Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Η διεθνής διπλωματία δεν σταματάει τις βόμβες στη Συρία


Reuters, AFP
Μετά από έναν εφιαλτικό Αύγουστο, τον πλέον αιματηρό μήνα στον ενάμιση χρόνο της συριακής κρίσης, ο Σεπτέμβριος φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τη διεθνή διπλωματία με τη νέα -ίσως την ύστατη- προσπάθεια του ΟΗΕ για ειρηνική επίλυση της κρίσης. Εχοντας στο πλευρό του τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο νέος ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το συριακό, Λακντάρ Μπραχίμι, δήλωσε ότι «τρομάζει υπό το βάρος της ευθύνης» και ότι αισθάνεται «με την πλάτη στον τοίχο». Σε συνέντευξή του στο BBC, ο 78χρονος Αλγερινός διπλωμάτης, ο οποίος διετέλεσε απεσταλμένος του ΟΗΕ σε Ιράκ και Αφγανιστάν, χαρακτήρισε την αποστολή του «πολύ, πολύ δύσκολη» και «σχεδόν αδύνατη». Το ειρηνευτικό σχέδιο του προκατόχου του, Κόφι Ανάν, καταστρατηγήθηκε από τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, ενώ δεν βρήκε καμία έμπρακτη στήριξη από τις μεγάλες δυνάμεις.
Ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών Ομράν Ζόαμπι δήλωσε ότι «το μπαλάκι δεν βρίσκεται στο γήπεδο της Συρίας, αλλά σε εκείνο της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Τουρκίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ». Ο αξιωματούχος του καθεστώτος Ασαντ επέρριψε την ευθύνη για αποτυχία της πρωτοβουλίας Ανάν στις προαναφερθείσες χώρες, υποστηρίζοντας ότι εξοπλίζουν τους αντάρτες και θρέφουν την αδιαλλαξία τους.
Τη στιγμή που ο Λακντάρ Μπραχίμι ξεκινούσε τη δύσκολη διπλωματική του αποστολή, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς επανερχόταν, με ιδιαίτερα επιθετική γλώσσα, στα πολεμικά σενάρια. Επικαλούμενος το ενδεχόμενο χρήσης χημικών ή βιολογικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ, ο Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε: «Συζητάμε γι’ αυτό το ενδεχόμενο, ιδιαίτερα με τους Αμερικανούς και Βρετανούς συμμάχους μας... Η απάντησή μας σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι κεραυνοβόλα και συντριπτική».
Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, ανέφεραν συγκρούσεις στα περίχωρα της Δαμασκού, στο Χαλέπι και στις επαρχίες Ιντλέμπ και Ντερά. Tο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο ανέφερε ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βόμβες αεροπλάνων του κυβερνητικού στρατού στην κωμόπολη Αλ Μπαμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κυβερνητικός στρατός ισοπεδώνει σπίτια και καταστήματα σε περιοχές αντικαθεστωτικών που καταλαμβάνει. Σύμφωνα με το Reuters, ο κυβερνητικός στρατός έχει αποκαταστήσει τον έλεγχο στον βασικό κορμό της Δαμασκού και τώρα προσπαθεί να εκριζώσει τους αντάρτες από τα περίχωρα.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Πέτερ Μάουερ, ξεκίνησε χθες τριήμερη επίσκεψη στη Συρία. Ο Μάουερ θα συζητήσει με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ «τη ραγδαία επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση» και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος στις προσπάθειές τους να προσεγγίσουν τους πληγέντες από τις ένοπλες συγκρούσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.