Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Ταύτιση Ρόμνεϊ με θέσεις του Ισραήλ


Μόλις που τηρήθηκαν τα προσχήματα κατά την επίσκεψη του Μιτ Ρόμνεϊ στο Ισραήλ. Ο διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία δεν υπερέβη ακριβώς τα εσκαμμένα. Οι δηλώσεις του όμως, όπως και αυτές ορισμένων επιτελών του, εξελήφθησαν από ορισμένους ως ανεπίσημη στροφή της επίσημης εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ενώ οι εκδηλώσεις που συνόδευσαν την επίσκεψη του κ. Ρόμνεϊ δημιούργησαν την εντύπωση ότι η προεκλογική εκστρατεία από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκε στο Ισραήλ, με αποδέκτες μηνυμάτων το εβραϊκό λόμπι και τους ευαγγελιστές της Αμερικής.
Πέραν του ότι αποκάλεσε την Ιερουσαλήμ «πρωτεύουσα του Ισραήλ» για να δεχτεί τις επευφημίες του ακροατηρίου, ο κ. Ρόμνεϊ σε ομιλία του ενώπιον 300 ατόμων, μεταξύ τους Αμερικανοί επίλεκτοι χορηγοί της προεκλογικής του εκστρατείας, υπογράμμισε ότι «απαράβατο καθήκον και ηθικό μας χρέος είναι να στερήσουμε από τους ηγέτες του Ιράν να προχωρήσουν στην πραγμάτωση των κακόβουλων προθέσεών τους. Μην αμφιβάλλετε, οι αγιατολάχ δοκιμάζουν τις ηθικές μας αντιστάσεις. Θέλουν να μάθουν ποιος θα αντισταθεί και ποιος θα κάνει τα στραβά μάτια», συνέχισε εμφαντικά ο κ. Ρόμνεϊ, ο οποίος στράφηκε κατά των επικριτών του Ισραήλ και της υπονομευτικής τους δράσης, τονίζοντας ότι «στη διπλωματία η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών ενθαρρύνει τους εχθρούς του Ισραήλ».
Νωρίτερα, ο σύμβουλός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Νταν Σένορ, είχε διατυπώσει το θέμα διαφορετικά. «Εάν το Ισραήλ χρειαστεί να δράσει μονομερώς, ο κυβερνήτης θα σεβαστεί την απόφαση», είπε, σαφώς εννοώντας ότι μονομερής στρατιωτική ενέργεια του Ισραήλ εναντίον του Ιράν θα γίνει αποδεκτή. Στη συνέχεια, ανασκεύασε τη δήλωση. Εξισορροπητικός εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο CBS και ο κ. Ρόμνεϊ, που εξήγησε ότι, ευρισκόμενος σε ξένο έδαφος, δεν είχε σκοπό να διαμορφώσει δική του πολιτική ή να διαφοροποιηθεί από την εξωτερική πολιτική της χώρας του, «απλώς αναγνωρίζει το δικαίωμα μιας χώρας να αμυνθεί».
Οπως σημειώνουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ναι μεν ο κ. Ρόμνεϊ προσπάθησε να τηρήσει έναν άγραφο κώδικα τιμής και απέφυγε να επικρίνει την πολιτική του προέδρου Ομπάμα επί ξένου εδάφους, όμως οι μεταξύ τους διαφορές ήταν προφανείς. Ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα στερεοτύπως εμφανίζει ως στόχο της να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ο κ. Ρόμνεϊ χρησιμοποίησε το λεξιλόγιο και τη διατύπωση της ισραηλινής ηγεσίας, που επιμένει στην τακτική της αποτροπής.
Τον κ. Ρόμνεϊ εγκωμίασε ο παλαιός του φίλος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αποκαλώντας τον «Μιτ», συμφωνώντας απολύτως μαζί του στα περί αποτροπής των αγιατολάχ από το να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα και επισημαίνοντας ότι η πολιτική των κυρώσεων αποδείχτηκε ατελέσφορη. Οπως θυμίζουν και πάλι οι «Τάιμς», οι σχέσεις του κ. Νετανιάχου με τον πρόεδρο Ομπάμα υπήρξαν μάλλον ταραχώδεις. Ανεξαρτήτως αυτού, όμως, ενόψει της τέταρτης κατά σειρά επίσκεψης Ρόμνεϊ στο Ισραήλ, ο κ. Ομπάμα, ο οποίος ναι μεν δεν επιθυμεί μονομερές πλήγμα του Ισραήλ κατά του Ιράν, δεν έχει όμως αποκλείσει τη στρατιωτική δράση εάν αποτύχει η διπλωματία, υπέγραψε την Παρασκευή νομοσχέδιο για την ενδυνάμωση της στρατιωτικής και πολιτικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Και αυτός με τα μάτια στραμμένα στο εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.