Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010
Από τον Ουάσιγκτον, το 1790, ώς σήμερα
BBC
Στην ετήσια Ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους, ο πρόεδρος καλείται να περιγράψει το πρόγραμμά του για το ερχόμενο έτος και να υπογραμμίσει τα επιτεύγματά του στον αμερικανικό λαό.
Η ομιλία κατοχυρώνεται στο σύνταγμα της χώρας, που αναφέρει ότι «από καιρού εις καιρόν ο πρόεδρος θα ενημερώνει το Κογκρέσο για την κατάσταση του έθνους και θα παρουσιάζει σε αυτό τις νομοθετικές του προτάσεις». Παρά τη συνταγματική της κατοχύρωση, όμως, η υποχρέωση αυτή ερμηνεύθηκε με διάφορους τρόπους στους δύο αιώνες ιστορίας των ΗΠΑ, με τους προέδρους του 19ου αιώνα να στέλνουν γραπτό κείμενο στην ολομέλεια του Κογκρέσου.
Την πρώτη Ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους εκφώνησε ο πρόεδρος Τζορτζ Ουάσιγκτον στη Νέα Υόρκη του 1790, που ήταν και η πρώτη πρωτεύουσα του αμερικανικού κράτους. Ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τόμας Τζέφερσον, αρνήθηκε να εμφανισθεί διά ζώσης ενώπιον του Κογκρέσου, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θύμιζε υπερβολικά τους λόγους βασιλέων και αυτοκρατόρων. Για τα επόμενα 100 χρόνια, οι πρόεδροι έστελναν έτσι γραπτές αναφορές στο σώμα, οι οποίες αναγιγνώσκονταν υψηλόφωνα στο Κογκρέσο.
Ο πρόεδρος Γούντρο Ουίλσον, που έφερε τις ΗΠΑ στο πλευρό της Αντάντ στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος -μετά τον Τζον Ανταμς- που εκφώνησε ο ίδιος την Ομιλία για την Κατάσταση του Εθνους στο Κογκρέσο. Καθώς, όμως, η ισχύς του προέδρου αυξήθηκε τον περασμένο αιώνα, η σημασία της Ομιλίας για την Κατάσταση του Έθνους ενισχύθηκε και αυτή. Η ισχύς αυτή πολλαπλασιάσθηκε στη σύγχρονη εποχή χάρη στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, που επέτρεψαν στον πρόεδρο να εκθέσει τις απόψεις του με άμεσο τρόπο στους Αμερικανούς ψηφοφόρους.
Το 1923, ο Κάλβιν Κούλιτζ έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που εκφώνησε την Ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους στο ραδιόφωνο, αν και ο Φράνκλιν Ντέλανο Ρούζβελτ, που ανέλαβε την προεδρία το 1934, που αναδείχθηκε σε καλύτερο χειριστή του νέου αυτού μέσου επικοινωνίας και ενημέρωσης. Η Ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους με τίτλο «Τέσσερις Ελευθερίες» του Ρούζβελτ το 1941 αφορούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την προάσπιση των οποίων οι ΗΠΑ κατευθύνονταν προς τη συμμετοχή τους στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τηλεοπτικά το 1947
Ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν έγινε ο πρώτος πρόεδρος το 1947, του οποίου η Ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ενώ το 1963 η βαρυσήμαντη ομιλία μετακινήθηκε στις 9 το βράδυ, ώστε η τηλεθέαση να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό της.
Τη δεκαετία του 1960, ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον αξιοποίησε την Ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους για να παρουσιάσει τη φιλόδοξη πρωτοβουλία του για εξαφάνιση της φτώχειας στις ΗΠΑ, ενώ ο Μπιλ Κλίντον μίλησε στον λόγο του για την ανάγκη προώθησης του σχεδίου του για την υγειονομική περίθαλψη.
Δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες Ομιλίες για την Κατάσταση του Έθνους εκφωνήθηκαν, όμως, το 19ο αιώνα. Το 1823, ο πρόεδρος Τζέιμς Μονρό περιέγραψε το «Δόγμα Μονρό» στην Ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, καλώντας τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να αποφύγουν τις παρεμβάσεις στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ενθαρρύνοντας τα αυτονομιστικά κινήματα στη Λατινική Αμερική κατά της ισπανικής αποικιακής κυριαρχίας.
Το 1862, ο πρόεδρος Λίνκολν εξέφραζε την ελπίδα του στην Ομιλία για την Κατάσταση του Εθνους ότι ο Εμφύλιος Πόλεμος θα οδηγούσε στην απελευθέρωση των σκλάβων, που επιτεύχθηκε με τη Διακήρυξη Απελευθέρωσης ένα χρόνο αργότερα.
H Ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους επιτρέπει στον πρόεδρο να μιλήσει για εσωτερικά ή διεθνή θέματα. Το 2002 και το 2003, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους αξιοποίησε την Ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους για να υπογραμμίσει την ηθική φύση του πολέμου στο Ιράκ, εντάσσοντας το καθεστώς του Σαντάμ σε «άξονα του κακού», που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη. Ένα από τα μηνύματα της τελευταίας Ομιλίας για την Κατάσταση του Έθνους του προέδρου Μπους απηχεί τη σημερινή πραγματικότητα: «Σε κουζίνες σπιτιών σε όλη τη χώρα, το οικονομικό μας μέλλον προκαλεί ανησυχία. Μακροπρόθεσμα, όμως, οι Αμερικανοί μπορούν να νιώθουν σιγουριά για την οικονομική μας ανάπτυξη», είχε πει ο πρόεδρος Μπους το 2008, λίγους μήνες πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.
Πηγή: http://news.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.