Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Τριμερής ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ


Ομάδες εργασίας αναμένεται να συγκροτήσουν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, οι οποίες θα έχουν στόχο να διερευνήσουν την πιθανότητα ενός τριμερούς πλαισίου ευρείας ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ τους.
Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο μεταξύ του Κύπριου υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας Νεοκλή Συλικιώτη, του Ελληνα υφυπουργού Περιβάλλοντος Mάκη Παπαγεωργίου και του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, Ούζι Λαντάου.
Στο πλαίσιο των επαφών τους, ειδικότερα, οι τρεις αξιωματούχοι εξέτασαν τις δυνατότητες συνεργασίας του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου όσον αφορά τη διασύνδεσή τους με υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και της κατασκευής του προτεινόμενου μεσογειακού αγωγού φυσικού αερίου. Οι σχετικές προτάσεις για τα αντίστοιχα έργα θα υποβληθούν από την Ελλάδα και την Κύπρο στην Κομισιόν, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η συγχρηματοδότησή τους. Ο ανωτέρω αγωγός θα διέρχεται από τις τρεις χώρες, στο πλαίσιο του ενεργειακού διαδρόμου της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο διάδρομος αυτός θα διευκολύνει τις μελλοντικές εξαγωγές φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου με κατεύθυνση την Ελλάδα διαμέσου είτε του μεσογειακού αγωγού, είτε εγκαταστάσεων υγροποίησης, είτε άλλης τεχνολογίας.
Κατά τον Ισραηλινό υπουργό, η πολιτική της χώρας του σχετικά με τις εξαγωγές φυσικού αερίου δεν έχει ακόμα ευκρινώς καθοριστεί. Απαιτείται η έγκριση από την κυβέρνηση των συστάσεων, τις οποίες επεξεργάστηκε η αρμόδια επιτροπή Τζεμάχ. Πάντως, έχει σημειωθεί κάποια σχετική πρόοδος επί του θέματος του υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα, η ισραηλινή Israel Electric Corporation σε συνεργασία με τη ΔΕΗ διενεργούν μελέτη βιωσιμότητας, αποσκοπώντας στο να διαπιστώσουν εάν η τοποθέτηση του προαναφερθέντος καλωδίου είναι ένα αξιόλογο σχέδιο τόσο σε επίπεδο οικονομικής όσο και ενεργειακής πολιτικής για το Ισραήλ.
Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε το θέμα της συνεργασίας των τριών εταιρειών ηλεκτρισμού, της κυπριακής ΑΗΚ, της εταιρείας ηλεκτρισμού του Ισραήλ, Israel Electric Corporation, και της ΔΕΗ, αναφορικά με την ευρασιατική σύνδεση Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το Ισραήλ θεωρείται ενεργειακή νησίδα, όπερ σημαίνει ότι τα δικά του δίκτυα ηλεκτροδότησης και ενέργειας δεν συνδέονται με τα δίκτυα των γειτονικών του χωρών. Αποτέλεσμα είναι να αναζητεί μέσα από ένα σύστημα υπερ-επενδύσεων να διασφαλίσει την κάλυψη των αναγκών του και την πρόσβαση σε κοιτάσματα. Το υποθαλάσσιο καλώδιο θεωρητικά θα περάσει μέσω Κύπρου και Κρήτης φθάνοντας στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.