να γίνει κυρίαρχο κράτος».
Επειτα από ολιγόλεπτη διακοπή η Πολίν Μαρουά επανήλθε στο βήμα για να ολοκληρώσει εσπευσμένα την ομιλία της μπροστά στην αίθουσα όπου τη χαρά είχε διαδεχθεί η θλίψη και η κατήφεια.
Στην Οτάβα, ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ χαιρέτισε την εκλογή της Πολίν Μαρουά, επικρίνοντας ωστόσο τα αυτονομιστικά της οράματα. «Δεν πιστεύουμε ότι οι κάτοικοι του Κεμπέκ θέλουν να ανοίξουν τις συνταγματικές διαμάχες του παρελθόντος», είπε.
Το Parti Quebecois επανέρχεται λοιπόν στην εξουσία στη γαλλόφωνη επαρχία του Καναδά έπειτα από εννέα χρόνια, αλλά η Πολίν Μαρουά, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία του Κεμπέκ, θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, έχοντας εξασφαλίσει το 32% των ψήφων και 54 έδρες στην 125μελή τοπική βουλή.
Το Φιλελεύθερο Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζαν Σαρέστ εξασφαλίζει 31,1% και 50 έδρες, ενώ ο Συνασπισμός για το Μέλλον του Κεμπέκ 27% και 19 έδρες και το μικρό αυτονομιστικό κόμμα της αριστεράς Κεμπέκ της Αλληλεγγύης (Quebec Solidaire) εξασφαλίζει 2 έδρες.
Οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές προέβλεπαν νίκη του Parti Quebecois με μεγαλύτερη ή μικρότερη πλειοψηφία, αλλά καμία σε προέβλεπε τόσο μικρή διαφορά από το Φιλελεύθερο Κόμμα.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το εκλογικό αποτέλεσμα θα υποχρεώσει την τοπική κυβέρνηση να παραπέμψει στις καλένδες την ιδέα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της γαλλόφωνης επαρχίας.
Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή του Πανεπιστημίου του Σέρμπρουκ Φρανσουά Γκιουέ, τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν «έκπληξη» και είναι απογοητευτικά για τους νικητές, οι οποίοι θα διαθέτουν ελάχιστα περιθώρια ελιγμών.
"Η Πολίν Μαρουά έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, τη στιγμή που το κόμμα της απειλείτο με θάνατο πριν από έναν χρόνο...Είναι αλήθεια ότι βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση που απαιτεί συμβιβασμούς και επιβάλλει το πάγωμα ορισμένων σχεδίων του Parti Quebecois. Ωστόσο, πρόκειται για μία νίκη, αλλά θα πρέπει να προσέξει πολύ στο θέμα της ανεξαρτησίας και να βάλει στην άκρη τα σχέδια για δημοψήφισμα», τόνισε ο Γκιουέ
Ως προς την αύξηση των διδάκτρων στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, η νέα πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να την ακυρώσει, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, «μπορεί να το κάνει με κυβερνητικό διάταγμα, αλλά τι είδους δημόσιο διάλογο θα προκαλέσει», αναρωτιέται ο πολιτειολόγος Φρανσουά Ζελινό του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.