Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010
Η Υεμένη βυθίζεται στο χάος
Των David E. Sanger και Eric Schmitt
The New York Times
Δύο ένοπλα μέλη της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με τις αρχές της Υεμένης, στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και εξτρεμιστών γύρω στα 40 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Σανά. οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονταν στα ίχνη του Ναζίχ αλ Χανκ, ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε ως υπεύθυνη για την αποτυχημένη απόπειρα εναντίον επιβατηγού αεροσκάφους στο Ντιτρόιτ, την ημέρα των Χριστουγέννων. Οι δύο φονευθέντες φέρονται να ήταν σωματοφύλακες του καταδιωκόμενου εξτρεμιστή, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει.
Οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας παρέμεναν για κάποιες μέρες κλειστές λόγω του φόβου για επικείμενα τρομοκρατικά χτυπήματα. Σ’ αυτές, ήρθαν να προστεθούν οι πρεσβείες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, που έκλεισαν στις αρχές της εβδομάδα. Υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον ανέφεραν ότι έλαβαν πληροφορίες περί επικείμενων τρομοκρατικών πληγμάτων με βομβιστές αυτοκτονίας προ τριών εβδομάδων, αλλά η εκστρατεία εναντίον της Αλ Κάιντα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Υεμένης, ματαίωσε, τουλάχιστον επί του παρόντος, αυτά τα σχέδια.
Σε μια από τις σπάνιες τηλεοπτικές εμφανίσεις του, ο σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα για θέματα τρομοκρατίας, Τζον Μπρέναν, δήλωσε ότι «η Αλ Κάιντα έχει εκατοντάδες μέλη στην Υεμένη και ενισχύεται διαρκώς». Ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεψε την Δευτέρα το μεσημέρι στην Ουάσιγκτον, ύστερα από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στη Χαβάη. Την Τρίτη, ο Μπαράκ Ομπάμα προήδρευσε σύσκεψης με τους κυριότερους συμβούλους του για θέματα εθνικής ασφαλείας, με αντικείμενο τα κενά που επέτρεψαν στον Νιγηριανό υποψήφιο βομβιστή να περάσει τον έλεγχο ασφαλείας, μαζί με τα εκρηκτικά τα οποία θα ανατίναζαν το αεροπλάνο πάνω από το Ντιτρόιτ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης, Αμπού Μπακρ αλ Κούρμπι, απέρριψε τη σύγκριση της χώρας του με το Αφγανιστάν, ως ασφαλούς καταφυγίου της Αλ Κάιντα. «Η Υεμένη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτές τις ομάδες», δήλωσε ο Κούρμπι, «αλλά χρειάζεται διεθνή βοήθεια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων, όπως και οικονομική ενίσχυση».
Πλην της Αλ Κάιντα, η κυβέρνηση της Υεμένης έχει ανοιχτό άλλο ένα πολεμικό μέτωπο, με το αυτονομιστικό κίνημα της σημαντικής, σιιτικής μειονότητας, στους ορεινούς όγκους προς τα σύνορα με τη σουνιτική Σαουδική Αραβία. Εκπρόσωποι των ανταρτών κατήγγειλαν ότι αεροπλάνα της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποίησαν φονικές επιδρομές κατά μήκος των συνόρων, σκοτώνοντας 16 αμάχους και τραυματίζοντας 19 άλλους.
Αναφερόμενος στην εξέγερση των σιιτών, ο Κούρμπι απέρριψε την επανάληψη των διαπραγματεύσεων που είχαν ξεκινήσει με τη μεσολάβηση του Κατάρ, υποστηρίζοντας ότι οι αντάρτες δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν τους όρους της κυβέρνησης για την επίτευξη ειρήνης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.