Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία



Εκτός ελέγχου το κύμα προσφύγων, έκκληση Ερυθρού Σταυρού στον ΑσαντAFP, A.P.
Ενώ το αιματηρό αδιέξοδο παρατείνεται στο επίπεδο των στρατιωτικών συγκρούσεων, έρχονται σε πρώτο πλάνο οι τραγικές επιπτώσεις της συριακής κρίσης στον άμαχο πληθυσμό, οι οποίες αρχίζουν να αποκτούν διαστάσεις πραγματικής ανθρωπιστικής καταστροφής.
Οπως δήλωσε χθες η Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, περισσότεροι από 100.000 Σύροι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους μόνο τον Αύγουστο. Πρόκειται για εντυπωσιακό αριθμό, αφού αντιστοιχεί στο 40% των 235.000 προσφύγων που εκτοπίσθηκαν στους 18 μήνες της κρίσης. Η διόγκωση του προσφυγικού κύματος αντανακλά την απότομη επιδείνωση της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας και προκαλεί εύλογες ανησυχίες στις γειτονικές χώρες υποδοχής - Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο, Ιράκ.
Τις ανθρωπιστικές διαστάσεις του εμφυλίου πολέμου συζήτησε χθες με τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ, ο πρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Πέτερ Μάουερ. Στη συνάντηση, που κράτησε 45 λεπτά, ο Μάουερ ζήτησε να έχουν τα συνεργεία του Ερυθρού Σταυρού άμεση πρόσβαση στους τραυματίες, στο πεδίο της μάχης, στις περιοχές που χρειάζονται τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και στις συριακές φυλακές. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ο πρόεδρος Ασαντ έδωσε θετικές διαβεβαιώσεις στα αιτήματα που του υπεβλήθησαν. Το προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού στη Συρία αριθμεί περί τα 50 άτομα, τα οποία ωστόσο έχουν εγκλωβιστεί στη Δαμασκό από τα τέλη Ιουλίου λόγω της κλιμάκωσης των φονικών συγκρούσεων.
Με μελανά χρώματα περιγράφουν οι ξένοι ανταποκριτές την κατάσταση στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και θέατρο των πιο αιματηρών μαχών από τα τέλη Ιουλίου, όταν οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν μεγάλο μέρος της. Μόνο οι σκελετοί έχουν απομείνει από δεκαώροφα εμπορικά κέντρα, όπου ο κυβερνητικός στρατός έδινε μάχη με τους αντικαθεστωτικούς όροφο τον όροφο, μέχρι να τα καταλάβει στη διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Σαββατοκύριακου. Πτώματα κείτονταν άταφα στους δρόμους, σωροί από σκουπίδια συσσωρεύονταν παντού, ενώ οι πολίτες ταλαιπωρούνταν αφάνταστα αναζητώντας τα στοιχειώδη για την επιβίωση στα καταστήματα, όπου οι προμήθειες είχαν πλέον εξαντληθεί.
Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων, από πλευράς συριακού στρατού, στο Χαλέπι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αντικαθεστωτικοί υπέστησαν «στρατηγικά πλήγματα» και εκτίμησε ότι το σύνολο της πόλης θα έχει «απελευθερωθεί» εντός δεκαημέρου. Ο ανταποκριτής του ίδιου πρακτορείου στο Χαλέπι επιβεβαιώνει ότι η συνοικία Σαλαντίν, μέχρι πρότινος βασικό οχυρό των στρατιωτικών, βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του κυβερνητικού στρατού. Διαφορετική εμφανιζόταν η κατάσταση στις πόλεις Χάμα και Ντέιρ Εζόρ, όπου διεξάγονταν σφοδρές συγκρούσεις.
Για πρώτη φορά χθες η συριακή κρίση μεταδόθηκε και στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, οι οποίοι παραμένουν βαθιά διχασμένοι μεταξύ του καθεστώτος και των αντικαθεστωτικών. Συγκρούσεις άγνωστης έκτασης σημειώθηκαν στον παλαιστινιακό, προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ, στη Δαμασκό, μεταξύ μελών του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και ενόπλων αντικαθεστωτικών. Δεν έγινε γνωστό αν υπήρξαν θύματα. Επισήμως, οι Παλαιστίνιοι πασχίζουν να κρατήσουν την ουδετερότητά τους, ενώ η ισλαμική Χαμάς απέσυρε τα ηγετικά της στελέχη από τη Δαμασκό.
Στο πολιτικό επίπεδο, το Βερολίνο φιλοξένησε χθες διεθνή διάσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης και με αντικείμενο την οικονομική ανόρθωση της Συρίας μετά την προσδοκώμενη από τους συμμετέχοντες αλλαγή καθεστώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.