Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

O διπλός πράκτορας ενεργούσε για λογαριασμό της Αλ Κάιντα



Στην ίδια τους την παγίδα έπεσαν οι αμερικανικές και οι ιορδανικές μυστικές υπηρεσίες που ευελπιστούσαν ότι ο Ιορδανός γιατρός και πράκτοράς τους, που κατονομάζεται ως Χουμάμ Χαλίλ Αμπού Μουλάλ, θα τους παρέδιδε τον Αιγύπτιο, επίσης γιατρό, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, δεύτερο στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα μετά τον Μπιν Λάντεν. Η πλάνη τους διελύθη με τραγικό τρόπο την Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, στην προκεχωρημένη επιχειρησιακή βάση Τσάπμαν της CIA, πρώην σοβιετική βάση στην επαρχία Κοστ, στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν.

Ο πολλά υποσχόμενος πράκτορας, στρατολογημένος από τη διάσημη για τις επιτυχίες της ιορδανική Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών (GID), πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος και ανατινάχθηκε μαζί με επίλεκτη ομάδα επτά αξιωματικών της CIA και με τον αξιωματικό της GID, Αλί μπιν Ζεΐντ, μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ιορδανίας. «Ήταν η χειρότερη επίθεση έπειτα από εκείνη εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό», σημειώνει το BBC.



Ο Ιορδανός γιατρός ήταν διπλός πράκτορας και ενεργούσε για λογαριασμό της Αλ Κάιντα, εξαπατώντας τη CIA και την GID, όπως παραδέχθηκε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Αλ Τζαζίρα. Σύμφωνα με τον Μπρους Ρίντελ, πρώην αξιωματικό της CIA και νυν σύμβουλο στον Λευκό Οίκο, δεν αποκλείεται να έστησε την παγίδα κατ’ εντολήν του ίδιου του Ζαουάχρι, καλώντας τους επίλεκτους της CIA κατεπειγόντως σε συνάντηση για να τους δώσει «πολύτιμες πληροφορίες» για την ηγεσία της οργάνωσης. Ο Αμπού Μουλάλ, γνωστός και ως Χαλίλ Μοχάμεντ, κήρυκας της τζιχάντ στο Διαδίκτυο με το ψευδώνυμο Αμπού Ντουζανά αλ Κορασανί, συνελήφθη το 2009 από την GID στην Ιορδανία και φυλακίστηκε. Αφού υπεβλήθη στη διαδικασία της «αναμόρφωσης», θεωρήθηκε ιδανικός για να σπάσει το δίκτυο της αραβικής Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.

Το απολύτως βέβαιο είναι ότι κατέφερε οδυνηρό πλήγμα στο κύρος των αμερικανικών και ιορδανικών μυστικών υπηρεσιών και τροφοδότησε δυσάρεστα σχόλια στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, με κατακλείδα τη δημόσια έκφραση της δυσφορίας του αρχηγού των αμερικανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών στο Αφγανιστάν, υποστράτηγου Μάικλ Φλιν, σε έκθεση 26 σελίδων που δημοσιοποίησε χθες το Κέντρο Νέας Αμερικανικής Ασφάλειας. «Υστερα από οκταετή πόλεμο, ο ευρύτατος μηχανισμός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αδυνατεί να ανταποκριθεί σε στοιχειώδη ζητήματα σχετικά με το περιβάλλον στο οποίο επιχειρούν οι αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις. Οι υπηρεσίες είναι αδαείς, αδιάφορες και αποστασιοποιημένες από την πραγματικότητα», σημειώνει ο κ. Φλιν.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Φαίνεται ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες ΄των ΗΠΑ, παρά τη βοήθεια που δέχονται από άλλες μυστικές Αραβικές Υπηρεσίες, απέχουν πολύ από το να αντιληφθούν και να εισχωρήσουν στην Φιλοσοφία του μυστικού πολέμου που μετέρχονται οι Ισλαμιστές τρομοκράτες που δρούν με μία πατροπαράδοτη φιλοσοφία που μηχανεύεται με τρόπο αραβικού τζιν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.