Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα σε Γάζα, Δυτική Οχθη

Παλαιστινιακή οργή για τον θάνατο 30χρονου κρατουμένου σε ισραηλινή φυλακή
AFP, Reuters
Μια ταραγμένη Μέση Ανατολή θα επισκεφθεί αυτό τον μήνα ο Μπαράκ Ομπάμα, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του. Το φάντασμα μιας νέας ανάφλεξης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πλανάται και πάλι στην περιοχή, ύστερα από το κύμα ταραχών μεταξύ οργισμένων Παλαιστίνιων διαδηλωτών και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στη Δυτική Οχθη και την πρώτη εκτόξευση πυραύλου από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, μετά την εκεχειρία του περασμένου Νοεμβρίου.
Ρόλο πυροκροτητή έπαιξε αυτήν τη φορά ο θάνατος του 30χρονου Παλαιστίνιου Αραφάτ Τζαραράντ σε ισραηλινή φυλακή, στις 23 Φεβρουαρίου. Ο Τζαραράντ είχε συλληφθεί πέντε ημέρες νωρίτερα από τη μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, «Σιν Μπέιτ», με την κατηγορία ότι πετούσε πέτρες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών σε παλαιότερη διαδήλωση. Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, ο θάνατός του προήλθε από βασανιστήρια. Στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν στη Δυτική Οχθη, ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά εναντίον άοπλων Παλαιστινίων, τραυματίζοντας πέντε από αυτούς, εκ των οποίων ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση.
Ενδεικτικό της κλιμάκωσης της έντασης είναι ότι ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε εναντίον της ισραηλινής πόλης Ασκελόν, χωρίς να προκαλέσει θύματα, προερχόταν όχι από την ισλαμική Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά από στρατιωτικό τμήμα της οργάνωσης Φατάχ, του μετριοπαθούς Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, ζήτησε να διεξαχθεί διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Τζαραράντ από ανεξάρτητη διεθνή επιτροπή, το συντομότερο δυνατόν. Η ατμόσφαιρα φορτίζεται περαιτέρω από τη συνεχιζόμενη απεργία πείνας τεσσάρων Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, να καλεί το Ισραήλ είτε να απαγγείλει κατηγορίες και να εξασφαλίσει δίκαιη δίκη, με διεθνείς εγγυήσεις, είτε να απελευθερώσει τους Παλαιστίνιους κρατουμένους.
Οπως ανακοίνωσε, πάντως, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν πρόκειται να παρουσιάσει, στη διάρκεια της επίσκεψής του, κάποιο συνεκτικό σχέδιο για την επίλυση του Παλαιστινιακού. Στις επισκέψεις του στο Ισραήλ, στην παλαιστινιακή Δυτική Οχθη και στην Ιορδανία, ο Αμερικανός πρόεδρος θα «ακούσει» τις προτάσεις και των τριών πλευρών, ενώ στην ατζέντα των συνομιλιών μοιραία θα βρίσκονται οι εξελίξεις γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η δραματική κρίση στη Συρία και γενικότερα οι περιπέτειες της Αραβικής Ανοιξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.