Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Eπιστρέφει το φάντασμα της Αλ Κάιντα

Umar Farouk Abdulmutallab set an explosive device attached to his body alight while on the Northwest Airlines flight 253 from Amsterdam to Detroit on December 25 Photo: REUTERS

Σοκ για τους Αμερικανούς η έκθεση του Λευκού Οίκου για τις παραλείψεις και το διπλό φιάσκο των αρμοδίων υπηρεσιών ασφαλείας

AFP, A. P.

Το όνομα του Νιγηριανού, ο οποίος αποπειράθηκε, ανήμερα τα Χριστούγεννα, να ανατινάξει αεροπλάνο με 290 επιβαίνοντες πάνω από το Ντιτρόιτ, φιγουράριζε σε λίστα υπόπτων, οι οποίοι θα έπρεπε να υποβληθούν σε αυξημένους ελέγχους ασφαλείας. Ωστόσο, ο 23χρονος οπαδός της Αλ Κάιντα, Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, κατάφερε να πετάξει από τη Νιγηρία στο Aμστερνταμ και από εκεί στο Ντιτρόιτ, κουβαλώντας εκρηκτικά, τα οποία αποπειράθηκε να πυροδοτήσει εν πτήσει.

Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησαν χθες Αμερικανοί αξιωματούχοι, λίγες ώρες προτού δοθεί στο φως της δημοσιότητας το πόρισμα για τα κενά του συστήματος ασφαλείας που επέτρεψαν να εκδηλωθεί η παρ' ολίγον μοιραία τρομοκρατική επίθεση. Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο Μπαράκ Ομπάμα επρόκειτο να απευθυνθεί στο αμερικανικό έθνος στην έκτη του δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος, κατά την οποία αναμενόταν να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για τη θωράκιση της εθνικής ασφάλειας. Με συνέντευξή του στην εφημερίδα USA Today, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης Ομπάμα, στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, δήλωσε ότι όσοι διαβάσουν την εν λόγω έκθεση δεν θα αποφύγουν «ένα κάποιο σοκ» από τις παραλείψεις των αρμοδίων υπηρεσιών. «Δικαίως θορυβήθηκε» ο Αμερικανός πρόεδρος, δήλωσε ο Τζόουνς, «για το γεγονός ότι αυτά που υπήρχαν στη διάθεσή μας -πληροφοριακά στοιχεία και τύποι συμπεριφοράς- δεν αξιοποιήθηκαν».



Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας αναφερόταν στη συσχέτιση της παρ' ολίγον αεροπορικής τραγωδίας με το μακελειό του Νοεμβρίου στην αμερικανική στρατιωτική βάση Φορτ Χουντ, στο Τέξας, με δράστη τον αραβικής καταγωγής ψυχίατρο Νιντάλ Χασάν. Τόσο ο Χασάν, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 42, όσο και ο Αμπντουλμουταλάμπ, φέρονται να συνδέονται με τον φονταμενταλιστή Υεμενίτη ιερέα Ανουάρ αλ Αλουακί.

Oπως δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Υεμένης, αρμόδιος για θέματα άμυνας και ασφάλειας, Ρασίντ αλ Αλίμι, ο Νιγηριανός κρυβόταν σε περιοχή της ανατολικής Υεμένης, από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο. Στο διάστημα αυτό συναντήθηκε με τον Αλουακί, όπως και με στελέχη της Αλ Κάιντα, τα οποία δραστηριοποιούνται στην αραβική χερσόνησο. Το περιστατικό του Ντιτρόιτ απέσπασε την προσοχή του Ομπάμα από τα φλέγοντα προβλήματα της οικονομικής κρίσης και της μεταρρύθμισης στην κοινωνική ασφάλεια, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το φάντασμα της Αλ Κάιντα, που σφράγισε την εποχή Μπους. Oπως αποκάλυψαν ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος έπνεε μένεα, σε σύσκεψη επιτελών του, εναντίον των υπαιτίων για τα κραυγαλέα κενά στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τα θαλάσσωσαν». Ωστόσο, οι ίδιοι αξιωματούχοι δεν ανέμεναν «να πάρει κεφάλια» σ' αυτήν τη φάση ο Αμερικανός πρόεδρος, εξωθώντας σε παραίτηση υψηλόβαθμα στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών.

Η τρομοκρατική απόπειρα στο Ντουμπάι έχει συσσωρεύσει σύννεφα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Υεμένη. Στην προαναφερθείσα συνέντευξη Τύπου, ο Αλίμι απέρριψε κατηγορηματικά την προοπτική άμεσης στρατιωτικής επέμβασης των Αμερικανών στη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο «απλώς θα ενισχύσει το δίκτυο της Αλ Κάιντα». Πρόσθεσε δε ότι η καταδίωξη των εξτρεμιστών είναι ευθύνη της κυβέρνησής του και ότι το μόνο που χρειάζεται από τις ΗΠΑ είναι η παροχή του αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.