Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Το Ισραήλ κατηγορεί τον Ερντογάν για αντισημιτισμό



A.P., Reuters

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με την Τουρκία ρίχνει το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, για αντισημιτισμό. Σύμφωνα με έκθεση-αποτίμηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, του ίδιου υπουργείου, η προ δεκαημέρου «ταπεινωτική, δημόσια επίπληξη» του Τούρκου πρέσβη κατέστησε σαφές στην Άγκυρα ότι η κριτική για την πολιτική του «εβραϊκού κράτους» πρέπει να έχει όρια.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ντάνι Αγιαλόν, είχε αρχικά αρνηθεί να χαιρετήσει διά χειραψίας τον πρέσβη της Τουρκίας, Ογκούζ Τσελικόλ, και στη συνέχεια τον είχε υποχρεώσει να καθίσει σε χαμηλό κάθισμα όταν τον κάλεσε στο γραφείο του προκειμένου να του διαμαρτυρηθεί για τηλεοπτική σειρά της γείτονος, στην οποία Ισραηλινοί πράκτορες εμφανίζονται να δολοφονούν εν ψυχρώ νεαρούς Παλαιστινίους. Το περιστατικό είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, με τον κ. Ερντογάν να απειλεί με ανάκληση του πρέσβη σε περίπτωση που ο κ. Αγιαλόν δεν ζητούσε δημόσια συγγνώμη.

Το συμβάν είχε λήξει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, να απολογείται δημόσια για την αντιμετώπιση του κ. Τσελικόλ. «Ο κ. Ερντογάν αρέσκεται να επαναλαμβάνει συγκεκριμένα μοτίβα όταν αναφέρεται στο δράμα του παλαιστινιακού λαού και ορισμένες φορές καταφεύγει ακόμα και σε αντισημιτικές εκφράσεις», τονίζεται στην έκθεση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.


Όσον αφορά το συμβάν μεταξύ των κ. Αγιαλόν και Τσελικόλ, οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι «ο τρόπος με τον οποίο η Άγκυρα χειρίστηκε την κρίση αποτελεί ένδειξη πως η κυβέρνηση Ερντογάν κατανόησε ότι είχε ξεπεράσει τα όρια». Εως αργά χθες το βράδυ η τουρκική κυβέρνηση δεν είχε πάρει θέση αναφορικά με την έκθεση, τμήματα της οποίας διέρρευσαν και δημοσιεύτηκαν από την ισραηλινή εφημερίδα «Χάαρετς».

Στο μεταξύ, η ισραηλινή κυβέρνηση ενημέρωσε χθες τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν είναι διατεθειμένη να διεξαγάγει ανεξάρτητη έρευνα για τον τρόπο διεξαγωγής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του περασμένου έτους στη Λωρίδα της Γάζας, όπως απαιτεί η επιτροπή του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπό τον δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλντσταϊν. Ο υπουργός Πληροφοριών και Διασποράς του Ισραήλ, Γιούλι Εντελσταϊν, υποστήριξε ότι η σχετική έκθεση του δικαστή Γκόλντσταϊν «ενθαρρύνει τον αντισημιτισμό και τους αρνητές του Ολοκαυτώματος».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ συναντήθηκε χθες στο Παρίσι με τον ειδικό απεσταλμένο του ειρηνευτικού κουαρτέτου (ΟΗΕ, Ε.Ε., ΗΠΑ, Pωσία), Τόνι Μπλερ, και άλλους διεθνείς αξιωματούχους με θέμα την ανάληψη πρωτοβουλιών για την οικονομική ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρωθυπουργός της τελευταίας, Σαλάμ Φαγιάντ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_27/01/2010_388386

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.