Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Επιχειρήματα κατά επίθεσης Ισραήλ στο Ιράν


ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Ενδεχόμενη μονομερής επίθεση των Ισραηλινών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν εμπεριέχει τον κίνδυνο περιορισμού των δυνατοτήτων των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή να διεξαγάγουν τις δικές τους επιχειρήσεις κατά της Τεχεράνης. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκαν οι επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στους Ισραηλινούς ομολόγους τους, στους όποιους έσπευσαν να εξηγήσουν πως μια μονομερής επιδρομή θα μπορούσε να προκαλέσει νέες μαζικές διαδηλώσεις στον αραβικό κόσμο, με πιθανή συνέπεια να στερηθούν οι ΗΠΑ τις στρατιωτικές τους βάσεις στα κράτη του Περσικού Κόλπου. Σύμφωνα δε με τους Αμερικανούς, οι συγκεκριμένες βάσεις είναι ζωτικής σημασία για τον ανεφοδιασμό των βομβαρδιστικών που θα επωμιστούν το βάρος μιας επιχείρησης με στόχο την καταστροφή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
«Είναι αλήθεια ότι ο μεγαλύτερος φόβος των κυβερνήσεων στα κράτη του Περσικού είναι ένα πυρηνικό Ιράν», σχολίασε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian Αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας του. «Φοβούνται ωστόσο και το ενδεχόμενο ενός περιφερειακού πολέμου, ο οποίος ενδεχομένως να τα αποσταθεροποιούσε», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στις αρχές της εβδομάδας, πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε ισχυριστεί ότι τα αραβικά κράτη θα «αισθανθούν ανακούφιση την επομένη της επιδρομής». Την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται ο ερευνητής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών στο Μπαχρέιν, Εμίλ Χοκαγιέμ. «Μια επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα σε πολιτικό επίπεδο για τις κυβερνήσεις των φιλοδυτικών κρατών του Περσικού», τόνισε ο κ. Χοκαγιέμ. Με την εκτίμηση του κ. Χοκαγιέμ ευθυγραμμίζεται και ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Αμι Αγιαλόν. «Ο αραβικός δρόμος είναι σήμερα ισχυρότερος από τα καθεστώτα και ως εκ τούτου αν το Ισραήλ επιθυμεί πραγματικά τη δημιουργία ενός μετώπου κατά του Ιράν, τότε θα πρέπει να επιδείξει πραγματική πρόοδο στο Παλαιστινιακό», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.