Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

«Ατσάλινος Θόλος» στην προστασία του Ισραήλ



Υπερσύγχρονο αντιπυραυλικό σύστημα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Την επιτυχημένη δοκιμή του αντιπυραυλικού συστήματος «Ατσάλινος Θόλος» ανακοίνωσε χθες ο ισραηλινός στρατός. Πρόκειται για σύστημα αναχαίτισης ρουκετών και πυραύλων τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο ενδέχεται να αλλάξει ριζικά τα γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή. Η λειτουργία του «Aτσάλινου Θόλου» στηρίζεται σε ραντάρ το οποίο όχι μόνο αναγνωρίζει τις ρουκέτες ή τους πυραύλους, αλλά μπορεί να υπολογίσει και την πορεία τους. Σύμφωνα με Ισραηλινούς ειδικούς, αφού πρώτα ανιχνεύσει την απειλή, το σύστημα εξαπολύει πυραύλους για την αναχαίτιση των ρουκετών στον αέρα. Θεωρείται ιδανικό για την αναχαίτιση των ρουκετών τύπου Κασάμ, Κατιούσα και Φαρτζ, που εκτοξεύονται κατά διαστήματα σε βάρος ισραηλινών στόχων τόσο από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου όσο και από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι τρομοκράτες στα σύνορά μας θα ανακαλύψουν σύντομα ότι το ισχυρότερό τους όπλο, δηλαδή οι εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον πολιτών, είναι άχρηστο», δήλωσε στους «Τάιμς» του Λονδίνου ο κατασκευαστής Γιόσι Χόροβιτς της εταιρείας Rafael Advance Defence System. «Θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να πετύχουν τους σκοπούς τους και προσωπικά ευελπιστώ ότι θα στραφούν στην οδό των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο ίδιος. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθυντής του ιδρύματος Στρατηγικών Μελετών Μπεγκίν - Σαντάτ, Εφραΐμ Ινμπάρ, υπογράμμισε ότι το νέο οπλικό σύστημα του Ισραήλ θα υποχρεώσει τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τους υποστηρικτές τους σε Συρία και Ιράν να αναθεωρήσουν τις τακτικές τους. «Το σύστημα ακυρώνει μια από τις θεμελιώδεις αρχές του εχθρού, εκείνη που στηρίζεται στην αντιστάθμιση της στρατιωτικής υπεροπλίας του Ισραήλ με μαζικές επιθέσεις εναντίον πολιτών», τόνισε ο κ. Ινμπάρ.



Ο «Ατσάλινος Θόλος» θα εγκατασταθεί στο νότιο Ισραήλ εντός διμήνου και στο βόρειο τμήμα της χώρας το καλοκαίρι, συμπληρώνοντας τα συστήματα Devid Slingshot και Arrow, τα οποία αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες. Εν τούτοις, οι Ισραηλινοί παραδέχονται ότι ακόμα και ο συνδυασμός των τριών αντιπυραυλικών συστημάτων δεν μπορεί να εγγυηθεί απόλυτη αποτελεσματικότητα. «Οι τρομοκράτες θα συνεχίσουν να εξαπολύουν επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον των αστικών κέντρων της χώρας», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, Σλόμο Ντρορ. Παράλληλα, το κόστος της αναχαίτισης κάθε ρουκέτας ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια, εξ ου και το Ισραήλ ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να πουλήσει τον «Ατσάλινο Θόλο» σε άλλες χώρες. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το νέο αυτό σύστημα, όπως επίσης και άλλα κράτη τα οποία συμμετέχουν στην προσπάθεια σταθεροποίησης του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.