Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

«Λάθος» ο χρόνος τήξης των πάγων στα Ιμαλάια



Αξιωματούχος του ΟΗΕ ομολογεί ότι δεν θα γίνουν νερό ώς το 2035

BBC


«Συγγνώμη λάθος» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για το κλίμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς παραδέχθηκε ότι οι υπολογισμοί για την ολοκληρωτική τήξη των παγετώνων στα Ιμαλάια έως το 2035 δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του διεθνούς οργανισμού ανέφερε στην έκθεση του 2007 σχετικά με τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη ότι το πολύ έως το 2035 οι αιώνιοι πάγοι στα Ιμαλάια θα έχουν γίνει νερό.

Επαναξιολόγηση

Εξαρχής πολλοί επιστήμονες αμφισβήτησαν το συμπέρασμα. Ο Ζαν Πασκάλ βαν Ιπερσέλ, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι το χρονικό περιθώριο που είχε δοθεί ήταν εντελώς εσφαλμένο και επιβαλλόταν να γίνει επαναξιολόγηση των στοιχείων.

Βέβαια, η αμφισβήτηση του χρονικού πλαισίου που είχε δοθεί για την τήξη των παγετώνων στα Ιμαλάια δεν άλλαζε ουσιαστικά τα συμπεράσματα περί κλιματικής μεταβολής που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Αναφορά του σφάλματος έγινε για πρώτη φορά στο BBC στις 5 Δεκεμβρίου 2009.

Πολλοί σχολιαστές και ειδικοί υποστηρίζουν πως, αν κανείς λάβει υπόψη συνδυαστικά το υπολογιστικό σφάλμα και το σκάνδαλο με την υποκλοπή των ηλεκτρονικών επιστολών από τα κομπιούτερ της μονάδας κλιματικής έρευνας του Πανεπιστημίου της Ιστ Ανγκλια, είναι πολύ αμφίβολο ότι θα μένει κάτι στην κλιματική επιστήμη που να μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο.


Ωστόσο, ο δρ Βαν Ιπερσέλ υποστηρίζει ότι δεν έχουν ακριβώς έτσι τα πράγματα. «Δεν πιστεύω ότι ένα σφάλμα σε μια έκθεση που έχει έκταση τριών χιλιάδων σελίδων μπορεί να βλάψει την αξιοπιστία του ερευνητικού έργου. Είναι βέβαιο ότι πολλοί θα εκμεταλλευτούν τον λανθασμένο υπολογισμό για να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή. Εφόσον αποκαλύψαμε το λάθος, πρέπει να το εξηγήσουμε και τελικά να αποκαταστήσουμε την αλήθεια. Ετσι, όλη αυτή η διαδικασία θα ενισχύσει την αξιοπιστία της Διακυβερνητικής Επιτροπής, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να μάθουμε από τα σφάλματά μας».

Ο ισχυρισμός ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων θα αφανιστούν έως το 2035 διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1999, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του Ινδού γεωλόγου Σιέντ Χασνάιν και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New Scientist.

Η ίδια χρονολογία αναφέρθηκε ξανά το 2005 σε έκθεση του Διεθνούς Ταμείου για τη Φύση (WWF). Σε αυτή τη μελέτη γίνεται αναφορά και στην έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ. Ισως ο λανθασμένος υπολογισμός να οφείλεται στην εσφαλμένη ανάγνωση του πορίσματος μιας άλλης έρευνας, σύμφωνα με την οποία οι πάγοι στα Ιμαλάια επρόκειτο να λιώσουν το 2350. Η αξιολόγηση που έγινε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή το 2007 ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι παγετώνες των Ιμαλαΐων συρρικνώνονται με μεγάλη ταχύτητα, πολύ πιο γρήγορα από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία του κόσμου. Υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να έχουν αφανιστεί εντελώς έως το 2035 ή νωρίτερα». Ο δρ Βαν Ιπερσέλ επισημαίνει ότι όλη αυτή η υπόθεση υποδεικνύει ότι θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί οι κανόνες που διέπουν τις διαδικασίες αξιολόγησης των στοιχείων από τη Διακυβερνητική Επιτροπή.

Παρά την παραδοχή του σφάλματος, η υπόθεση των παγετώνων δεν μοιάζει να τελειώνει εδώ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας Ζαϊράμ Ραμές πρόκειται να καλέσει τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή να αποκαλύψει πώς κατέληξε στο εσφαλμένο συμπέρασμα, που προκάλεσε πανικό όχι μόνο στην Ινδία αλλά σε όλο το κόσμο.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.