Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Η Β. Κορέα απειλεί με τερματισμό εκεχειρίας


AP, ΑΠΕ
ΣΕΟΥΛ. Επικίνδυνα κλιμακώνεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, όπου το κομμουνιστικό καθεστώς της Πιονγιάνγκ απείλησε χθες να τερματίσει μονομερώς την κατάπαυση του πυρός του 1953 με την οποία διεκόπη ο τριετής πόλεμος με τη Νότια Κορέα. Το βορειοκορεατικό καθεστώς προειδοποίησε ότι θα καταφύγει στη συγκεκριμένη ενέργεια σε περίπτωση που η Σεούλ προχωρήσει στην πραγματοποίηση των κοινών στρατιωτικών της ασκήσεων με τις ΗΠΑ. Διακόσιοι χιλιάδες Νοτιοκορεάτες και 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες αναμένονται να αναπτυχθούν αρχής γενομένης από το Σάββατο κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα στο πλαίσιο της ετήσιας άσκησης «Foal Eagle».
«Η πολεμική άσκηση των ΗΠΑ με το κράτος-μαριονέτα της Νότιας Κορέας αποτελεί συστηματική πράξη καταστροφής της κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε εκπρόσωπος της διοίκησης του λαϊκού στρατού της Βόρειας Κορέας. Η ίδια πηγή προειδοποίησε ακόμα πως η Πιονγιάνγκ θα «κόψει» την κόκκινη γραμμή επικοινωνίας με τον στρατό των ΗΠΑ και ότι θα αποσύρει τον αντιπρόσωπό της από το χωριό της εκεχειρίας (Πανμουντζόμ). Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές της Βόρειας Κορέας απείλησαν με «καταστροφή» τη Νότια Κορέα εάν πραγματοποιήσει τα κοινά γυμνάσια με τις ΗΠΑ. Από τεχνικής άποψης, Βόρεια και Νότια Κορέα παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση μετά τον πόλεμο (1950-1953) αφού η ένοπλη σύρραξη τερματίστηκε με την κήρυξη μιας εκεχειρίας και όχι μιας συνθήκης ειρήνης.
Στο μεταξύ, η Ρωσία εμφανίζεται διατεθειμένη να υποστηρίξει σχέδιο απόφασης στα Ηνωμένα Εθνη για την επιβολή κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας με αφορμή την τρίτη πυρηνική δοκιμή της χώρας. Βασική προϋπόθεση για τη στήριξη της Μόσχας στο σχέδιο που προετοιμάζουν πυρετωδώς τις τελευταίες ώρες οι εκπρόσωποι των δυτικών κρατών είναι οι κυρώσεις να σχετίζονται αποκλειστικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Το σχέδιο απόφασης αναμενόταν να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.