Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ιράκ: H Aλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πρόσφατες επιθέσεις


Δημοσίευση : 10 Σεπτεμβρίου 2012
Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ (ISI), η πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη χώρα αυτή, ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για το κύμα των αιματηρών επιθέσεων που σημειώθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή στη χώρα, προκαλώντας το θάνατο σχεδόν 100 ανθρώπων.
Οι επιθέσεις αυτές, σημειώνει το ISI σε ανακοίνωσή του, «είναι μια απάντηση στην εκστρατεία εξολόθρευσης και βασανισμού των σουνιτών που κρατούνται στις φυλακές των Σαφαβιδών». Με τον όρο αυτόν οι σουνίτες εξτρεμιστές αναφέρονται στους σιίτες.
Το Ιράκ εκτέλεσε 26 ανθρώπους τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την ιρακινή δικαιοσύνη μεγάλο μέρος αυτών ανήκε στην Αλ Κάιντα.
"Αυτό το νέο κύμα (επιθέσεων) είχε στόχο την κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας. Αυτοί (οι μαχητές) κατάφεραν να πλήξουν την πλειοψηφία των στόχων που είχαν, παρά τα μέτρα ασφαλείας που έλαβε η κυβέρνηση των Σαφαβιδών», συνεχίζει το ISI στην ανακοίνωσή του.
Η δυναστεία των Σαφαβιδών, η οποία βασίλευσε στο Ιράν από το 1501 ως το 1736, προσηλύτισε τη χώρα αυτή στο σιιτισμό υπό τον πρώτο ηγεμόνα της, τον Ισμαήλ Α΄(1487-1524). Κατέλαβε τον 16ο αιώνα για τριάντα χρόνια ένα μέρος αυτού που σήμερα είναι το Ιράκ, πριν εκδιωχθεί από τους Οθωμανούς σουνίτες τριάντα χρόνια αργότερα.
Η Αλ Κάιντα στο Ιράκ ανακοίνωσε επίσης ότι θα πραγματοποιήσει προσεχώς ένα νέο κύμα επιθέσεων.
"Μετά το μήνυμα αυτό (...) θα ακολουθήσει κι άλλο. Η ημέρα αυτή θα είναι άλλη μια μελανή ημέρα», προειδοποίησε.
Σε σχεδόν 100 ανέρχονται οι νεκροί του κύματος των επιθέσεων που σημειώθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή στο Ιράκ. Από αυτούς, περίπου 30 έχασαν τη ζωή τους στη Βαγδάτη, όπου τραυματίστηκαν επίσης περισσότεροι από 400, την ημέρα που η ιρακινή δικαιοσύνη καταδίκαζε τον σουνίτη αντιπρόεδρο Τάρεκ αλ Χασέμι σε θάνατο ερήμην του με την κατηγορία ότι ηγείτο ενός αποσπάσματος θανάτου.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.