Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Συνέχεια του μακελειού στη Βαγδάτη



AFP, AP

ΒΑΓΔΑΤΗ. Εντείνονται οι αμφιβολίες αναφορικά με την ικανότητα της ιρακινής κυβέρνησης να εγγυηθεί για την ασφάλεια των πολιτών εν όψει των κρίσιμων εκλογών του Μαρτίου, καθώς πριν ακόμα συμπληρωθεί ένα εικοσιτετράωρο από το μακελειό σε τρία κεντρικά ξενοδοχεία της Βαγδάτης, βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε στην είσοδο εγκληματολογικού εργαστηρίου τη αστυνομίας, συμπαρασύροντας στον θάνατο τουλάχιστον είκοσι ανθρώπους. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ, η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων είναι αστυνομικοί, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους ογδόντα. Πηγές προσκείμενες στην αστυνομία της Βαγδάτης, από την πλευρά τους, ανέφεραν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας στάθμευσε το παγιδευμένο με εκρηκτικά ημιφορτηγό που οδηγούσε στην είσοδο του εργαστηρίου και στη συνέχεια ανατινάχθηκε πριν προλάβουν να αντιδράσουν οι φρουροί.

Λίγο νωρίτερα, ο διοικητής της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ, στρατηγός Ρέι Οντιέρνο, είχε υποστηρίξει ότι οι εξεγερθέντες έχουν υιοθετήσει νέες μεθόδους προκειμένου να αιφνιδιάζουν τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας. «Για καθεμιά από τις χθεσινές (σ.σ.: προχθεσινές) επιθέσεις στα ξενοδοχεία χρησιμοποιήθηκαν δύο οχήματα», αποκάλυψε ο στρατηγός Οντιέρνο. «Οι τρομοκράτες του πρώτου οχήματος άνοιγαν πυρ εναντίον των φρουρών παρέχοντας τη δυνατότητα στον βομβιστή αυτοκτονίας, που οδηγούσε το επερχόμενο παγιδευμένο με εκρηκτικά ημιφορτηγό, να σταθμεύσει κοντά στον στόχο και να ανατιναχθεί», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο στρατηγός Οντιέρνο εξέφρασε την άποψη ότι πίσω από το νέο κύμα επιθέσεων κρύβεται η Αλ Κάιντα, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι η νέα έξαρση της βίας δεν συνδέεται με την εκτέλεση του ξαδέλφου του Σαντάμ Χουσεΐν, Αλί Χασάν αλ Ματζίντ, ευρύτερα γνωστού ως «Χημικού Αλί».


Η είδηση του απαγχονισμού του «Χημικού Αλί» έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τον κουρδικό πληθυσμό του Ιράκ. Στη Χαλάμπτζα δε, όπου 5.000 Kούρδοι είχαν βρει τραγικό θάνατο από την επίθεση με χημικά αέρια που είχε διατάξει το 1988 ο Αλ Ματζίντ, αρκετοί πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους, ενώ πολλοί ήταν και εκείνοι που κατευθύνθηκαν στο τοπικό νεκροταφείο για να αφήσουν λουλούδια στους τάφους των θυμάτων του «Χημικού Αλί». Τα τρία τέταρτα των θυμάτων της επίθεσης με αέρια μουστάρδας και νεύρων ήταν γυναικόπαιδα.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.