Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Τουρκικά ΜΜΕ

Milliyet

Το PKK ελέγχει τα πέριξ του Σεμντιλί

Ο αρχηγός του κόμματος Δημοκρατία και Ειρήνη (BDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ανέφερε ότι εδώ και ενάμιση μήνα το ΡΚΚ ελέγχει μια περιοχή 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων μεταξύ του Σεμντιλί και της Τσουκούρτζα. Ανέφερε επίσης ότι ο στρατός  έχει μονάχα δια αέρος πρόσβαση στα προχωρημένα φυλάκιά του στην περιοχή. Ο Ντεμιρτάς κατηγόρησε τους τούρκους αξιωματούχους ότι αποκρύπτουν την αλήθεια για τις εξελίξεις στην περιοχή και  τόνισε ότι το γεγονός ότι διεξάγονται επί 40 ημέρες μάχες στην περιοχή του Σεμντιλί αποδεικνύει ότι είναι αδύνατη στρατιωτικά η εξουδετέρωση του ΡΚΚ.


Milliyet

Απάντηση Ερντογάν στις αιτιάσεις Κιλιτσντάρογλου

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν απέστειλε απαντητική επιστολή στον αρχηγό του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κιλιτσντάρογλου , για επιστολή του τελευταίου στην οποία επέκρινε την τουρκική πολιτική στην Συρία. Στην επιστολή του ο Ερντογάν, απορρίπτοντας την κριτική Κιλιτσντάρογλου ότι η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να αναλάβει αποφασιστικό ρόλο για την Συρία, τόνισε ότι ο Αρχηγός του CHP συγχέει τους θύτες με τα θύματα και ότι η στάση του CHP δεν είναι ηθική ούτε και ανθρωπιστική. Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης το CHP ότι υποστηρίζει το καθεστώς της Συρίας που είναι υπεύθυνο για την σοβαρή ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα. Επίσης η εφημερίδα αναφέρει ότι σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι σε αντίθεση με τον π/θ Ερντογάν , ο ίδιος δεν είχε ποτέ σφίξει το χέρι του Ασσαντ, ούτε τον είχε αποκαλέσει «αδελφό του», ούτε είχε κάνει διακοπές μαζί του και πρόσθεσε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει ευθύνη για το αιματοκύλισμα στην Συρία.

ZAMAN

Συνεδρίαση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Συνήλθε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), του οποίου προήδρευσε ο Πρόεδρος Γκιούλ, που εξήλθε προσωρινά από το νοσοκομείο στο οποίο θα συνεχίσει για 4 ακόμα μέρες την νοσηλεία του για το πρόβλημα στα αυτιά  του.

Στη  συνεδρίαση του ΣΕΑ, που διήρκησε 2,5 ώρες (για πρώτη φορά μικρότερης διάρκειας από το συνηθισμένο χρόνο, λόγω υγείας του Προέδρου)  ο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου προέβη σε μια λεπτομερή παρουσίαση της κατάστασης στην Συρία, του κύματος των προσφύγων προς την Τουρκία και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. 
Ο υπουργός εσωτερικών, Σαχίν, ενημέρωσε το ΣΕΑ για την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο Γκαζίαντεπ και την τρομοκρατική δραστηριότητα του ΡΚΚ, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Γιλμάζ και ο Α/ΓΕΕΘΑ Οζέλ ενημέρωσαν λεπτομερώς το ΣΕΑ για τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη έπειτα από το πέρας της Συνόδου, υπογραμμίζεται ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, αλλά και με ευαισθησία στο σεβασμό των νόμων. Αναφέρει επίσης ότι δεν θα επιτραπεί σε καμία τρομοκρατική οργάνωση να καταστρέψει την ψυχική ενότητα του τουρκικού λαού ούτε να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας στη Συρία.  Η ανακοίνωση υπογραμμίζει την σημασία της ολοκλήρωσης της δημοκρατικής μεταμόρφωσης της Συρίας σύμφωνα με τις επιταγές του λαού της Συρίας και ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας προς αυτήν την κατεύθυνση. 


Sabah

Ξεπέρασαν τις 80.000 οι πρόσφυγες από την Συρία


Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των προσφύγων από την Συρία που κατέφθασαν στην Τουρκία έχει υπερβεί τις 80.000.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Τουρκία θα καλέσει τον ΟΗΕ να βοηθήσει στο βαρύ καθήκον φιλοξενίας τόσων προσφύγων . Επισημαίνει επίσης ότι άλλους 7000 πρόσφυγες που αναμένουν στα σύνορα για να μπουν στην Τουρκία, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί διότι τα στρατόπεδα προσφύγων έχουν γεμίσει. Στους πρόσφυγες αυτούς διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια από την Τουρκία στα σύνορα.

Hurriyet

Συνεργασίας Αρμενίας –Ισραήλ για την προβολή των  γενοκτονιών
 
Ενώ πλησιάζουν τα 100 χρόνια των γεγονότων του 1915, η Αρμενία για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία από περισσότερες χώρες προέβη σε συνεργασία με το Ισραήλ και βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε, η Γενοκτονία που λέγεται ότι εφαρμόστηκε στους δύο λαούς θα παρουσιαστεί και θα καταστεί γνωστή από διπλωματικής και πολιτιστικής πλευράς.

Cumhuriyet

Η Αρμενική Γενοκτονία στα γαλλικά σχολικά βιβλία Ιστορίας

Αναμένεται να δοκιμαστούν πάλι οι σχέσεις Τουρκίας–Γαλλίας καθώς ο γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έδωσε την συγκατάθεση του να υλοποιηθεί η πρωτοβουλία  που ξεκίνησε ο προκάτοχός του Σαρκοζύ και αφορά την αναφορά στα γαλλικά σχολικά βιβλία Ιστορίας του Γυμνασίου των «ισχυρισμών περί αρμενικής Γενοκτονίας». Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι νέοι Γάλλοι που θα ενημερωθούν για τους «ισχυρισμούς περί αρμενικής Γενοκτονίας» θα κληθούν στο μέλλον να αποφασίσουν για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ σε ένα πιθανό δημοψήφισμα. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι το τουρκικό Υπουργείο Παιδείας θα μελετήσει τα εν λόγω γαλλικά σχολικά βιβλία Ιστορίας και αναμένεται να αναλάβει δράση σε διεθνές επίπεδο για τυχόν προσβλητικές για την Τουρκία αναφορές. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.