Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

«Το Οσλο είναι νεκρό για τους Παλαιστινίους»



Ο υπ. Εξωτερικών, Ριάντ αλ Μάλκι, μιλάει στην «Κ» για το αίτημα αναγνώρισης της χώρας του στον ΟΗΕΣυνέντευξη στον Πετρο Παπακωνσταντινου
«Η Αθήνα ποτέ δεν μας εγκατέλειψε. Υποστήριζε πάντα σθεναρά την παλαιστινιακή υπόθεση, ανεξάρτητα από τη σύνθεση της εκάστοτε κυβέρνησης. Προσδοκούμε ότι η Ελλάδα θα ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ότι θα ασκήσει την επιρροή της προς αυτή την κατεύθυνση στους κόλπους της Ε.Ε.».
Αυτά δήλωσε στην «Κ» ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ αλ Μάλκι, λίγες ώρες προτού συναντηθεί στην Αθήνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Κεντρικό θέμα των συνομιλιών, η προσπάθεια των Παλαιστινίων να αναγνωριστούν ως κυρίαρχο έθνος, με το καθεστώς του «κράτους–παρατηρητή», στα Ηνωμένα Εθνη. Μια προσπάθεια που αλλάζει δραματικά το τοπίο του Μεσανατολικού και αναμένεται να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εντός του Νοεμβρίου.
Ποιο θα είναι, ωστόσο, το πρακτικό αντίκρισμα μιας παρόμοιας απόφασης, από τη στιγμή που το Ισραήλ επιμένει στην κατοχή; «Βραχυπρόθεσμα έχετε δίκιο», μας είπε ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας. «Η κατοχή, το Τείχος, τα σημεία ελέγχου και η τρομοκρατία των εποίκων θα συνεχιστούν. Ωστόσο, το πλαίσιο του Παλαιστινιακού θα αλλάξει δραματικά. Μέχρι τώρα, τα χέρια της Παλαιστινιακής Αρχής ήταν δεμένα από τη συμφωνία του Οσλο. Μια συμφωνία, η οποία υποτίθεται ότι ήταν προσωρινή, στην πορεία για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αλλά μετετράπη σε μόνιμη κατάσταση από το Ισραήλ. Η προσπάθειά μας να αναγνωριστούμε ως κράτος με το καθεστώς του παρατηρητή είναι μια ειρηνική εξέγερση εναντίον του Οσλο, το οποίο είναι για εμάς οριστικά νεκρό. Εφόσον η αίτησή μας υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ, το Ισραήλ θα είναι, από πλευράς διεθνούς δικαίου, ένα κράτος–παρίας, που θα κατέχει ένα άλλο ανεξάρτητο κράτος, την Παλαιστίνη. Θα ανοίξουν οι πόρτες για τη συμμετοχή μας σε όλους τους θεσμούς των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο θα μπορεί να επιβάλει τις αποφάσεις του για εγκλήματα στα παλαιστινιακά εδάφη».
Ρωτήσαμε τον κ. Μάλκι αν φοβάται ότι η Ουάσιγκτον, η οποία κρατά αρνητική στάση, θα τιμωρήσει την Παλαιστινιακή Αρχή, διακόπτοντας τη χρηματοδότησή της. «Είναι αλήθεια ότι οι Αμερικανοί είναι πιο κοντά στην ισραηλινή οπτική και αφήνουν να εννοηθεί πως θα υποστούμε συνέπειες. Δεν γνωρίζουμε αν επιμείνουν. Από τη στιγμή που θα εγκριθεί από τον ΟΗΕ η αίτησή μας, θα δημιουργηθεί μια εντελώς καινούργια πραγματικότητα. Πάντως, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Η κυβέρνηση Ομπάμα πρέπει να σκεφτεί τις συνέπειες ενδεχόμενων μέτρων εναντίον μας, τα οποία θα προκαλέσουν αρνητικές αντιδράσεις, θα τορπιλίσουν την προοπτική των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και την ίδια την ύπαρξη της Παλαιστινιακής Αρχής. Τι έχουν άραγε να κερδίσουν οι Αμερικανοί από κάτι τέτοιο;».
Αιχμές για Ερντογάν
Τις προάλλες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει σύντομα στη Γάζα, την οποία διοικεί η ισλαμική Χαμάς. Κάλεσε μάλιστα τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να τον συνοδεύσει στη Γάζα, ώστε να γίνει ένα σημαντικό βήμα για τη συμφιλίωση του διχασμένου παλαιστινιακού έθνους. Η θέση του εκπροσώπου της Παλαιστινιακής Αρχής ήταν αξιοπρόσεκτα σαφής:
«Η συμφιλίωση είναι ζωτικά αναγκαία και οι όροι έχουν τεθεί από τη συμφωνία της Ντόχα. Εναπόκειται στην άλλη πλευρά (τη Χαμάς) να δεχθεί τη συγκρότηση ανεξάρτητης εκλογικής αρχής στη Γάζα, ώστε να προχωρήσουμε σε αδιάβλητες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και να σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Οσο για τον κ. Ερντογάν, διαβάσαμε τις δηλώσεις του, αλλά ακόμη περιμένουμε κάποια επίσημη πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ο κ. Ερντογάν που θα πάρει μαζί του στη Γάζα τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, αλλά το αντίστροφο. Ο Μαχμούντ Αμπάς, εκλεγμένος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, θα πάει στη Γάζα συνοδευόμενος από τον προσκεκλημένο του, πρωθυπουργό της Τουρκίας. Αλλά αυτό θα γίνει εφόσον θα έχουν εκπληρωθεί οι όροι της εθνικής συμφιλίωσης, για τους οποίους μόλις σας μίλησα. Αυτή τη στιγμή, δεν εκπληρούνται οι προϋποθέσεις».
Δεν αποφύγαμε τον πειρασμό να ρωτήσουμε τον Παλαιστίνιο διπλωμάτη αν η σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ ανησυχεί τη Ραμάλα. «Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και καθορίζει τις διμερείς σχέσεις της με γνώμονα τα δικά της συμφέροντα», απάντησε ο κ. Μάλκι. «Δεν πιστεύουμε ότι οι σχέσεις της με το Ισραήλ θα αποβούν εις βάρος της ειδικής σχέσης της με τους Παλαιστινίους. Αντίθετα, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σήμερα καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές, της δίνει τη δυνατότητα να διαδραματίει θετικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία, όταν θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες».
Τέλος, ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης εξέφρασε την ανησυχία του για τις δολοφονίες ομοεθνών του στη Συρία «και από τα δύο στρατόπεδα», όπως διευκρίνισε. «Αν και υποστηρίζουμε τη δίκαιη αξίωση του συριακού λαού για ελευθερία και αξιοπρέπεια, επιμένουμε να μείνουμε έξω από αυτή τη σύγκρουση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.