Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Ιράν και Ιράκ μετά το μεθοριακό επεισόδιο



Reuters, AFP

Παρά την εμφανή πρόθεση Τεχεράνης και Βαγδάτης να αποκλιμακώσουν την ένταση από το πρόσφατο μεθοριακό επεισόδιο σε εγκαταλελειμμένη πετρελαιοπηγή, το οποίο προκάλεσε κύμα ανησυχίας στις διεθνείς αγορές του μαύρου χρυσού, η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην ιρακινή πρωτεύουσα δεν άγγιξε την ουσία της διένεξης.

Την κρίση πυροδότησε η μετακίνηση μικρής ιρανικής στρατιωτικής δύναμης σε διαφιλονικούμενη περιοχή, στα σύνορα των δύο χωρών, όπου μέχρι τον πόλεμο του 1980 λειτουργούσε ιρακινή πετρελαιοπηγή, η οποία έκτοτε παραμένει αδρανής. Η ιρανική δύναμη ύψωσε τη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, πυροδοτώντας διπλωματική κρίση, ενώ η κυβέρνηση της Βαγδάτης δήλωσε ότι «δεν θα παραχωρήσει ούτε σπιθαμή ιρακινής γης». Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιγιάρ Ζεμπαρί, και ο Ιρανός ομόλογός του, Μανουχέρ Μοτακί, έγινε γνωστό ότι η ιρανική δύναμη αποσύρθηκε από την πετρελαιοπηγή, παίρνοντας μαζί της τη σημαία. Ωστόσο, ο Ζεμπαρί κατέστησε σαφές ότι η μεθοριακή διαφορά παραμένει και δεν απέκλεισε να προσφύγει η χώρα του στη διεθνή δικαιοσύνη. «Είχαμε ένα πρόβλημα με τα σύνορα, συνεχίζουμε να το έχουμε και επιθυμούμε να το λύσουμε», δήλωσε ο Ζεμπαρί, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του δεν θα προσφύγει στον ΟΗΕ αν δεν εξαντληθούν οι δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος σε διμερές επίπεδο. Ο Μοτακί υποστήριξε ότι τα ιρανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν στις αρχικές θέσεις τους. Το μεθοριακό επεισόδιο δυσκολεύει τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και να προσελκύσει επενδυτές. Στο μεταξύ, τρεις εκρήξεις βομβών συγκλόνισαν χθες την ιρακινή πόλη Χιτ, δυτικά του Ραμάντι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και να τραυματιστεί σοβαρά ανώτατος αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Η πρωτεύουσα της επαρχίας Ανμπάρ, το Ραμάντι, υπήρξε επί σειρά ετών επίκεντρο της σουνιτικής αντίστασης στους Αμερικανούς. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε οικιστικό συγκρότημα της Χιτ και είχαν στόχο υψηλόβαθμα στελέχη του ιρακινού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας. Η αναθέρμανση της βίας στην Ανμπάρ συνδέεται, πιθανότατα, με την πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Μαρτίου και το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.