Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Αλ Κάιντα: «Εκδίκηση» για τις επιθέσεις στο Πακιστάν η επίθεση εναντίον της βάσης Τσάπμαν




Η αλ Κάιντα υποστήριξε ότι η επίθεση αυτοκτονίας σε βάση που χρησιμοποιούσε η CIA ήταν η «εκδίκηση» για τα πλήγματα των UAVs στο Πακιστάν.

Η αλ Κάιντα φέρεται να υποστήριξε ότι η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε βάση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν η οποία στοίχισε τη ζωή επτά πρακτόρων της CIA αποτέλεσε «εκδίκηση» για τους θανάτους μαχητών σε επιθέσεις από μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη στο Πακιστάν, ανακοίνωσε ο όμιλος παρακολούθησης της δραστηριότητας εξτρεμιστικών οργανώσεων στο Διαδίκτυο SITE σήμερα Πέμπτη.

Ένας Ιορδανός, που κατονομάστηκε ως Χουμάμ Χαλίλ Άμπου Μουλάλ αλ Μπαλάουι και φέρεται να ήταν τριπλός πράκτορας (Ιορδανία- ΗΠΑ-αλ Κάιντα), πυροδότησε τα εκρηκτικά που ήταν ζωσμένος μέσα στη βάση, που βρίσκεται στην επαρχία Χοστ, την 30ή Δεκεμβρίου 2009 - η επίθεση ήταν η πιο αιματηρή για τη CIA από το 1983.

Ο επικεφαλής της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν Μουσταφά Άμπου αλ Γιαζίντ υποστήριξε πως ο βομβιστής έγραψε στην διαθήκη του πως η επίθεση είχε στόχο την εκδίκηση για τους «ενάρετους μάρτυρές μας» και κατονόμασε διάφορους εξτρεμιστές οι οποίοι έπεσαν νεκροί από πλήγματα αμερικανικών UAVs, σύμφωνα με το SITE.



Ανάμεσά τους ήταν ο Μπαϊτουλάχ Μεσούντ, ηγέτης των Πακιστανών Ταλιμπάν, που κατηγορείτο από το Ισλαμαμπάντ για μια σειρά επιθέσεων, περιλαμβανομένης κι εκείνης η οποία στοίχισε τη ζωή της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο τον Δεκέμβριο του 2007. Ο Μεσούντ σκοτώθηκε από πύραυλο που έπληξε το σπίτι του πεθερού του τον Αύγουστο της περασμένης χρονιάς.

Ένας ακόμη ήταν ο Άμπου Σάλεχ αλ Σομάλι, που φέρεται να ήταν μέλος της ηγεσίας της αλ Κάιντα και να είχε σχεδιάσει επιθέσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ο οποίος σκοτώθηκε από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Βόρειο Ουαζιριστάν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.