Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ


ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου
Αιόλου 100, 6ος όροφος, 105 64 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email: perdikis.dim@cyta.gr & arvan@hol.gr

                                                           
                                   
                                                                                       ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΔΕΛΤΙΟ – 61
         Το νέο γραφείο της «Αναγέννησης»

       Η κίνησή μας στεγάζεται ήδη στην νέα διεύθυνση: Αιόλου 100, 105 64 Αθήνα. Πρόκειται για ένα ευρύχωρο γραφείο στον 6ον όροφο, πάνω από το Κεντρικό Ταχυδρομείο της Αθήνας. Το γραφείο είναι κληροδότημα του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών και δόθηκε στην κίνησή μας με αδελφικούς όρους από το αδελφό σωματείο. Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.

       Τα διδασκαλεία μας στην Βόρειο Ήπειρο

        Έχουν ήδη ξεκινήσει τα μαθήματα της νέας χρονιάς στα διδασκαλεία μας στην Βόρειο Ήπειρο. Εφοδιάσαμε τα διδασκαλεία με τα μαθητικά βιβλία καθώς και με γραφική ύλη. Το διδασκαλείο στην Άρτα Αυλώνος ανακαινίσθηκε με νέο σοβάτισμα και βάψιμο καθώς και με αλλαγή των παραθύρων και των αντίστοιχων κουφωμάτων σε νέα από αλουμίνιο. Επισκεφθήκαμε τα διδασκαλεία μας και παρακολουθήσαμε τις μαθητικές γιορτές για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου που είχαν ετοιμάσει. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες απάγγειλαν ποιήματα και τραγούδια. Δώσαμε στα παιδιά τα βραβεία τους για τους διαγωνισμούς έκθεσης και παιδικού σχεδίου με θέμα την «Ελλάδα» που είχαν λάβει μέρος.

        Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Βόρειο Ήπειρο

         Το Σαββατοκύριακο 27-28 Οκτωβρίου πλήθος εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν στην Βόρειο Ήπειρο για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Στους Βουλιαράτες της Άνω Δρόπολης, στο εκεί ευρισκόμενο κοιμητήριο των πεσόντων. Στην μονή Αγίου Νικολάου κοντά στην Κλεισούρα όπου επίσης βρίσκεται κοιμητήριο πεσόντων. Στους Αγίους Σαράντα, στην Κορυτσά, στην Χειμάρρα, παντού πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις, δοξολογίες, εκφώνηση πανηγυρικών, μαθητικές εορτές, καταθέσεις στεφάνων από επισήμους κ.ά. Οπαδοί της ακροδεξιάς ανθελληνικής οργάνωσης «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» είχαν προγραμματίσει να επιτεθούν και να διακόψουν τις επετειακές εκδηλώσεις. Η αστυνομία έστησε μπλόκα και τους σταμάτησε σε κάποια σημεία. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως οι «κουκεζήδες» πέρασαν και δημιούργησαν επεισόδια. Το σημαντικότερο έγινε στην Κλεισούρα όπου με τις φωνές και τα συνθήματά τους, ανεμίζοντας αλβανικές σημαίες προσπάθησαν να εμποδίσουν τον εορτασμό. Ακόμα πέταξαν πέτρες και αυγά στο αυτοκίνητο του αποχωρούντος Έλληνα πρέσβη αλλά και άλλων επισήμων.
           
        Παιχνίδια για τα παιδιά της Βορείου Ηπείρου

        Το μέλος μας η κ. Ειρήνη Σταθάκη και η φίλη της κίνησής μας κ. Λίτσα Πινότση μας προσέφεραν πλήθος παιχνιδιών για τα παιδιά της Βορείου Ηπείρου. Τα περισσότερα από τα παιχνίδια ήδη μεταφέρθηκαν και διανεμήθηκαν στα παιδιά.

        Η επέτειος της απελευθέρωσης της Χειμάρρας

        Στις 5 Νοεμβρίου 1912 ο Χειμαρριώτης ταγματάρχης Σπύρος Σπυρομήλιος επικεφαλής αγήματος Χειμαρριωτών εθελοντών και Κρητών χωροφυλάκων κατέλαβε μετά από απόβαση την περιοχή της Χειμάρρας και την απελευθέρωσε από τον Οθωμανικό ζυγό. Για την 100η επέτειο της απελευθέρωσής πραγματοποιήθηκαν στην Χειμάρρα επετειακές εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 27 Οκτωβρίου και όχι την ημέρα της απελευθέρωσης ώστε να βρίσκονται στα πλαίσια των εορτασμών της εθνικής επετείου.
Το πρωί λοιπόν του Σαββάτου (27.10) στον ιστορικό ναό των Αγίων Πάντων, στην Χειμάρρα μετά την θεία λειτουργία χωροστατούντος του μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου, ακολούθησε δοξολογία και μνημόσυνο του Σπύρου Σπυρομήλιου και των πεσόντων υπέρ της ελευθερίας της Χειμάρρας. Ακολούθησε ο λόγος του Σεβασμιωτάτου και η εκφώνηση του πανηγυρικού καθώς και των παρευρισκομένων επισήμων. Ο λόγος του Σεβασμιωτάτου κ Δημητρίου μας άφησε πραγματικά άφωνους για τα πύρινα και μεστά πατριωτισμού λόγια του. Στην συνέχεια μαθητές του ελληνικού σχολείου παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με ποιήματα και τραγούδια. Ακολούθως πομπή με νέες με τοπικές ενδυμασίες και την σημαία, τους επισήμους και όλο το πλήθος, κατευθύνθηκε προς την οικία Σπυρομήλιου όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

        Συνεχείς οι προσπάθειες των Αλβανών να οικειοποιηθούν ελληνικές εκτάσεις

         Χίλιους δυο τρόπους μηχανεύονται Αλβανοί διαπλεκόμενοι, του κράτους και του παρακράτους προκειμένου να σφετεριστούν τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών. Στην Χειμάρρα έφθασε κυβερνητική επιτροπή για να εξετάσει κατά πόσο εφαρμόζεται ο νόμος 7501. Τον νόμο αυτόν δεν τον δέχονται οι Χειμαρριώτες οι οποίοι ζητούν να πάρουν τις πατρογονικές τους περιουσίες και να μην μοιραστεί η γη της Χειμάρρας σε όσους έχουν εργαστεί επί κομμουνιστικού καθεστώτος στις κολεκτίβες της Χειμάρρας. Η επιτροπή που έφθασε στην Χειμάρρα εξετάζει πόση γη θα περισσέψει από την διανομή της σύμφωνα με το νόμο 7501 ώστε να περιέλθει στο αλβανικό κράτος και αυτό με την σειρά του να την εκχωρήσει σε διαπλεκόμενα συμφέροντα. Άλλος τρόπος αρπαγής περιουσιών βρέθηκε και είναι ο εξής «Στρατιωτικές περιοχές ανήκουν στον στρατό, ο οποίος μπορεί να τις εκχωρήσει όπου επιθυμεί». Αν σκεφτείτε πως οι περισσότερες παράλιες εκτάσεις ήσαν επί Χότζα στρατιωτικές περιοχές, είναι εύκολα νοητό που πάει το πράγμα. Η παραλία της Κακομαίας δεν είναι πλέον προσβάσιμη στο κοινό, οι παραλίες στο Σβερνέτσι προσπαθούν να υφαρπαχθούν και οι Έλληνες κάτοικοι του αποδίδονται σε έναν τιτάνιο δικαστικό αγώνα για  να δικαιωθούν. Παραλία Αλύκου, Εξαμήλι, Παλέρμο, Δραλαίος, Γιάλι στην περιοχή της Χειμάρρας είναι μερικές περιοχές που βρίσκονται στο στάδιο της υφαρπαγής. Βασική αρχή των συνθηκών για τα μειονοτικά δικαιώματα είναι ότι η γη όπου διαβιεί μία μειονότητα ανήκει στην ίδια και όχι στην κεντρική κυβέρνηση. Έτσι λοιπόν μπορούμε ανεπιφύλακτα να διακηρύξουμε «Η γη της Βορείου Ηπείρου ανήκει στους κατοίκους της, στους Βορειοηπειρώτες».

        
           Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.