Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Βρετανικό «no» για τη χρήση των βάσεων εναντίον του Ιράν

06/11/2012 | ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ
ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η βρετανική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον απέρριψε έκκληση της αμερικανικής κυβέρνησης για να χρησιμοποιήσει τις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο και στο Ντιέγκο Γκαρσία για πιθανές αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν, επικαλούμενη συμβουλή των δικηγόρων της βρετανικής κυβέρνησης ότι τέτοια επίθεση θα παραβιάζει τον Διεθνή Νόμο, σύμφωνα με στρατιωτική ιστοσελίδα.
Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες γι΄ αυτή την αμερικανική προσέγγιση, όμως Αμερικανοί διπλωμάτες είναι γνωστό ότι πίεζαν για βρετανική άδεια να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις. Παρ΄ όλα αυτά το Υπ. Άμυνας της Βρετανίας αρνήθηκε, επικαλούμενο και αυτό συμβουλή του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα ότι τέτοια ανάμειξη θα ήταν παράνομη.
Βρετανική πηγή που δεν κατονομάζεται, είπε ότι οι Αμερικανοί έμειναν έκπληκτοι για τη διστακτικότητα της βρετανικής κυβέρνησης να δώσει ανοικτή επιταγή για μια τέτοια επίθεση, λέγοντας ότι «περίμεναν αντίδραση από ανώτερα στελέχη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, όμως είναι και οι Συντηρητικοί που αντιδρούν». Και συμπληρώνει η ιστοσελίδα πως, παρόλο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν με επίθεση στο Ιράν (κάνοντας τέτοιες απειλές τα τελευταία 30 χρόνια), εντούτοις αρνήθηκαν να δώσουν στους Βρετανούς αξιωματούχους πρόγραμμα σχεδιασμών τους για επίθεση. Απλώς ζητούσαν άδεια να την κάνουν την ώρα που τους βόλευε εκείνους.
Κατά τα άλλα, παράλληλα και σύμφωνα με δημοσίευμα της Ιντιπένταντ (2.11.2012), Βρετανοί Στρατιωτικοί Διοικητές μελετούν την πιθανότητα να στείλουν βρετανικά στρατιωτικά αεροπλάνα (Eurofighter Typhoons) σε βάση στο Αμπού Ντάμπι, η οποία χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς και Γάλλους, ως ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, σε περίπτωση που οι Ιρανοί αποπειραθούν να μπλοκάρουν τα Στενά της Χορμούζης, απ΄ όπου περνά το 40% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.