Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του αρχηγού των επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα

Δημοσίευση : 11 Σεπτεμβρίου 2012
Ο αλ Ζαουάχρι επιβεβαιώνει τον θάνατο του επιχειρησιακού αρχηγού της Αλ Κάιντα Αμπού Γιαχία αλ Λίμπι.
Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι επιβεβαίωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του χθες, παραμονή της επετείου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, τον θάνατο του Αμπού Γιαχία αλ Λίμπι, του αρχηγού επιχειρήσεων της οργάνωσης, κατά τη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής τον Ιούνιο στο Πακιστάν, ανακοινώθηκε σήμερα από τo κέντρo παρακολούθησης ισλαμικών ιστοσελίδων SITE.
Σε βίντεο διάρκειας 42 λεπτών που μεταδόθηκε σε ισλαμιστικές ιστοσελίδες, ο Ζαουάχρι, του οποίου είναι η πρώτη εμφάνιση τους τελευταίους τρείς μήνες, επιβεβαιώνει το θάνατο του Λίμπι σε επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους στις 4 Ιουνίου στην περιοχή του Βορείου Ουαζιριστάν, στη μεθόριο με το Αφγανιστάν.
"Με το μαρτύριο του σεΐχη Αμπού Γιαχία, ο Αλλάχ ας το ελεήσει, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα προσηλώνονται στα γραπτά και στο μήνυμά του, αν ο Θεός το θέλει», δηλώνει ο Ζαουάχρι στα αραβικά
Ο Ζαουάχρι δεν κάνει καμιά αναφορά στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αλλά κατηγορεί τον Μπαράκ Ομπάμα ότι είναι ένα «ψεύτης» που εκλέχτηκε για να εξαπατήσει τους μουσουλμάνους. Ο αμερικανός πρόεδρος «εκμηδενίστηκε στο Αφγανιστάν», γράφει.
Αναφερόμενος στην τύχη του Γουόρεν Γουέινσταϊν, του μέλους της ανθρωπιστικής οργάνωσης που απήχθη από την Αλ Κάιντα στο Πακιστάν πριν από ακριβώς ένα χρόνο, λέει ότι θα παραμείνει σε ομηρεία όσο θα παραμένουν φυλακισμένοι στο Αφγανιστάν οι μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης.
Υπό τον τίτλο «Το Λιοντάρι της Σοφίας και του Ιερού Πολέμου: Το μαρτύριο του Σεΐχη Αμπού Γιαχία αλ-Λίμπι», το βίντεο αυτό αποτελεί το 13ο μήνυμα του Αλ Ζαουάχρι από την αρχή του έτους.
Ο Λίμπι, ένας Λίβυος που εθεωρείτο από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς της Αλ Κάιντα, είχε εμφανιστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια σε βιντεοσκοπημένα μηνύματα. Πιστεύεται ότι ήταν ο μεγάλος οργανωτής της προπαγάνδας του εξτρεμιστικού δικτύου.
Μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του θανάτου του από τις αμερικανικές αρχές, η Αλ Κάιντα μετέδωσε βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο αλ-Λίμπι χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει από πότε χρονολογούνται οι εικόνες αυτές.
Χθες Δευτέρα, ο δεύτερος στην ιεραρχία της αλ Κάιντα στην Υεμένη, ο Σαουδάραβας Σαΐντ Αλί αλ-Σέχρι, σκοτώθηκε σε επιχείρηση του στρατού στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Υεμένης.
Ο Ζαουάχρι διαδέχτηκε τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της εξτρεμιστικής οργάνωσης. «Εγκέφαλος» των επιχειρήσεων και βασικός εκπρόσωπος της αλ Κάιντα, είναι στο εξής ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο. Οι αμερικανικές αρχές τον έχουν επικηρύξει για 25 εκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.