Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010
Ολες οι ελπίδες στον Ουίλιαμ για τη μοναρχία
Αγαπητός στο βρετανικό κοινό, ίσως μακροπρόθεσμα να σώσει τον θεσμό
The Observer
Ο τρόπος οργάνωσης του προγράμματός του φαντάζει τυχαίος, αλλά δεν παύει να υπογραμμίζει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις επιλογές που καλείται να κάνει ο πρίγκιπας Ουίλιαμ το διάστημα μεταξύ της 17ης και της 20ής Ιανουαρίου στην Ωκεανία. Την πρώτη ημέρα θα εγκαινιάσει το κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Ουέλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας ως αντιπρόσωπος της βασίλισσας της Αγγλίας. Αυτή θα είναι και η πρώτη φορά που θα κληθεί να εκπροσωπήσει τη μονάρχη επισήμως, γεγονός που σηματοδοτεί και την ενηλικίωσή του. Δύο ημέρες αργότερα θα επισκεφτεί την Αυστραλία για μια σειρά από ημιεπίσημες υποχρεώσεις: αρχικά θα βιώσει την παραδοσιακή τελετή καλωσορίσματος των ιθαγενών της χώρας και στη συνέχεια θα επισκεφτεί κέντρο κοινωνικής περίθαλψης υποβαθμισμένης συνοικίας του Σίδνεϊ. Η επίσκεψη του νεαρού πρίγκιπα θα ολοκληρωθεί με την παρακολούθηση άσκησης της 3ης Πυροβολαρχίας του Αυστραλιανού Βασιλικού Τάγματος.
Καθήκον, φιλανθρωπία και ένοπλες δυνάμεις. Το τρίπτυχο αυτό θα τον ακολουθεί διά βίου, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε άνδρα της βασιλικής οικογένειας. Παρά ταύτα, οι αναλογίες της κάθε μιας από τις τρεις πτυχές τις οποίες υποχρεωτικά θα βάλει στη ζωή του εξαρτώνται αποκλειστικά από τον ίδιο και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ οφείλει να γνωρίζει ότι η «δοσολογία» που θα επιλέξει θα σημαδέψει τη δημόσια εικόνα του για δεκαετίες ολόκληρες. Ακόμα και ο πατέρας του, ο πρίγκιπας Κάρολος, ένας άνθρωπος που δεν φημίζεται για την αυτοκριτική του, λέγεται ότι έχει πλέον παραδεχτεί πως η αναποφασιστικότητα που επέδειξε από τα είκοσι μέχρι και τα τριάντα του χρόνια -θα γινόταν ένα πολιτικοποιημένο μέλος της βασιλικής οικογένειας, ένας ζεν πρεμιέ, ένας οικολόγος ή μήπως απλώς ένας βασιλιάς εν αναμονή;- του στέρησε εντέλει κάποιον ικανοποιητικό ρόλο. Θεωρείται μεν απίθανο να αφήσει ο Κάρολος τη διαδοχή στον Ουίλιαμ, εντούτοις φέτος διακυβεύεται η μελλοντική ευτυχία του παιδιού του και ενδεχομένως της μοναρχίας.
Γιατί φέτος; Εν μέρει διότι φέτος θα κλείσει τα 28 του χρόνια -όντας έξι μόλις χρόνια μικρότερος από την ηλικία που η δημοφιλής μητέρα του σκοτώθηκε - και παράλληλα διότι έχει ήδη αργήσει να κάνει μια επιλογή «καριέρας». Την ίδια στιγμή, οι αυξημένες του υποχρεώσεις συνεπάγονται αύξηση των δημοσίων του εμφανίσεων. Ποιος θα είναι, λοιπόν, ο πρίγκιπας που θα αντικρίσει η βρετανική και όχι μόνο κοινή γνώμη; Ο χαρακτήρας του Ουίλιαμ μοιάζει ένα κράμα μεταξύ του Κάρολου και της Νταϊάνας, όπως άλλωστε και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Δείχνει να έχει μεγάλη αίσθηση του καθήκοντος, όπως ο πατέρας του, αλλά και μια ιδιαίτερα ευαίσθητη πλευρά, όπως η Νταϊάνα. Ενδεχομένως, αυτή η πλευρά να τον καταστήσει ιδιαίτερα αγαπητό στο βρετανικό κοινό και εντέλει να σώσει μακροπρόθεσμα τη μοναρχία.
Πηγή:http://news.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.