Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Προβλήματα στα νότια της Τουρκίας



Αιτίες η αδιάκοπη δράση του PKK και τα κύματα απελπισμένων από τη Συρία
Κακοί μοιάζουν οι οιωνοί στις νότιες και ανατολικές εσχατιές της Τουρκίας, όπου η συριακή κρίση έχει ήδη αρχίσει να διαχέεται, όχι μόνο με τα αλλεπάλληλα κύματα των απελπισμένων ανθρώπων που προσπαθούν να σωθούν από τον εμφύλιο σπαραγμό. Οι οιωνοί σκοτεινιάζουν, καθώς η αδιάκοπη όλο το καλοκαίρι δράση του ΡΚΚ στις νοτιοανατολικές επαρχίες με επίκεντρο το Σεμντινλί, σε συνδυασμό με την τεράστια εκκρεμότητα της Συρίας, προδιαθέτει για παρατεταμένη σύρραξη επί του τουρκικού εδάφους.
Ο Ταγίπ Ερντογάν κόπτεται υπέρ των αναξιοπαθούντων Σύρων και κατηγορεί το καθεστώς Ασαντ ότι δημιούργησε ένα «τρομοκρατικό κράτος». Ταυτόχρονα, απειλεί ομάδα βουλευτών του κουρδικού Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP) με άρση της βουλευτικής ασυλίας και χαρακτηρίζει τον υπαρχηγό του BDP, Σελαχετίν Ντεμίρτας, «προέκταση της διχαστικής τρομοκρατικής οργάνωσης», δηλαδή του ΡΚΚ. Ο κ. Ντεμίρτας λίγο νωρίτερα τον είχε εξοργίσει λέγοντας ότι το ΡΚΚ ελέγχει σχεδόν 400 τετρ. χλμ. της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Ακόμη περισσότερο εξοργίζει την τουρκική ηγεσία η Δημοκρατική Ενωση του Κουρδιστάν (PYD), η οποία θεωρείται παρακλάδι του ΡΚΚ και σύμφωνα με την τουρκική ηγεσία ελέγχει, με τις ευλογίες του Μπασάρ αλ Ασαντ, περιοχές στη συριακή μεθόριο με τη νοτιοανατολική Τουρκία.
Το σκηνικό όπως διαμορφώνεται εμπεριέχει τα στοιχεία της περιφερειακής κρίσης. Στο όλο imbroglio της Τουρκίας με το ΡΚΚ και τη δράση του, ήλθε να προστεθεί και κατασκοπευτικό σκάνδαλο με Ιρανούς. Οι άλλοτε αγαστές σχέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν με τους αγιατολάχ στην Τεχεράνη έχουν αρχίσει να δηλητηριάζονται λόγω Συρίας. Η Αγκυρα κατηγορεί το Ιράν ότι στηρίζει το καθεστώς Ασαντ, το Ιράν κατηγορεί την Αγκυρα ότι είναι «τσιράκι» του «μεγάλου Σατανά», δηλαδή των ΗΠΑ, κ. ο. κ. Αλλο αυτές οι κατηγορίες, όμως, και άλλο να συλλαμβάνεται στο Ντιγιαρμπακίρ δίκτυο Ιρανών πρακτόρων, που αντλούσαν πληροφορίες από εντόπιες πηγές για στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κρατικά ιδρύματα και προσωπικότητες και είχαν και επαφές με μέλη του ΡΚΚ.
Το κάπως παράδοξο είναι ότι ο δαιμόνιος Ιρανός πράκτορας του Ντιγιαρμπακίρ συνελήφθη την 1η Σεπτεμβρίου σε μεγάλη συγκέντρωση του BDP, βουλευτές του οποίου απειλούνται τώρα με άρση της ασυλίας τους. Το άλλο παράδοξο είναι ότι το Ιράν συνεργαζόταν μέχρι πρόσφατα με την Τουρκία κατά του ΡΚΚ στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ - Ιράν. Ισως όμως, η κρίση στη Συρία να επέδρασε καταλυτικά και το Ιράν να εστράφη προς τους Κούρδους σε μια περιοχή όπου οι μετατοπίσεις συμμαχιών αποτελούν αρχαία παράδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.