Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010
Οι στενές σχέσεις Ιορδανίας και CIA σε διεθνή προβολή
The Guardian
Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας εμφανίστηκε συντετριμμένος στην κηδεία του λοχαγού Σαρίφ Αλι μπιν Ζαΐντ, του Ιορδανού πράκτορα που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν από τον ίδιο του τον πράκτορα–βομβιστή αυτοκτονίας. Πολλοί αναλυτές, όμως, επισημαίνουν ότι ο βασιλιάς δέχθηκε ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της πρωτοφανούς δημόσιας προβολής των στενών σχέσεων που απολαμβάνει η χώρα του με τη CIA.
Το γεγονός ότι η Ιορδανία είναι η πιο φιλοδυτική χώρα του αραβικού κόσμου είναι πασίγνωστο. Στριμωγμένη ανάμεσα στο Ιράκ στα ανατολικά και το Ισραήλ στα δυτικά, η χώρα υιοθέτησε ανέκαθεν ρεαλιστική και προσεκτική πολιτική απέναντι στους γείτονές της, παραμένοντας παράλληλα στενός και πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ.
Ο εκλιπών βασιλιάς Χουσεΐν θεωρείτο μάλιστα από πολλούς έμμισθος υπάλληλος της CIA, ενώ οι στενές του σχέσεις με αλλεπάλληλες βρετανικές κυβερνήσεις συνεχίσθηκαν και από τον διάδοχο γιο του. Η ιορδανική πρωτεύουσα, Αμμάν, χρησίμευσε ως βάση για τις επιχειρήσεις δυτικών μυστικών υπηρεσιών εναντίον του Ιράκ στα χρόνια των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά του Σαντάμ Χουσεΐν, ύστερα από την ασυνήθιστα ριψοκίνδυνη επιλογή του βασιλιά Χουσεΐν να στηρίξει δημόσια τη Βαγδάτη μετά την ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ το 1990.
Η Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών (GID) –γνωστή σε κάθε Ιορδανό ως Μουχαμπαράτ– συγκεντρώνει τον θαυμασμό των επαγγελματιών του χώρου και συγκρίνεται ενίοτε με την ισραηλινή Μοσάντ. Παρότι η GID διαθέτει δική της ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, πράγμα που της προσφέρει επίφαση πολιτισμού και αποτελεσματικότητας, η υπηρεσία είναι διαβόητη για την ωμότητα των ανακρίσεών της, προκαλώντας αντιδράσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, που την κατηγορούν ότι πρωταρχικό της στόχος είναι η παρακολούθηση Ιορδανών αντιφρονούντων.
Η GID κατέστη σημαντικός παίκτης μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβίου και τις προσπάθειες δυτικών μυστικών υπηρεσιών, με προεξάρχουσα τη CIA, να διεισδύσουν σε εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις. Η πιο επιτυχημένη τέτοια επιχείρηση των Ιορδανών αφορούσε την παροχή πληροφοριών για την αμερικανική πυραυλική επίθεση, που οδήγησε στον θάνατο του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, του Ιορδανού από την Ζάρκα, βορειοδυτικά του Αμμάν. Ο Ζαρκάουι είχε αναδειχθεί σε ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ και ήταν υπεύθυνος για τον βιντεοσκοπημένο αποκεφαλισμό Αμερικανών και Βρετανών ομήρων στη χώρα.
Στελέχη των ιορδανικών μυστικών υπηρεσιών συνεργάζονται συχνά με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, για την ανάκριση υπόπτων, αλλά και στο πλαίσιο του προγράμματος έκνομων μεταγωγών κρατουμένων από και προς τη φυλακή του Γκουαντάναμο. Αξιωματικοί της CIA βρίσκονται μόνιμα αποσπασμένοι στα αχανή αρχηγεία της GID στο Αμμάν. Εκεί, όπως όλα δείχνουν, βρισκόταν η έδρα του Χουμάμ Χαλίλ Μοχάμεντ Αμπού Μουλάλ, του διπλού πράκτορα και άνδρα της Αλ Κάιντα που σκότωσε επτά υπαλλήλους της CIA και τον Ιορδανό προϊστάμενό του Μπιν Ζαΐντ στην επαρχία Χοστ του Αφγανιστάν.
Βαρύ αντίτιμο
Οι επιπτώσεις της ιορδανικής εμπλοκής στην ιρακινή κρίση φανερώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο το 2005, όταν τρεις Ιρακινοί βομβιστές αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα σκότωσαν πάνω από 60 ανθρώπους, πολλοί από αυτούς προσκεκλημένοι σε γάμο, σε συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον τριών ξενοδοχείων του Αμμάν. Επρόκειτο για τη χειρότερη τρομοκρατική ενέργεια στην ιστορία της χώρας.
Εκτοτε, η GID ανέπτυξε αποτελεσματική αντιτρομοκρατική στρατηγική –στα δυτικά πρότυπα– που συνδυάζει τη χρήση πληροφοριών με τις επιχειρήσεις ειδικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων του στρατού. Η ειδική μονάδα «Φουρσάν αλ Χακ» (Ιππότες της Δικαιοσύνης) έχει πραγματοποιήσει επιχειρήσεις εντός των ιρακινών συνόρων, αξιοποιώντας τις σχέσεις της με φυλές της επαρχίας Ανμπάρ του Ιράκ.
Πηγή: http://news.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Σάς αποστέλλω σε σύνδεσμο τη διπλωματική μου εργασία που δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Δρ. Ηλία Κρίσπη και Δρ. Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σάκκουλα ("Ο εκδημοκρατισμός των αραβικών χωρών ως προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μετά την 11η Σεπτεμβρίου - Η περίπτωση της Ιορδανίας και της Τυνησίας")
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.sakkoulas.com/eshop/default.asp?static=28productid=19890
Με τίς καλύτερες ευχές μου για μία δημιουργική νέα χρονιά.