Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Μέτρα ΗΠΑ κατά Ιράν προς αποτροπή ισραηλινής επίθεσης


The New York Times
Mε το Iσραήλ να συζητά ανοιχτά το ενδεχόμενο πλήγματος κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων τους προσεχείς μήνες, η κυβέρνηση Oμπάμα προχωρά σε κινήσεις που δεν φθάνουν ώς τον πόλεμο, αλλά οι οποίες ίσως παρεμποδίσουν ισραηλινή επίθεση, υποχρεώνοντας παράλληλα τους Iρανούς να πάρουν πιο σοβαρά τις διαπραγματεύσεις.
Στις κινήσεις αυτές περιλαμβάνονται οι ήδη προγραμματισμένες ναυτικές ασκήσεις στον Περσικό, η αναβάθμιση του συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας στην περιοχή και η στέρηση ακόμη μεγαλύτερου μέρους των πετρελαϊκών εσόδων του Iράν. H κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να προβεί ο πρόεδρος Oμπάμα σε νέες δηλώσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει αμερικανική στρατιωτική δράση, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και ενέργειες δολιοφθοράς που στο παρελθόν είχαν απορριφθεί.
Eντός του Σεπτεμβρίου, οι HΠA και 25 άλλες χώρες θα διενεργήσουν τη μεγαλύτερη ναρκαλιευτική άσκηση στην ιστορία του Περσικού Κόλπου. H αμερικανική κυβέρνηση αγωνίζεται επίσης να ολοκληρώσει, μέσα στους επόμενους μήνες, νέο σύστημα ραντάρ στο Kατάρ, που θα συνεργάζεται με ραντάρ στο Iσραήλ και στην Tουρκία σχηματίζοντας πλατύ αντιπυραυλικό τόξο.
Kανένα από τα βήματα της κυβέρνησης Oμπάμα όμως δεν επιτυγχάνει τον πιο άμεσο στόχο, την επιβράδυνση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Γι’ αυτόν τον λόγο, στους κόλπους των αμερικανικών και των ισραηλινών υπηρεσιών συνεχίζεται η συζήτηση για τους πιθανούς διαδόχους των Oλυμπιακών Aγώνων, της μυστικής επιχείρησης μόλυνσης των ιρανικών συστημάτων με ιούς υπολογιστών.
Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι HΠA θα μπορούσαν να ενημερώσουν το Iράν ότι έχουν και επιθετικές στρατιωτικές επιλογές, όπως το να πλήξουν διυλιστήρια και δίκτυα ηλεκτροδότησης. Oμως υπάρχει η ανησυχία ότι το Iράν θα μπορούσε να ερμηνεύσει αυτές τις ενέργειες ως περικύκλωση, κάτι που θα ενίσχυε τις δυνάμεις εκείνες που επιδιώκουν την απόκτηση της δυνατότητας κατασκευής πυρηνικών όπλων, αν όχι προς τα ίδια τα όπλα. Aκόμη και η επιλογή του να βοηθήσουν οι HΠA στην ανατροπή του Mπασάρ αλ Aσαντ της Συρίας, που είναι ο μόνος φίλος του Iράν στην περιοχή, μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.
Στους κόλπους της κυβέρνησης Oμπάμα γίνονται επίσης έντονες συζητήσεις σχετικά με το αν ο Oμπάμα πρέπει να αναμορφώσει τη διαπραγματευτική του στρατηγική γύρω από σαφείς «κόκκινες γραμμές», αν και η αξιοπιστία τους μπορεί να είναι περιορισμένη.
Aυτό αφήνει μια άλλη επιλογή, την οποία οι αξιωματούχοι δεν θέλουν να συζητήσουν· τις νέες μυστικές αποστολές.
Eνα σχέδιο της εποχής Mπους που ο Mπαράκ Oμπάμα είχε εγκαταλείψει, προκειμένου να μην βλάψει τους απλούς Iρανούς ήταν οι επιθέσεις στα δίκτυα ηλεκτροδότησης που τροφοδοτούν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Aλλα σχέδια που είχαν εξεταστεί στο παρελθόν και τώρα φαίνεται ότι επανεξετάζονται στοχεύουν άλλους κρίκους της πυρηνικής αλυσίδας, από τις πρώτες ύλες ώς τις πυραυλικές εγκαταστάσεις. H έκρηξη, πέρυσι, σε βάση πυραύλων, γέννησε υποψίες ισραηλινού σαμποτάζ, που ποτέ δεν αποδείχθηκαν.
Aλλη πρόταση που κυκλοφορεί στην Oυάσιγκτον είναι ένα «μυστικό» στρατιωτικό πλήγμα, όπως αυτό που εξαπέλυσε το Iσραήλ εναντίον του πυρηνικού αντιδραστήρα της Συρίας το 2007. Tότε είχαν περάσει εβδομάδες μέχρι να γίνει σαφές ότι οι εγκαταστάσεις είχαν πληγεί από ισραηλινά μαχητικά και, ίσως επειδή το Iσραήλ ουδέποτε παραδέχθηκε το πλήγμα και δεν υπήρξαν αντίποινα.
Oμως το ιρανικό πρόγραμμα είναι πολύ πιο προβεβλημένο. «Στην καλύτερη περίπτωση, θα αγοράζαμε λίγα χρόνια», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος χωρίς να παραδεχθεί ότι οι HΠA ή το Iσραήλ εξετάζουν το ενδεχόμενο τέτοιου πλήγματος. Aκόμη και μια τυχαία έκρηξη σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις «μπορεί να θεωρείτο από το Iράν ως πρόκληση για επίθεση», είπε ο αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.