Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Οι ρωσικές εξαγωγές όπλων αψήφησαν την κρίση


Όχι απλά δε μειώθηκαν, αλλά αντιθέτως αυξήθηκαν οι εξαγωγές οπλισμού της Ρωσίας μέσα στο 2009.

Παρά το γενικότερο κλίμα οικονομικής ύφεσης και μείωσης των εξαγωγών μέσα στο 2009, που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στη Ρωσία, υπήρξε ένας τομέας ο οποίος όχι απλά δε φάνηκε να επηρεάζεται, αλλά μάλιστα σημείωσε και αύξηση: αυτός των εξαγωγών οπλισμού.

Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος ρωσικός εξαγωγέας όπλων, η κρατική Rosoboronexport, ανακοίνωσε πωλήσεις αξίας 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο 2009, που συνιστούν αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το 2008.

Σύμφωνα με τον Ανατόλι Ισαΐκιν, γενικό διευθυντή της εταιρείας: «Πρόκειται για δεδομένα τα οποία μας επιτρέπουν να αντικρίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία», ενώ συμπλήρωσε ότι η κρίση δεν επηρέασε τις συνολικές εξαγωγές οπλισμού της Ρωσίας, οι οποίες γενικότερα σημείωσαν αύξηση.

Σημαντικό ρόλο στην άνοδο των κερδών έπαιξε η είσοδος νέων χωρών στο «πελατολόγιο» της εταιρείας, όπως η Σαουδική Αραβία, η Λιβύη και (ενδεχομένως) το Αφγανιστάν - χώρες εκ των οποίων κάποιες αποτελούσαν σταθερούς πελάτες της πάλαι ποτέ κραταιάς σοβιετικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Ντμίτρι Βασίλιεφ, αναλυτής του ρωσικού Κέντρου Αναλύσεων Στρατηγικής και Τεχνολογιών είπε ότι οι εξαγωγές θα μπορούσαν να ήταν ακόμη μεγαλύτερες εάν η ρωσική βιομηχανία ήταν σε θέση να ανταποκριθεί πλήρως στην υψηλότατη ζήτηση για ρωσικούς εξοπλισμούς.


Οι «παραδοσιακοί» πελάτες της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας είναι η Ινδία, η Κίνα, η Αλγερία και η Μαλαισία, με τη Βενεζουέλα και τη Συρία να εισέρχονται στη λίστα- ενώ ο Ισαΐκιν δήλωσε πως σύντομα θα γίνουν πελάτες της Rosoboronexport και χώρες του ΝΑΤΟ, τις οποίες απέφυγε να κατονομάσει. Επίσης, ο Ισαΐκιν απέφυγε να κάνει σχόλια πάνω στην πολύκροτη υπόθεση της ενδεχόμενης πώλησης εξελιγμένων αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300 στο Ιράν.

Το 50% των συνολικών εξαγωγών αφορά πολεμικά αεροσκάφη.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων βρίσκονται οι ΗΠΑ. Ακολουθούν, εκτός της Ρωσίας, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία.

Ρωσικά οπλικά συστήματα διαθέτει στο οπλοστάσιό της (ή βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης) και η Ελλάδα (αντιαεροπορικά συστήματα 9K33 Osa- ΝΑΤΟϊκός προσδιορισμός: SA-8 Gecko- TOR M-1 και S-300, τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1 και ΒΜΡ-3, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων RM-70 κ.α), καθώς και η Κύπρος (άρματα μάχης T-90 και Τ-80, επιθετικά ελικόπτερα Mi-35 κ.α).

www.kathimerini.gr
με πληροφορίες από AFP


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.