Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010
Φουντώνει η κόντρα Ερντογάν-στρατού
Σχέδιο για την ανατροπή της κυβέρνησης το 2003 μονοπωλεί την πολιτική επικαιρότητα στην Τουρκία
«Το σχέδιο “Βαριοπούλα” ομάδας πραξικοπηματιών του στρατεύματος για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν το 2003 μονοπωλεί την πολιτική επικαιρότητα», διαπίστωνε χθες η φιλοκυβερνητική «Ζαμάν», λίγες ώρες πριν δοθεί στη δημοσιότητα νέο κατηγορητήριο 300 σελίδων εις βάρος 17 ατόμων, ύποπτων για ανάμειξη στην υπόθεση της «γιάφκας» με το κρυφό οπλοστάσιο, που ανακάλυψε τον περασμένο Απρίλιο η τουρκική αστυνομία στο Ποϊζάρκιοϊ της Πόλης. Στους 17 συγκαταλέγονται δύο υπολοχαγοί, δύο συνταγματάρχες και δύο ταγματάρχες εν ενεργεία, καθώς και ένας απόστρατος ταγματάρχης, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
«Αρα, σε συνδυασμό με τη “Βαριοπούλα”, κλιμακώνεται για μια ακόμη φορά η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τις ένοπλες δυνάμεις», σημείωνε ξένος παρατηρητής, αναφερόμενος στις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Ταράφ» και στη δίκη για την υπόθεση Εργκένεκον. Το μείγμα είναι και πάλι εκρηκτικό, αν και παρατηρητές και αναλυτές διακρίνουν στον όχι και τόσο μακρινό πολιτικό ορίζοντα της Τουρκίας την προ πολλού εκπεφρασμένη επιθυμία της κυβέρνησης Ερντογάν να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση, «μοχλό» για τον επί της ουσίας περιορισμό της ανάμειξης του στρατού στην πολιτική. Προοίμιο εξελίξεων θεωρείται και η «διένεξη» κυβέρνησης και Συνταγματικού Δικαστηρίου με αιτία την ακύρωση νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, εγκεκριμένων από τον πρόεδρο Γκιουλ, βάσει των οποίων τα πολιτικά δικαστήρια δικάζουν στρατιωτικούς.
Η «παρεμβατικότητα» του Συνταγματικού Δικαστηρίου υπερκεράστηκε χθες, όταν το 12ο Εφετείο Κακουργημάτων της Κωνσταντινούπολης αποδέχθηκε το κατηγορητήριο εις βάρος αξιωματικών στην υπόθεση Ποϊζάρκιοϊ. Επί της ουσίας, όμως, η αντιπαράθεση του δικαστηρίου με την κυβέρνηση μοιάζει να επισπεύδει τη διαδικασία για αναθεώρηση του Συντάγματος, βοηθούσης και της «Βαριοπούλας».
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιανουαρίου η «Ταράφ», εφημερίδα των αποκαλύψεων, επικαλέστηκε -και συνεχίζει να επικαλείται- έγγραφα -5.000 τον αριθμό- ψηφιακούς δίσκους και μαγνητοφωνήσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι το 2003, επί αρχηγού ΓΕΕΘΑ του στρατηγού Μπουγιούκανιτ, ομάδα αξιωματικών σχεδίαζε την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν προκαλώντας χάος. Βάσει του σχεδίου, τρομοκράτες θα πυρπολούσαν τεμένη, ενώ «στημένο» θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο θα κατέληγε στην κατάρριψη τουρκικού μαχητικού από ελληνικό, απόδειξη της «αδυναμίας» της κυβέρνησης Ερντογάν. Μέχρι και εισβολή στον Εβρο προέβλεπε το σχέδιο.
Ο σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, αντέδρασε την περασμένη Τρίτη, με πρωτοφανή οργή για τα δεδομένα της συνήθως «ψυχρής απάθειας» της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, προειδοποιώντας ότι η υπομονή των ενόπλων δυνάμεων έχει τα όριά της.
Δέχθηκε μομφή όχι μόνο από τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ακόμη και από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), πολιτικού σκέλους των Γκρίζων Λύκων και «χαϊδεμένου παιδιού» του στρατεύματος. «Πρέπει να εμπιστευόμαστε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά δεν είναι δυνατόν να θεωρήσουμε τις δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ικανοποιητικές», είπε ο κ. Μπαχτσελί, που επιθυμεί να εγγράψει πολιτικές υποθήκες στο μέλλον. Μιλώντας προθχές στο Διεθνές Συνέδριο για τη Δημοκρατία στην Πόλη, ο Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε δημοσίως όσους επιχειρούν να «υφαρπάξουν την εξουσία, φρενάροντας εκείνους που κρατούν το τιμόνι και πατούν το γκάζι της προόδου». «Αυτοί που μας κατηγορούν για μονοκομματική δικτατορία και πολιτικό φασισμό, ας κοιταχτούν πρώτα στον καθρέφτη. Κύκλοι με νοοτροπία που δεν αλλάζει έλεγαν τα ίδια για τον Αντνάν Μεντερές, στον οποίο χρωστάμε το πολυκομματικό μας σύστημα, και για τον Τουργκούτ Οζάλ», είπε χαμογελαστός μάλλον ο κ. Ερντογάν.
Πηγή: http://news.kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.