Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010
Διαρκής η φθορά του καθεστώτος της Τεχεράνης
Του Michael Slackman
The New York Times
Οι ξυλοδαρμοί, οι συλλήψεις, οι εικονικές δίκες και οι δολοφονίες απέτυχαν να αποθαρρύνουν τους οπαδούς της ιρανικής αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, το τίμημα των συγκεκριμένων τακτικών ενδέχεται να είναι βαρύ για την ίδια την κυβέρνηση, καθώς αλλοιώνουν τη νομιμότητά της, ακόμα και στο εσωτερικό της. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν οι ειδικοί αναλυτές για θέματα που αφορούν το Ιράν. Τα στοιχεία που επικαλούνται; Οι διαρροές.
Ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο. Διαρροές αναφορικά με μυστικές συναντήσεις μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων της υπηρεσίας πληροφοριών και στελεχών της Φρουράς της Επανάστασης. Ένα «ντροπιαστικό» έγγραφο με την υπογραφή του διευθυντή της κρατικής τηλεόρασης για τον «σωστό» τρόπο ειδησεογραφικής κάλυψης των διαδηλώσεων. Ένα ακόμα έγγραφο για το πώς οι δυνάμεις ασφαλείας τοποθετούσαν κοινούς εγκληματίες στις πορείες διαμαρτυρίας των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.
Φυσικά, η ακρίβεια των παραπάνω πληροφοριών δεν μπορεί να εξακριβωθεί. Εντούτοις, η κυβέρνηση δείχνει εκνευρισμό και ανησυχία όταν κάνει λόγο περί πολέμου με στόχο την ανατροπή του κράτους και όταν ποινικοποιεί τη συνεργασία με ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και διαδικτυακές σελίδες στις οποίες έχει προσκολληθεί η ταμπέλα του «αντιεπαναστατικού».
Το Ιράν ήταν πάντα βαθύτατα πολύπλοκο από πολιτικής άποψης – ακόμα και οι Φρουροί της Επανάστασης, οι οποίοι θεωρούνται ιδεολογικά αμετακίνητοι, δεν είναι μονολιθικοί. Αυτό μοιάζει να ισχύει σήμερα περισσότερο από ποτέ. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι στους κύκλους των ιδεολογικά ταγμένων στο θεοκρατικό καθεστώς, υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν λάθος την προσέγγιση της κυβέρνησης στο ζήτημα των διαδηλώσεων και οι οποίοι εκφράζουν ανοικτά φόβους ότι τα αυστηρά μέτρα θα κοστίσουν ακριβά.
Οι διαρροές μπορεί, επίσης, να αποτελούν σύμπτωμα αποπροσανατολισμού ή κάποιας απόφασης του ανώτατου ηγέτη με στόχο να περιθωριοποιήσει άπαντες, εκτός των απόλυτα πιστών. Παρ’ όλα αυτά και ενώ οι διαρροές αποτελούν πειστήριο διχασμού, δεν αποτελούν απάντηση στα ερωτήματα αναφορικά με το βάθος της διαίρεσης ή τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Αυτήν τη στιγμή, πάντως, ελάχιστοι –αν όχι κανένας– ειδικός δεν πιστεύει ότι έπεται η αποκαθήλωση της κυβέρνησης. «Υπάρχει αρκετή αφοσίωση στην επιβίωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε πολλές δυνάμεις τόσο στην κοινωνία, όσο και στην κυβέρνηση έτσι ώστε η συνέχιση της καταστολής να θεωρείται δεδομένη», τονίζει ο ειδικός σε θέματα Ιράν του πανεπιστημίου της Χαβάης, Φαριντέ Φαρχί.
Προς το παρόν, πάντως, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δεν έχει επιδείξει διάθεση συμβιβασμού με την αντιπολίτευση. Ο πνευματικός ηγέτης εξακολουθεί να απολαμβάνει την απόλυτη στήριξη των Φρουρών της Επανάστασης, της υπηρεσίας πληροφοριών, των παραστρατιωτικών, του στρατού και του δικαστικού σώματος. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η πίεση να οδηγήσει σε πολιτικούς συμβιβασμούς. «Υπάρχουν στοιχεία ότι υφίστανται διαιρέσεις μεταξύ των Φρουρών της Επανάστασης και αξιωματικών του στρατού, οι οποίοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 12ης Ιουνίου», υποστηρίζει η αναλυτής του ιδρύματος Rand, Αλίζερα Ναντέρ.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μιρ Χουσεΐν Μουσαβί, επέδειξε διάθεση να συμβιβαστεί, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να ανακτήσει τη νομιμότητά της αν τερματίσει τις διώξεις σε βάρος των μελών του Πράσινου Κινήματος, απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και αφήσει περιθώρια για ελευθερία του λόγου στα μίντια. Η κίνηση του αγνοήθηκε και η ατμόσφαιρα στην Τεχεράνη παραμένει ηλεκτρισμένη.
Στις 2 Ιανουαρίου, υποστηρικτής της αντιπολίτευσης και μέλος των Φρουρών της Επανάστασης αποκάλυψε ότι ανήμερα της κηδείας του δολοφονημένου ανιψιού του κ. Μουσαβί, Άλι, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών διέκοψαν τις συνδέσεις κοντά στο νεκροταφείο κατόπιν συνεννόησης με τις υπηρεσίες πληροφοριών. Ένα ακόμα έγγραφο που διέρρευσε αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο σύλληψης των ηγετών της αντιπολίτευσης. Αρκετοί σκληροπυρηνικοί τάχθηκαν υπέρ της σύλληψης του κ. Μουσαβί, πλην όμως, υπερίσχυσε η αντίθετη άποψη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.