Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010
Η βία επανέρχεται στον Καύκασο
Του Andrew E. Kramer
The New York Times
Την περασμένη εβδομάδα ισλαμιστής σε επίθεση αυτοκτονίας σκότωσε έξι αστυνομικούς στην πρωτεύουσα της ρωσικής επαρχίας του Νταγκεστάν. Ήταν η πλέον αιματηρή επίθεση των τελευταίων μηνών σε μια περιοχή όπου οι δολοφονίες αστυνομικών αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό του τοπικού εξτρεμιστικού, ισλαμιστικού κινήματος. Η επίθεση έλαβε χώρα λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας περί «εξουδετέρωσης» του τοπικού ηγέτη των ενόπλων. Οι τοπικές αρχές παραδέχονται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος. Ο βομβιστής ακινητοποίησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό μπροστά από φυλάκιο ελέγχου, ακριβώς απέναντι από αστυνομικό τμήμα. Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, η επίθεση εκδηλώθηκε δευτερόλεπτα πριν ολοκληρωθεί η καθημερινή, πρωινή συγκέντρωση των αστυνομικών στον προαύλιο χώρο του τμήματος. Ο οδηγός φέρεται να αντιλήφθηκε ότι δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει το αστυνομικό τμήμα και αποφάσισε να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό τη στιγμή της διέλευσης από το σημείο ελέγχου λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν αστυνομικοί. Δώδεκα, ακόμα, αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Η επίθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διέταξε τον διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ και τον υπουργό Εσωτερικών, Ρασίν Νουργκαλίεφ να διερευνήσουν το συμβάν και να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για τη βελτίωση της ασφάλειας στο Νταγκεστάν. Ο ίδιος ο κ. Μεντβέντεφ είχε επισκεφτεί την επαρχία τον περασμένο Ιούνιο με αφορμή τη δολοφονία του τοπικού αρχηγού της αστυνομίας.
Ανήμερα της πρωτοχρονιάς, η αστυνομία του Νταγκεστάν είχε ανακοινώσει ότι τρεις ένοπλοι, μεταξύ των οποίων ο λεγόμενος «εμίρης» των ισλαμιστών, Ουμουλάτ Μαγκομέντοφ, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια καταδίωξης. Στα προσωπικά είδη του τελευταίου ανακαλύφθηκαν, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, το βιβλίο των οικονομικών της παραστρατιωτικής του οργάνωσης από το οποίο διαφαίνεται ότι οι ισλαμιστές συγκέντρωναν χρήματα εκβιάζοντας επιχειρηματίες και λαμβάνοντας δωρεές από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.
Τα τελευταία χρόνια και μετά τον τερματισμό του Δεύτερου Πολέμου της Τσετσενίας τα φαινόμενα βίας είχαν υποχωρήσει στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου. Τελευταία, ωστόσο, μοιάζουν να κάνουν δυναμική επανεμφάνιση. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στην Τσετσενία, ενώ ένας ακόμα εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε εγκαίρως κάτω από αγωγό φυσικού αερίου στην Ινγκουσετία. Το Νταγκεστάν, όμως, το οποίο χαρακτηριζόταν ανέκαθεν από μικροεντάσεις για λόγους της πληθυσμιακής του σύστασης, ήταν ιδιαίτερα ήσυχο μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Οι περιπτώσεις πολιτικής βίας τετραπλασιάστηκαν την τελευταία διετία, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
Από την εποχή των Σοβιετικών, το Νταγκεστάν διοικείται μέσω ενός συστήματος εθνοτικής αντιπροσώπευσης στα κυρίως θεσμικά όργανα. Αρκετοί δε, υποστηρίζουν ότι το εν λόγω σύστημα αποτελεί μέρος του προβλήματος. Η δύναμη της αστυνομίας απαρτίζεται κυρίως από μέλη της κυρίαρχης εθνοτικής ομάδας των Αβάρ. Οι φονταμεταλιστικές εκδοχές του Ισλάμ που διαδόθηκαν από τη Σαουδική Αραβία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης σ’ αυτή την περιοχή όπου παραδοσιακά συνυπάρχουν οι σουνίτες με τους σούφι βρήκαν υποστηρικτές στις άλλες εθνότητες. Η καταστολή του ισλαμικού εξτρεμισμού κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου της Τσετσενίας διόγκωσε την εχθρότητα μεταξύ των Αβαρών και των περισσότερων από δέκα άλλων εθνοτήτων που ζουν στις ορεινές περιοχές.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.