Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ανησυχούν οι ΗΠΑ για πιθανά νέα χτυπήματα


Των Mark Mazzetti και Scott Shane
Τhe New York Times


Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανό μια εξτρεμιστική οργάνωση η οποία άλλοτε εθεωρείτο ανίκανη να επιτεθεί στις ΗΠΑ να διαδραμάτισε ρόλο στην πρόσφατη απόπειρα βομβιστικής επίθεσης κατά της Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης – υποψία που εγείρει ανησυχίες για το αν άλλες μαχητικές οργανώσεις έχουν και αυτές τα μέσα να προκαλέσουν πλήγμα στο αμερικανικό έδαφος.

Έπειτα από μαραθώνια ανάκριση του ύποπτου βομβιστή Φαϊζάλ Σαζάντ, τα στοιχεία δείχνουν ότι η εν λόγω οργάνωση, οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, ενέπνευσε και εκπαίδευσε τον δράστη στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, έως ότου αποφάσισε να τοποθετήσει ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα σε πολυσύχναστο δρόμο του Μανχάταν. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Σαζάντ μίλησε πράγματι για τις επαφές του με την οργάνωση, ενώ οι ανακριτές συγκέντρωσαν άλλα στοιχεία που δεν αποκάλυψαν.


Καθώς η ανάκριση συνεχιζόταν, αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών έδωσαν εντολή σε αεροπορικές εταιρείες να ελέγξουν εάν είχαν προστεθεί νέα ονόματα υπόπτων τρομοκρατών στους καταλόγους τους – αξίωση που ίσως να είχε εμποδίσει τον Σαζάντ, 30 ετών, γιο απόστρατου αξιωματικού της πακιστανικής πολεμικής αεροπορίας να επιβιβαστεί στην πτήση για το Ντουμπάι, προτού συλληφθεί στο αεροδρόμιο Κένεντι. Η απόπειρα προκάλεσε βροχή νέων προτάσεων για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας, περιλαμβανομένων αιτημάτων μελών του Κογκρέσου, που ζήτησαν αυστηρότερο έλεγχο των επιβατών οι οποίοι αγοράζουν τα εισιτήριά τους με μετρητά, όπως έκανε ο Σαζάντ.

Αποφασιστικά μέτρα

Οι γερουσιαστές Τζόζεφ Λίμπερμαν και Σκοτ Μπράουν πρότειναν την αφαίρεση της αμερικανικής υπηκοότητας από τους ύποπτους τρομοκράτες, ενώ ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ ζήτησε από το Κογκρέσο να απαγορεύσει την πώληση όπλων και εκρηκτικών σε άτομα υπό παρακολούθηση για πιθανές διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η επίθεση οργανώθηκε από τους Πακιστανούς Ταλιμπάν. Ωστόσο, άλλοι είχαν διαφορετική γνώμη, υπογραμμίζοντας ότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Σαζάντ γνώριζε κάποια μέλη της οργάνωσης, τα οποία πιθανόν έπαιξαν ρόλο στην εκπαίδευσή του.

Με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά τους οι Πακιστανοί Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την απόπειρα. Ένα ζήτημα στο οποίο επιμένουν οι ανακριτές είναι το ποιος παρείχε στον Σαζάντ τα χρήματα για να αγοράσει το αυτοκίνητο και το αεροπορικό εισιτήριο για το Ντουμπάι. «Κάποιος τον στήριζε οικονομικά και αυτός είναι ο δεσμός που ψάχνουμε», δήλωσε η ίδια πηγή. «Και η λογική οδηγεί ξανά τις υποψίες μας στους Πακιστανούς Ταλιμπάν».

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξηγούν ότι είναι πολύ δύσκολο να διαχωριστεί η δράση διαφορετικών μαχητικών ομάδων στο Πακιστάν. Η ζώνη των φυλών, όπως λένε, έχει γίνει καζάνι μαχητών, οι οποίοι σχεδιάζουν επιθέσεις στις πακιστανικές πόλεις, στα σύνορα του Αφγανιστάν και σε στόχους στη Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Εκτός από τους Πακιστανούς Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα, άλλες ομάδες που ζουν στην ίδια ζώνη είναι το Δίκτυο Χακάνι και οι οργανώσεις του Κασμίρ Λασκάρ-ε-Τάιμπα και Τζαΐς-ε-Μοχάμεντ.

Μέτρα αντεκδίκησης

Δεν υπάρχει αμφιβολία, όπως λένε αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, ότι το μπαράζ επιθέσεων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της CIA πέρυσι ενίσχυσε την αποφασιστικότητα των Πακιστανών Ταλιμπάν. Το πρόγραμμα της CIA στο Πακιστάν, που επισπεύσθηκε το 2008 και συνεχίστηκε επί Μπαράκ Ομπάμα απολαμβάνει μεγάλη υποστήριξη από αμφότερα τα πολιτικά κόμματα στην Ουάσιγκτον, καθώς εκλαμβάνεται ως προσπάθεια εξάλειψης επικίνδυνων στοιχείων και προστασίας των Αμερικανών. Ωστόσο, η επίθεση κατά της βάσης της CIA στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο και πιθανόν η απόπειρα στην Τάιμς Σκουέαρ ήλθαν να θυμίσουν ότι η ίδια επιτυχία του προγράμματος μπορεί να έχει βαρύ τίμημα.

Τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο ηγέτης των Πακιστανών Ταλιμπάν Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ καυχήθηκε ότι η οργάνωσή του σχεδιάζει επίθεση στην Ουάσιγκτον «που θα καταπλήξει τους πάντες στον κόσμο», πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τη δήλωση κούφια απειλή. Το δίκτυό του, είπαν, δεν έχει τα μέσα. Η τελευταία απόπειρα, όμως, τους αναγκάζει να επανεξετάσουν αυτή τη θέση. Εάν οι Πακιστανοί Ταλιμπάν αναμείχθηκαν στην απόπειρα της Τάιμς Σκουέαρ, η οργάνωση δεν είναι η μόνη που σχεδιάζει επιθέσεις στις ΗΠΑ. Τα Χριστούγεννα, για παράδειγμα, η απόπειρα κατά του αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση για Ντιτρόιτ έφερε τα ίχνη της Αλ Κάιντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.