Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Λουτρό αίματος στο Αφγανιστάν από επίθεση αυτοκτονίας


BBC, AFP
ΤΖΑΛΑΛΑΜΠΑΝΤ. Πράξη αντιποίνων εναντίον Αφγανών οι οποίοι δεν υποτάσσονται στους Ταλιμπάν ήταν, σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, η χθεσινή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη διάρκεια κηδείας στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 πολίτες. Ο βομβιστής αναμείχθηκε με το πλήθος και ανατινάχθηκε την ώρα που εκατοντάδες χωρικοί και αξιωματούχοι θρηνούσαν για τον χαμό ενός φυλάρχου στην απομακρυσμένη συνοριακή περιοχή Ντουρ Μπάμπα. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο γιος του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 50.
«Ο βομβιστής αυτοκτονίας περπατούσε μαζί με τον κόσμο στην κηδεία», περιέγραψε αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο BBC. «Τον αναγνώρισε ο αδελφός του κυβερνήτη, αλλά μόλις ο τελευταίος επιχείρησε να τον συλλάβει, ο δράστης πυροδότησε το φορτωμένο με εκρηκτικά γιλέκο του. Υπάρχουν διαμελισμένα μέλη και αίμα παντού. Είχε πάρα πολύ κόσμο η κηδεία», τόνισε ο ίδιος.
Είναι γνωστό ότι ομάδες ντόπιων της περιοχής εξεγέρθηκαν πρόσφατα κατά των Ταλιμπάν. Οι πρεσβύτεροι των φυλών, όπως και αξιωματούχοι των τοπικών μυστικών υπηρεσιών, απέδωσαν τη βομβιστική επίθεση στους Ταλιμπάν, περιγράφοντάς την ως αντίποινα των μαχητών σε απάντηση για την εξέγερση. Κύριος στόχος του βομβιστή, πάντως, φαίνεται ότι ήταν ο ίδιος ο κυβερνήτης του Ντουρ Μπάμπα, Χαμίσα Γκιουλ, ο οποίος είναι μεταξύ των τραυματιών. Ο γιος του, ο οποίος σκοτώθηκε, βρισκόταν πολύ κοντά στον δράστη. «Κάποιος άρχισε να φωνάζει ότι υπάρχει ένας βομβιστής ανάμεσά μας», δήλωσε ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας. «Κι έπειτα επικράτησε πανικός. Ολοι τράπηκαν σε άτακτη φυγή. Οταν ανέκτησα τις αισθήσεις μου, είδα πτώματα και αίμα παντού».
Τα περιστατικά βίας έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Αφγανιστάν, καθώς οι εξτρεμιστές προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την αποχώρηση 130.000 Δυτικών στρατιωτών, ενόψει της ανάληψης από τους Αφγανούς, στα τέλη του 2014, της ευθύνης στον τομέα της ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.