Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Πρωτοβουλία πέντε κρατών για τον ευρωπαϊκό στρατό


Δημοσίευση : 13 Nοεμβρίου 2012
Συμμετέχουν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών πέντε ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίοι είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν μεθαύριο Πέμπτη στο Παρίσι, αναμένεται να εκδώσουν μια ανακοίνωση η οποία θα περιέχει «δεσμεύσεις» και θα διαβεβαιώνει ότι υπάρχει η «κοινή βούληση» να προαχθεί η «Ευρώπη της Άμυνας», δήλωσε σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ λε Ντριάν.
«Θα υπάρξει μια επίσημη ανακοίνωση, η οποία θα περιέχει δεσμεύσεις και συγχρόνως θα περιέχει τη διαβεβαίωση περί κοινής βούλησης να προαχθεί μέσω δράσεων η Ευρώπη της Άμυνας. Αυτή θα είναι και η διαβεβαίωση, ότι υπάρχει η βούληση, ότι εξελίσσεται μια διαδικασία» σε ό,τι αφορά την ενοποίηση της ευρωπαϊκής άμυνας, υπογράμμισε ο Λε Ντριάν, που μίλησε σήμερα στην Αμερικανοευρωπαϊκή Λέσχη Τύπου. Πάντως δεν θέλησε να προβλέψει τα πρακτικά αποτελέσματα της υπουργικής συνόδου αυτής.
Η σύνοδος, με τη συμμετοχή των κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Η σύνοδος των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών «θα θέσει ένα οργανωτικό πλαίσιο και ταυτόχρονα θα κάνει μια διακήρυξη για το μέλλον, θα διέπει τους δεσμούς μας στον αμυντικό τομέα», επισήμανε ο Λε Ντριάν.
«Αν δεν θέλει να γίνει θύμα η Ευρώπη, εκούσα-άκουσα, ή εάν δεν θέλει να υποβιβαστεί η γεωστρατηγική της σημασία, τότε θα πρέπει να αναλάβει δράση, το γρηγορότερο μάλιστα θα είναι και το βέλτιστο», επέμεινε περαιτέρω. «Μέσω κοινών δράσεων θα οικοδομηθεί η Ευρώπη της Άμυνας», υπογράμμισε.
Εστίασε στο ότι σε πανευρωπαϊκή κλίμακα παρατηρείται έλλειψη σε ό,τι αφορά παραδείγματος χάρη αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, την οποία οι επιχειρήσεις στο λιβυκό εναέριο χώρο, πέρυσι το θέρος, ανέδειξαν κατ' εξοχήν.
«Ας βρούμε λοιπόν κοινή απάντηση, όσον αφορά την έλλειψη αυτήν που συναρτάται άμεσα με την αμυντική μας ικανότητα», πρόσθεσε ο Λε Ντριάν.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.