Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Εύθραυστη εκεχειρία μετά τη συγγνώμη



Η επιστολή συγγνώμης του Ισραηλινού υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν προς τον Τούρκο πρέσβη Αχμέτ Οούζ Τζελικόλ επεδόθη επισήμως πριν από τη λήξη του τελεσίγραφου Γκιουλ, την Τετάρτη το βράδυ. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ ετοιμάζεται να μεταβεί στην Αγκυρα την Κυριακή. Τελικώς το Ισραήλ θα παραδώσει τον Μάρτιο στην Τουρκία τέσσερα Heron, στο πλαίσιο παραγγελίας του 2005 για την αγορά συνολικά 10 μη επανδρωμένων αεροσκαφών αυτού του τύπου. Ο κ. Αγιαλόν και ο προϊστάμενός του υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν στηλιτεύονται από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης για το «καψώνι» εις βάρος του Τούρκου πρέσβη τη Δευτέρα. Ικανοποιημένος δήλωσε ότι είναι ο Ταγίπ Ερντογάν από την ισραηλινή συγγνώμη.

Αρα όλα βαίνουν καλώς; Οχι, λένε όσοι παρακολουθούν τη συχνά προσωπικού χαρακτήρα τουρκοϊσραηλινή διένεξη, που δύο φορές σε τέσσερις μήνες οξύνθηκε επικίνδυνα με αφορμή δύο τουρκικές τηλεοπτικές σειρές αντιισραηλινού περιεχομένου εξαιτίας της Γάζας. Η εκεί περσινή ισραηλινή επιχείρηση σηματοδότησε, λένε κάποιοι στο Ισραήλ, τη «στροφή» του κ. Ερντογάν προς τους μουσουλμάνους και το Ιράν.


Η τελευταία αντιπαράθεση «δηλητηρίασε» κι άλλο τη σχέση μεταξύ «αποξενωμένων» συμμάχων, είναι το συμπέρασμα διεθνών παρατηρητών. «Φαρμακερός» ο Σεντάτ Εργκίν της «Χουριέτ», γράφει περί της «κυρίαρχης απόψεως» στην Αγκυρα, βάσει της οποίας «το Ισραήλ μάς χρειάζεται περισσότερο από πριν και δεν μπορεί να μας απαρνηθεί». Ομως, την ώρα που η ισραηλινή «Μααρίβ» κατηγορεί τον κ. Αγιαλόν για «συνθηκολόγηση», ο Χαΐμ Ραμόν του κεντρώου κόμματος Καντίμα ζητεί «επίσημη συγγνώμη και προς τον ισραηλινό λαό» και ο πρόεδρος Πέρες προσπαθεί να τηρήσει ισορροπίες, η αριστερόφρονη «Χααρέτς» επαινεί τους Λίμπερμαν - Αγιαλόν, μέλη του εθνικιστικού κόμματος Ιζραέλ Μπεϊτενού, ως «υπερασπιστές της τιμής του Ισραήλ». Επικαλούμενη αραβική εφημερίδα του Λονδίνου, η «Χααρέτς» μετέδωσε χθες ότι ο κ. Ερντογάν προειδοποίησε τον ευρισκόμενο στην Αγκυρα Λιβανέζο πρωθυπουργό Σαέντ Χαρίρι περί ενδεχόμενης νέας ισραηλινής επίθεσης εναντίον της χώρας του, τη Δευτέρα, ημέρα ταπείνωσης του κ. Τζελικόλ.

Ανήσυχη η εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, καθώς η τουρκική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μαζλουμντέρ, ζητούσε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης κατά του Εχούντ Μπάρακ.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.