Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Σπανού



Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Σπανού

Με μία σεμνή και λιτή εκδήλωση, το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥ.ΚΕ.Μ.) παρουσίασε στις 15 Δεκεμβρίου το βιβλίο του Φιλολόγου – Ιστορικού κου Γιάννη Σπανού, «Οι Κύπριοι Εθελοντές στους Εθνικοαπελευθερωτικούς Αγώνες», στο πολιτιστικό ίδρυμα της Μαρφίν-Λαϊκής στη Λευκωσία.

Το βιβλίο παρουσίασαν η πρώην υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κα Κλαίρη Αγγελίδου, ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, κος Χρήστος Ιακώβου και ο δημοσιογράφος κος Λάζαρος Μαύρος. Τη βιβλιοπαρουσίαση συντόνισε ο φιλόλογος – συγγραφέας κος Σάββας Παύλου.

Οι παρουσιαστές του βιβλίου χαρακτήρισαν σημαντική την προσπάθεια του συγγραφέα να δώσει την ευρύτερη διάσταση των αντιστάσεων του Κυπριακού Ελληνισμού από τον 12ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Όλοι οι παρουσιαστές τόνισαν ιδιαιτέρως τη σημασία του αρχειακού υλικού που περιλαμβάνεται στο βιβλίο, όπου το μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από έγγραφα που αφορούν την συμμετοχή Ελλήνων Κυπρίων στην Επανάσταση του 1821, γεγονός που επιτρέπει στον συγγραφέα να διεισδύει στα γεγονότα της παλιγγενεσίας, προβάλλοντας άγνωστα γεγονότα και ηρωικές εξάρσεις.

Μέσα από το βιβλίο μπορεί κάποιος να αντιληφθεί το πνεύμα του Ελληνικού εθνικού αγώνα για απελευθέρωση και να συνδέσει αυτόν τον ιστορικό σταθμό με ευρύτερες αναφορές σε συμβάντα που προηγήθηκαν και αγώνες που ακολούθησαν, σαν προεκτάσεις των ιδεών και των εμπνεύσεων της Επανάστασης, που γαλούχησε τον Ελληνισμό και τον οδήγησε στην αναγέννηση από το σκότος της Τουρκοκρατίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.