Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Δανία Αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική


Της Sarah Lyall
The New York Times


Απόρροια του πονοκεφάλου που προκάλεσε στη Δανία η δημοσίευση το 2005, σε εφημερίδα, 12 σκίτσων του Μωάμεθ, η πρόσφατη επίθεση εβδομάδα εναντίον ενός εκ των σκιτσογράφων των επίμαχων σκίτσων είχε τις αναμενόμενες συνέπειες.
Καθώς έγινε γνωστό ότι την επίθεση πραγματοποίησε μουσουλμάνος μετανάστης ύποπτος για τρομοκρατία, οι Δανοί αναγκάστηκαν να επανεξετάσουν την ήδη δύσκολη σχέση τους με τον μουσουλμανικό πληθυσμό της χώρας. Στη Δανία, που διαθέτει μια από τις αυστηρότερες μεταναστευτικές πολιτικές στην Ευρώπη, η επίθεση έγινε αφορμή ώστε πολιτικοί όλων των αποχρώσεων να ζητήσουν ακόμη πιο αυστηρούς νόμους για τους μετανάστες. «Λυπούμαι που το λέω, αλλά πρόκειται για κάτι που έχουμε ξαναζήσει - κάθε φορά που γίνεται ανάλογο επεισόδιο, 10 λεπτά αργότερα έχουμε κάποιον που λέει ότι χρειαζόμαστε καινούργιους νόμους», λέει ο Νάσερ Χαντέρ, βουλευτής και εκπρόσωπος διεθνών θεμάτων του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο βασίζεται το κυβερνών κόμμα για να περάσει τη σκληρή μεταναστευτική νομοθεσία.

Μετά την επίθεση κατά του σκιτσογράφου, η Πία Κέρσγκααρντ, ηγέτις του Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι θα έπρεπε να είναι ευκολότερο να απελαύνεται όποιος έχει διασυνδέσεις με τρομοκράτες. Ο Χαντέρ είναι εναντίον των ισλαμιστών όπως και όλοι οι Δανοί πολιτικοί και προσφάτως πρότεινε να απαγορευτεί η μπούρκα. Ωστόσο, όπως λέει, αυτή τη φορά τα γεγονότα είναι πιο ανησυχητικά. «Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά και να μην παρασυρόμαστε από τα συναισθήματα», τονίζει. Νέες λεπτομέρειες για την επίθεση κατά του 74χρονου σκιτσογράφου Κουρτ Βέστεργκααρντ έχουν επιτείνει τις διαμαρτυρίες ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Δανίας δεν ελέγχουν επαρκώς τους υπόπτους για τρομοκρατία.



Ο Βέστεργκααρντ δέχθηκε επίθεση την Πρωτοχρονιά στο σπίτι του στο Άαρχους από άνδρα που κρατούσε τσεκούρι και μαχαίρι. Ο σκιτσογράφος ήταν στόχος της οργής των μουσουλμάνων από τότε που σχεδίασε τον Μωάμεθ με τουρμπάνι στο κεφάλι, εν είδει βόμβας. Ο σκιτσογράφος γλίτωσε την επίθεση επειδή κατέφυγε σε ένα ασφαλές, ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο του σπιτιού του από το οποίο ειδοποίησε την αστυνομία. Ο ύποπτος, Μουχουντίν Μοχάμεντ Γκέλε, Σομαλός 28 ετών, συνελήφθη και κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας τόσο εναντίον του Βέστεργκααρντ όσο και εναντίον αστυνομικού.

Ο Γκέλε έφτασε στη Δανία το 1995, ως πολιτικός πρόσφυγας από τη Σομαλία όπου εμαίνετο ο εμφύλιος πόλεμος. Έλαβε άδεια παραμονής για να μείνει στη χώρα επ’ αόριστον. Παντρεύτηκε, απέκτησε τρία παιδιά και, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Δανίας, ανέπτυξε διασυνδέσεις με τη σομαλική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Σαχάμπ και την Αλ Κάιντα στην ανατολική Αφρική. Τελευταία ταξίδευε συχνά στην Αφρική και το περασμένο καλοκαίρι συνελήφθη στο Ναϊρόμπι καθώς θεωρήθηκε ύποπτος συνωμοσίας για να ανατινάξει κτίρια, μεταξύ των οποίων και το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.


Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.